UFC

Dva pojasa, fantastični mečevi i najpoznatija dvorana na svijetu: Saznajte sve što trebate znati o UFC 295 eventu!

UFC 295

 Jason Silva/Alamy/Alamy/Profimedia | Screenshot (youtube, Ufc)
Unutar teksta možete pročitati najbitnije informacije o večerašnjem spektaklu u New Yorku

Trebao je ovo biti event koji bi ponudio najveću borbu u povijesti UFC-a, ali nažalost, večeras nećemo gledati okršaj između Jona Jonesa i Stipe Miočića. ‘‘Bones‘‘ je zbog ozljede otkazao nastup na UFC 295 eventu, ali i dalje nas čeka fantastičan event, prepun vrhunskih mečeva koji vas neće razočarati.

Poluteška kategorija danas dobiva novog prvaka

Krenimo od glavne borbe večeri. Zbilja je teško ostati ravnodušan kad je u pitanju večerašnji okršaj za UFC-ovu upražnjenu titulu u poluteškoj kategoriji. Još prije nego je Alex Pereira službeno prešao u kategoriju do 93 kilograma, nerijetko su fanovi navodili okršaj njega i Prochazke kao ‘‘meč iz snova‘‘.

Vatromet, paljba, rat, bilo koji od ovih i njima sličnih epiteta možemo unaprijed iskoristiti za ovaj meč. Obojica preferiraju borbu na nogama, posjeduju razorne udarce i ne bježe od otvorenih razmjena. Treba li nam više od toga?

Jiri Prochazka 25 od ukupno 29 svojih pobjeda upisao je nokautom. Triput je slavio ‘‘submissionom‘‘, a samo dva njegova meča otišla su do sudačke odluke. 2016. godine Prochazka je porazio Marka Taniosa jednoglasnom odlukom sudaca na Rizinovom eventu, a 2014. godine Jirijeva borba protiv Mikhaila Mohnatkina završila je neriješenim ishodom.

Zanimljivo je da je Jiri dvaput u karijeri gubio nokautom. ‘‘King Mo‘‘, odnosno Muhammad Lawal, nokautirao je Prochazku u finalu Rizinovog Grand Prix turnira održanog krajem 2015. godine. Godinu dana kasnije, ‘‘King Mo‘‘ je ispao već u četvrtfinalu turnira, a nokautiran je od strane ‘‘Cro Copa‘‘.

No, vratimo se Prochazki. Znate li tko je drugi borac osim Lawala, koji je uspio nokautirao Prochazku. Vjerovali ili ne, radi se o Bojanu Veličkoviću. Ponajbolji srpski MMA borac krajem 2012. godine borio se protiv Prochazke, a na eventu u Beogradu porazio ga je tehničkim nokautom u prvoj rundi. Prochazki je to bio peti profesionalni MMA nastup i prvi poraz u karijeri.

Jiri je danas znatno drukčiji, bolji i kompletniji borac. U prilog tome ide podatak da je u posljednjih 13 nastupa upisao 13 pobjeda, a sredinom prošle godine osvojio je i UFC-ovu titulu prvaka u poluteškoj kategoriji. Pojas nikada zapravo nije izgubio, nego ga je svojevoljno ostavio krajem prošle godine. Prochazka je tada pretrpio tešku ozljedu ramena, nije htio kočiti kategoriju i napustio je tron. Tim potezom privukao je veliko poštovanje fanova i ostatka MMA javnosti, ali Jiri Prochazka jednostavno je takav tip.

Češki borac puno pažnje pridaje samurajskom kodeksu, takozvanom ‘‘bushidu‘‘. Bushido u doslovnom prijevodu znači ‘‘put ratnika‘‘, a radi se o kodeksu ponašanja i životnoj filozofiji po kojoj su živjeli samuraji. Prochazka je borac koji podosta pažnje privlači svojim specifičnim karakterom.

Nerijetko smo gledali videe Prochazkinih treninga u prirodi, udaranja u deblo, a svima je vjerojatno poznat slučaj Prochazkinog zatvaranja u mračnu sobu na tri puna dana. Čeh ima svoje načine na koje pokušava pronaći unutarnji mir, a mirno stanje njegovog uma očituje se i u njegovim mečevima.

