UFC

Dustin Poirier oduševio je sinoćnjim nastupom, Dana White prepun je riječi hvale: ‘Ovakvi mečevi čine vas legendom‘

Dustin Poirier

 Screenshot (youtube, Ufc)
35-godišnji veteran zaustavio je mladog i jako perspektivnog francuskog borca

Dustin Poirier proteklih nekoliko godina nerijetko je navlačio mržnju fanova jer je inzistirao na dva tipa mečeva. Jedan su borbe za titulu, a ‘‘money fight‘‘ drugi je tip borbe koji je Dustina interesirao. Sve ostale borbe nisu ga naročito motivirale i mnogim fanovima smetao je takav stav ovog legendarnog borca.

Neki su čak zazivali da ga se ukloni iz poretka i pitali se zašto je još uvijek rangiran unutar top 5, ali Poirier je danas začepio usta svim kritičarima. Dustin je poštovanje zaslužio već samim prihvaćanjem borbe protiv Benoita Saint Denisa.

Naime, Francuz je uoči ovog meča držao 12. mjesto u poretku izazivača unutar lake kategorije, dok je Poirier na visokom trećem mjestu. Po pitanju rang ljestvice, Poirier ne dobiva apsolutno ništa pobjedom nad Saint Denisom, dok ga je poraz mogao gurnuti još dalje od željenog napada na titulu.

Osim toga, Benoit Saint Denis bio je jedan od najnepoželjnijih protivnika u cijeloj kategoriji. Još uvijek nije pretjerano visoko rangiran, ali radi se o pravom divljaku koji je završio posljednjih pet protivnika. BSD je doslovno prolazio kroz svoje protivnike i nerijetko smo nailazili na komentare fanova koji tvrde kako je upravo on borac koji će poraziti Islama Makhacheva.

Dakle, Dustin Poirier prihvatio je krajnje nezgodan meč. Nije ovo bio ‘‘money fight‘‘, niti borba za titulu. Bio je ovo meč kojim je Dustin Poirier htio ostaviti snažan utisak i pokazati fanovima kako s razlogom drži tako visoku poziciju u poretku izazivača.

‘‘Tu sam i s razlogom sam tu gdje jesam.‘‘, misao je koja se sigurno provlačila Dustinovom glavom, ali morao je dokazati fanovima da je uistinu tako.

Itekako im je dokazao. Poirier je imao vrlo tešku prvu rundu na UFC 299 eventu. Benoit Saint Denis nemilosrdno je pritiskao, otvoreno se potukao s Poirierom, konkretnije je pogađao, a dominirao je i u grappling segmentu. Francuz je imao i dobar pokušaj ‘‘armbara‘‘ krajem prve runde, ali premalo vremena je ostalo, a dojam je da bi se Poirier svakako izvukao iz tog zahvata.

Nastavio je Saint Denis s agresivnim pristupom i u drugoj rundi, ali taj pristup na koncu ga je ‘‘koštao glave‘‘. Poirier je sredinom druge runde nokautirao pretjerano otvorenog i udarcima izloženog Saint Denisa te je po tko zna koji put odradio nastup za pamćenje i upisao veliku pobjedu. Bio je Dustin pod velikim pritiskom uoči ovog meča, jer u posljednjem nastupu prije borbe sa Saint Denisom, Poirier je brutalno nokautiran od strane Justina Gaethjea. Nikada u karijeri Poirier nije gubio dvaput zaredom, ali morao je u kavez s neustrašivim Francuzom. Neposredno nakon završetka borbe, vidjelo se kako je Poirier skinuo velik teret s leđa.

‘‘Ne znam, dobivao sam batine od ovog tipa, ali dobio sam ga na kraju. Pogodio sam ga par puta na početku, ali tip je poprilično snažan.‘‘, bile su prve Dustinove riječi tijekom razgovora s Joeom Roganom, a zatim je pojasnio zašto je pristao na ovaj riskantan meč.

