UFC

Dustin Poirier poziva na promjene u vezi vaganja: ‘Moramo uvesti digitalne vage‘

Dustin Poirier

 Louis Grasse/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Ponajbolji UFC-ov borac lake kategorije kritizirao je trenutno stanje

Puno kontroverze izazvalo je vaganje uoči UFC 274 priredbe održane proteklog mjeseca. Pad Charlesa Oliveira na vagi, privukao je veći interes nego sami mečevi koje smo gledali na tom eventu.

Brazilac je prekoračio propisanu gornju granicu lake kategorije, a prekoračenje je iznosilo pola ''pounda'' (0.227 kg). Time je ''Do Bronx'' automatski ostao bez titule prvaka, već prije samog meča. Justin Gaethje postao bi prvakom u slučaju pobjede, ali to se nije dogodilo.

Oliveira je završio Gaethjea već u prvoj rundi i time je UFC-ova laka kategorija zatečena u situaciji gdje trenutno nema prvaka. Puno se prašine podiglo oko same procedure. Oliveira je bio uvjeren kako je kilažu skinuo još ranije, ali kada je stao na službenu vagu, neugodno se iznenadio. Spominjale su se greške komisije oko kalibriranja vage, ali atletska komisija istaknula je kako je s vagom sve bilo u redu i Oliveira jednostavno nije odradio svoju zadaću.

Dustin Poirier, ponajbolji borac UFC-ove lake kategorije osvrnuo se na problem s vagama koje se koriste prilikom vaganja UFC-ovih boraca.

''Moramo uvesti digitalne vage, kako bismo uklonili sive zone. Ne možete imati tipa koji namješta mehaničku vagu, vaga je donekle balansirana, a on govori da se radi o pola 'pounda' ili tako nešto. Trebamo točne brojke. Stanemo li na digitalnu vagu, rezultat će se pokazati na ekranu i to je naša stvarna kilaža. Ne sviđa mi se što stajemo na vagu koju neki od tipova mora ručno izbalansirati.'', objasnio je Poirier gostujući u ''THE FIGHT with Teddy Atlas'' podcastu.

Charles Oliveira samo sat vremena uoči službenog vaganja objavio je ''tvit'' kojim je poručio da je skinuo kilažu. Konfuzija je nastala kad se utvrdilo da ipak nije odradio svoju zadaću te je dobio dodatnih sat vremena za skinuti još pola ''pounda''. Brazilac nije uspio niti nakon sat vremena, a Poirier ističe kako se mogao više potruditi.

''Nisu ga iznosili s vaganja. Nije se niti tresao. Pomoć mu nije trebala, imao je života u svom tijelu. Izgledalo je kao da može skinuti još kilaže. Ipak je to borba za prvaka.'', istaknuo je ''Diamond''.

Poirier nikad u svojoj karijeri nije imao problema s vagom i uvijek je bio unutar propisane kilaže. Charles Oliveira s druge strane čak pet puta je prekoračio gornju granicu kategorije unutar koje je nastupao. U nekim slučajevima kao uoči meča protiv Ricarda Lamasa, Oliveiri digitalna vaga ne bi puno pomogla. Brazilac je tada bio devet ''pounda'' iznad granice perolake kategorije unutar koje je meč ugovoren. No tko zna bi li stvari ispale drukčije da se koristila digitalna vaga uoči UFC 274 eventa.

Linker
26. travanj 2024 23:26