Prochazka je u meču za pojas odradio pravi rat protiv Glovera Teixeire. Iako Prochazkini mečevi često izgledaju kaotično i pitanje je trenutka kada će netko završiti nokautiran, Jiri ostaje smiren u takvim situacijama. To je zapravo njegova najveća snaga i to ga je dovelo do pojasa. Prochazka je bio putu da izgubi od Glovera Teixeire, ali 30-ak sekundi prije kraja meča uspio je poraziti Teixeiru i to ‘‘submissionom‘‘. Glover je trebao biti taj koji će put do pobjede tražiti preko ‘‘submissiona‘‘, ali Prochazka je uspio ugušiti Glovera.

Nije Jiri tehnički savršeno izveo to gušenje. Niti je ubacio ‘‘kuke‘‘, niti je zapravo uspostavio kontrolu s leđa. Prochazka se je bio bočno postavljen u odnosu na Teixeiru koji se nalazio u ‘‘položaju kornjače‘‘, ali unatoč tome, stisak je bio jako snažan, Glover je bio više nego umoran i Prochazka je došao do pojasa.

Dugu pauzu imao je Prochazka zbog tih problema s ozljedom ramena, ali nadamo se da u ovaj meč ulazi potpuno zdrav i spreman. Trebat će mu najbolje moguće izdanje ako planira ponovo doći do pojasa.

Alex Pereira dati će od sve od sebe da ga spriječi u tom naumu. Fantastični ‘‘Poatan‘‘ danas je u lovu na nešto što nikome nikada nije pošlo za rukom. Naime, Pereira je nekoć bio prvak dvaju težinskih kategorija u Gloryju, vjerojatno najkvalitetnijoj kickboksačkoj organizaciji. Nakon toga otisnuo se u MMA i postao je UFC-ovim prvakom u srednjoj kategoriji. U ranim nedjeljnim satima, Pereira će možda postati prvakom UFC-ove poluteške kategorije. Nikada nitko nije kompletirao takav set titula u dvama najvećim organizacijama kad su u pitanju kickboks i MMA.

Jiri Prochazka mogao bi stilski jako dobro odgovarati ‘‘Poatanu‘‘. Hrvanje i parter najveći su nedostatak Alexa Pereire, ali kao što smo naveli, Prochazka preferira borbu na nogama. Hoće li biti pametno testirati se protiv Pereire u borbi na nogama, preostaje nam vidjeti.

Alex Pereira nije nepobjediv u borbi na nogama. Israel Adesanya nokautirao ga je u četvrtom mjesecu ove godine, a gubio je Pereira nokautom i u kickboksačkim vodama. Netipični i nepredvidljivi Jiri Prochazka sigurno ga može dohvatiti nekim neočekivanim udarcem i ‘‘ugasiti mu svjetla‘‘. Ipak, ako borba ostane na nogama, Pereira bi trebao biti borac koji će raditi prevagu.

Vrhunski ‘‘kickovi‘‘, jako dobar boks i ubitačan lijevi kroše glavne su odlike ‘‘Poatana‘‘, a Brazilac ovaj put nije morao proći jednaku muku kakvu je prolazio skidajući kilažu za srednju kategoriju. ‘‘Poatan‘‘ svojom građom zapravo i pripada poluteškoj kategoriji, a njegova snaga mogla bi biti još strašnija u kategoriji do 93 kilograma.

Naravno, Prochazka ima ‘‘as u rukavu‘‘ upravo kroz hrvanje i partera, gdje je osjetno iskusniji i sigurno se bolje snalazi. Najveći upitnik je hoće li Prochazka uopće težiti takvoj borbi ili će ga njegov ‘‘samurajski kodeks‘‘ navesti da vodi borbu isključivo na nogama.

Sve u svemu, Prochazka ima veliku težnju vratiti pojas u svoje vlasništvo, dok Alex Pereira želi obogatiti svoju kolekciju, ali i osvetiti svog ponajboljeg prijatelja Glovera Teixeiru. Ova borba ima velik potencijal postati najboljom borbom u ovoj kalendarskoj godini i nešto ovakvo jednostavno se ne propušta.

Okršaj bombardera čeka nas u sunaslovnoj borbi večeri

‘‘Co-main event‘‘ ne nudi ništa manje uzbudljiv me. Sergei Pavlovich i Tom Aspinall borit će se za status privremenog prvaka teške kategorije, a ovaj meč ugovoren je nakon što je Jon Jones otkazao svoj nastup na UFC 295 eventu.