‘‘Prihvatio sam ovu borbu zato što je on (Saint Denis) završio posljednjih pet protivnika. Nije on ime koje je svjetski poznato, tek je na putu prema gore, ali završio je posljednjih pet protivnika. Opasan je i svaka njegova pobjeda došla je prekidom. On se nikada ne predaje. Gledao sam neke njegove mečeve jer se borio s jednim od mojih prijatelja i gledajući te mečeve rekao sam si: ‘Znate što, moram prihvatiti ovaj meč zato što želim odati počast ovoj igri (sportu)‘. Eddie Alvarez dao je meni priliku u trenucima kad je bio bivši prvak, a ja sam bio na putu prema gore. Morate vratiti takvu uslugu. Obranite vašu poziciju ili ju izgubite, takva je priroda zvijeri, to je ono što radimo.‘‘, objasnio je Dustin uz gromoglasnu podršku publike u Miamiju.

Dustin Poirier poprilično je frustrirao svoj kut, ali i fanove tijekom borbe protiv Saint Denisa. Višestruko puta Dustin je ‘‘giljotinom‘‘ pokušavao završiti protivnika, ali to mu nije polazilo za rukom i dovodio se u podređene pozicije. Iako pokušaji ‘‘giljotine‘‘ nisu polučili željen rezultat, Poirier je odlučno poručio:

‘‘Nikada neću prestati s tim!‘‘

Za kraj svog sjajnog pobjedničkog govora, Dustin je iskazao poštovanje Benoitu Saint Denisu, bivšem pripadniku francuskih specijalnih postrojbi.

‘‘Ja sam samo čovjek i imam puno poštovanja za njegov ‘mindset‘ i borbenost. On je čvrst tip i ako se odluči vratiti, uspjet će u tome, nema sumnje. Želim mu iskazati poštovanje jer je branio svoju državu i bio je dio vojske. Želim istovremeno zahvaliti i svim muškarcima i ženama koji čine Ameriku državom slobode i domom hrabrih. U mom domu žrtva ne prolazi nezapaženo i stoga hvala vam puno.‘‘, završne su riječi Dustina Poiriera.

Dana White prepun je riječi hvale za ‘‘Diamonda‘‘

UFC-ov predsjednik Dana White također je silno oduševljen Poirierom i njegovim nastupom. ‘‘Diamond‘‘ je UFC-ov borac još od 2011. godine i odradio je čak 30 mečeva pod okriljem najveće svjetske MMA organizacije. White je imao samo riječi hvale za ovog legendarnog borca iz Louisiane.

‘‘Svi su govorili kako je to loš meč za Poiriera, pa je Poirier rekao da nije potpisao ugovor itd... Ovo su sranja koja vas čine legendom! Ovo su legendarne borbe, kad se suočite s tipom koji je divljak, za kojeg ljudi misle da ga ne možete poraziti, ali vi to učinite i to na spektakularan način kao što je Poirier to učinio večeras.

Mnoštvo boraca slušali ste kako govore: ‘Oni (UFC) žele da izgubim, pokušavaju me dovesti do poraza‘. Čuo sam takva sranja prije nekoliko dana od osobe koju neću niti spomenuti. Ali mi ne odlučujemo hoćete li vi pobijediti ili izgubiti, to je na vama. Mi pokušavamo organizirati najbolje moguće mečeve. Zato se velike zvijezde grade u UFC-u i legendarne borbe događaju se svakog vikenda.‘‘, riječi su kojima se Dana White osvrnuo na Poirierov nastup.

Što dodati kad je u pitanju Dustin Poirier? 35-godišnji ‘‘Diamond‘‘ i dalje je borac koji pripada samom vrhu jedne od najkvalitetnijih težinskih kategorija u UFC-u i vrijeme je da svi počnemo cijeniti Poiriera onako kako budući član UFC-ove Kuće slavnih zaslužuje.

Linker
28. travanj 2024 12:03