Pavlovich i Aspinall pravi su bombarderi, a tome u prilog ide ona statistika koja cijeli tjedan kruži društvenim mrežama. Naime, Sergei Pavlovich prosječno u UFC-ovom kavezu provodi 2:23 minute, dok Aspinall biva unutar ‘‘Octagona‘‘ još kraće, u prosjeku 2:19 minuta.

Ova dvojica teškaša bez sumnje su budućnost, ali i sadašnjost teške kategorije. Njihov večerašnji međusobni obračun vjerojatno je samo početak rivalstva koje će se protegnuti na nekoliko mečeva. Aspinallu je 30 godina, Pavlovich je godinu stariji. Najbolje teškaške godine tek su pred njima, ali danas ćemo saznati tko je trenutno veći potencijal za vladati teškom kategorijom.

Pavlovich će od prve sekunde krenuti po nokaut i to nije tajna. Ruskog teškaša nerijetko se naziva nasljednikom Francisa Ngannoua, a statistika mu ide u prilog. Nakon poraza od Alistaira Overeema u UFC debiju, tada 26-godišnji Pavlovich posložio se i krenuo je u pobjednički niz. Šest uzastopnih pobjeda upisao je Sergei nakon tog poraza, a svih šest upisao je nokautom u prvoj rundi.

Istina da nokauti protiv boraca kao što su Marcelo Golm, Maurice Greene i Shamil Abdurakhimov na zalasku karijere, nisu neko pretjerano impresivno postignuće. Pavlovich se morao dokazati i protiv kvalitetnije konkurencije, ali to radi od sredine prošle godine. Redom su padali Derrick Lewis, zatim vrlo tvrdi Tai Tuivasa kojeg je Sergei nokautirao za samo 54 sekunde, a najveću pobjedu upisao je u četvrtom mjesecu ove godine. Pavlovich je na priredbi u Las Vegasu nokautirao i Curtisa Blaydesa u prvoj rundi.

Iako je Sergei borac koji preferira nokautirati protivnike u prvoj rundi, nemojte misliti da nije spreman boriti se na više rundi. Pavlovich je još 2017. godine odradio meč na svih pet rundi, a tada se borio za Fight Nights Global pojas u teškoj kategoriji. Jednoglasnom odlukom sudaca porazio je Mikhaila Mohnatkina, a dvaput u karijeri Pavlovich je slavio i u mečevima na pune tri runde. Sergei može izdržati meč na pet rundi, ali preferirat će da borba ne potraje niti pet minuta.

Tom Aspinall s druge strane također je nokauter. 10 od svojih 13 pobjeda upisao je nokautom, a može se pohvaliti nokautima nad borcima poput Marcina Tybure, Sergeija Spivaka, Jakea Colliera itd.

Međutim, Tom Aspinall jako je opasan i kada borba završi u parteru. Za razliku od Pavlovicha koji nikada u karijeri nije slavio ‘‘submissionom‘‘, Aspinall je triput slavio na taj način. Posebno impresivno Aspinall je izgledao prošle godine u meču protiv Alexandera Volkova.

Volkov je vrhunski borac teške kategorije, ali Tom ga je ekspresno srušio, došao je u poziciju bočne kontrole, a zatim je ‘‘straight armbarom‘‘ prisilio Volkova na predaju već u prvoj rundi. Uspio je Aspinall ugušiti velikog Andreija Arlovskog, a u svom drugom profesionalnom nastupu, Aspinall je ‘‘heel hookom‘‘ porazio ne baš poznatog Rickyja Kinga.

Tom je jako opasan ofenzivni ‘‘grappler‘‘, ali odličan je i u borbi na nogama. Njegove kretnje nevjerojatno su ‘‘lagane‘‘ i poletne. Konstantno Aspinall skakuće i jako brzo radi ulazi-izlaz tijekom bacanja svojih kombinacija. Problem je što se Aspinall ponekad neoprezno upušta u otvorene razmjene, a nešto takvo ne može si priuštiti protiv Sergeija Pavlovicha, jer takav pristup mogao bi ga dovesti do nosila na kojima će biti iznesen iz kaveza.

Nikada u dosadašnjoj karijeri Aspinall nije nokautiran, iako službeno ima jedan poraz nokautom. Radi se o tehničkom nokautu koji je upisao u sedmom mjesecu prošle godine. Bila je to zapravo teška ozljeda koljena na samom početku meča protiv Curtisa Blaydesa, a pobjedom nad Tyburom u sedmom mjesecu ove godine, Aspinall je dokazao da se uspješno oporavio.

Engleskom teškašu ne ide u prilog činjenica da je prihvatio ovaj meč dva i pol tjedna prije samog eventa. Aspinall je uskočio na ‘‘short notice‘‘ i upitno je koliko je kondicijski spreman. Na vaganju se pojavio nikad teži (118,7 kg) i nameću se pojedini upitnici po pitanju njegove spreme. Problem leži u tome što mnogi njegovu šansu vide u kasnijim rundama, jer Pavlovich je zapravo najopasniji u prvoj rundi. Ukoliko Aspinall nije kondicijski spreman za pet rundi, morat će krenuti na sve ili ništa od prve sekunde. Lako je moguće da Pavlovich i Aspinall održe svoje prosjeke kad je u pitanju vrijeme koje provode u kavezu.

Ostatak ‘‘main carda‘‘ također nudi poslastice, posebno kad je u pitanju obračun u lakoj kategoriji

‘‘Main card‘‘ čine još tri meča, ali nećemo ići previše u detalje. Mackenzie Dern pokušat će doći do najveće pobjede u svojoj karijeri, a danas ju čeka bivša prvakinja slamka kategorije, Jessica Andrade. Dern već neko vrijeme pokušava doći do iskoraka, ali uvijek zapinje na toj stepenici koja ju dijeli od priključenja samom vrhu kategorije. Jessica Andrade upisala je tri poraza zaredom, ovo će joj biti peti meč u ovoj kalendarskoj godini i Dern ima odličnu priliku za doći do pobjede. Naravno, Andrade je borkinja koja je prošla ‘‘sito i rešeto‘‘ te se neće tek tako predati. Jako zanimljiv okršaj borkinja, a teško je istaknuti favoritkinju u ovom meču, iako kladionice osjetnu prednost daju Dern (1,50 - 2,70).

Preostala dva meča ‘‘main carda‘‘ neopisivo dobro izgledaju na papir. Diego Lopes i Pat Sabatini otvorit će glavni dio ‘‘carda‘‘, a ljubitelji ‘‘grapplinga‘‘ uživat će u ovoj poslastici. Pat Sabatini vrhunski je hrvač, ali njegova borilačka priča nije započela s hrvanjem.

Sabatini je kao dijete prvotno trenirao hokej na ledu, ali nakon što je jedan od nasilnika u školi zabio njegovu glavu u pisoar, Sabatini je na prijedlog oca započeo trenirati karate. Tu se rodila i njegova ljubav ka borilačkim sportovima, a to ga je vodilo do BJJ-a, zatim hrvanja i MMA-a. U njegovom hrvačkom rezimeu stoji da se radi o NCAA Division 1 hrvaču, a to vam dovoljno govori o njegovim hrvačkim predispozicijama.

Pod okriljem UFC-a, Sabatini je upisao pet pobjeda i jedan poraz, a izgubio je samo od Damona Jacksona. 11 od ukupno 18 svojih pobjeda u karijeri, Sabatini je upisao ‘‘submissionom‘‘, a nikada nije izgubio na taj način. To bi se danas moglo promijeniti.

Diego Lopes ‘‘čudovište‘‘ je u parteru. Brazilac s meksičkom adresom predstavio se široj MMA javnosti u petom mjesecu ove godine. Nekoliko dana uoči UFC 288 eventa, Lopes je na ‘‘short notice‘‘ uskočio u meč protiv neporaženog Movsara Evloeva. Evloev je prema kladionicama bio najveći favorit na cijelom eventu, a na kraju je imao jako težak meč protiv Lopesa. U više navrata Evloev se nalazio u jako opasnim situacijama i Lopes je bio na pragu pobjede ‘‘submissionom‘‘. Uspio se ipak Evloev izvući iz svih teških pozicija i slavio je jednoglasnom odlukom.

Lopes je nastupom osvojio srca fanova, ali morao je dokazati da može više od dobrog otpora i tijesnog poraza. Već u drugom UFC nastupu apsolutno je dokazao da pripada UFC-u. ‘‘Submissionom‘‘ nakon samo 98 sekundi porazio je Gavina Tuckera, a Lopesu je to bila 12. pobjeda ‘‘submissionom‘‘ u karijeri. Ovog brazilsko-meksičkog borca možete vidjeti i u kutu Alexe Grasso, prvakinje muha kategorije koja je vidno unaprijedila svoje BJJ vještine radeći s Lopesom. Obračun Sabatinija i Lopesa mogao bi ponuditi pravu ‘‘šahovsku partiju‘‘ u parteru, ali ponekad ovakvi mečevi iznenade i ostanu na nogama. Gdje god se ovaj meč bude odvijao, bit će fantastičan, vjerujte nam.

Ništa manje fantastičan neće biti drugi meč u sklopu ‘‘main carda‘‘. Benoit Saint-Denis protiv Matta Frevole. Mnogim MMA fanovima dovoljno je reći tko se bori i dalje ne moramo. Teorija velikog praska danas bi mogla dobiti svoj nastavak onda kada se oglasi zvono za početak ovog meča.

Matt Frevola i Benoit Saint-Denis sudarit će se na sredini kaveza i neće stati dok jedan od njih ne potpiše kapitulaciju. Frevola je slavio nokautom u tri uzastopna meča, dok je Saint-Denis u seriji od četiri uzastopne pobjede, a sve četiri upisao je prekidom.

Dvojica boraca lake kategorije strašno su eksplozivni, posjeduju ogromnu fizičku moć, ali i ratničko srce koje ih tjera na bespoštednu borbu od prve do posljednje sekunde. Teško je opisati što ovaj meč može potencijalno ponuditi, ali nije isključeno da završi već u prvoj minuti. Nemojte treptati, ovo će biti poseban meč.

Australac hrvatskih korijena predvodi ‘‘prelimse‘‘

Preliminarni dio eventa također ne bi trebao razočarati. Stephen Erceg, Australac hrvatskih korijena borit će se protiv Alessandra Coste i tražit će svoju drugu pobjedu pod okriljem UFC-a. Erceg je ranije ove godine uskočio na ‘‘short notice‘‘ protiv Davida Dvoraka, oduševio je nastupom i došao do iznenađujuće pobjede. Na ovom eventu trebao se boriti protiv Matta Schnella, ali Schnell se ozlijedio i uskočio je opasni Costa. Erceg je favorit, ali Costu ne smije podcijeniti.

Super uzbudljivi Mateusz Rebecki borit će se protiv iskusnog Roosevelta Roberts, a čeka nas i zanimljiv okršaj Tabathe Ricci i Lupite Godinez. Jared Gordon i Mark O. Madsen mogli bi imati ‘‘grappling‘‘ nadmudrivanje, a Nazim Sadykhov i Viacheslav Borschev mogli bi se uključiti u borbu za najbolju borbu večeri.

Sve u svemu, iako smo ostali bez neprežaljenog meča između Miočića i Jonesa, UFC 295 nudi fantastičan ‘‘fight card‘‘.

Event se održava u najpoznatijoj dvorani na svijetu

Lokacija ovog eventa u skladu je sa spektaklom koji nudi ‘‘fight card‘‘. Što reći za Madison Square Garden, vjerojatno najpoznatiju dvoranu na svijetu. UFC sada već tradicionalno u 11. mjesecu gostuje u New Yorku, a oko 20 tisuća navijača naći će se na tribinama MSG-ja.

Alex Pereira postat će prvi UFC-ov borac koji je dvaput predvodio event u kutnom MSG-ju. Brojni kultni boksački mečevi održani su unutar ove dvorane, a među njima se ističe ‘‘Borba stoljeća‘‘ između Muhammada Alija i Joea Fraziera. Sugar Ray Robinson i Jake LaMotta također su se obračunali u Madison Square Gardenu i to dvaput (šest puta su se međusobno borili tijekom svojih karijera).

Kada i gdje pogledati UFC 295?

Što se tiče termina održavana i prijenosa eventa, vijesti nisu loše. Krenimo od onog lošijeg, a to je termin eventa. Naravno da veliki event na teritoriju SAD-a neće pogodovati europskim vremenskim zonama. Rani preliminarni dio priredbe starta od ponoći, ostatak ‘‘prelimsa‘‘ počinje u 2:00h ujutro, a ‘‘main card‘ sačinjen od pet mečeva starta tek u 4:00h ujutro. Može se reći da je to klasičan termin UFC-ovih ‘‘PPV‘‘ evenata koji se održavaju u SAD-u.

Event možete pogledati na nekoliko načina. Preliminarni dio kao i uvijek dostupan je putem UFC Fight Pass servisa. ‘‘Main card‘‘ ide putem ‘‘pay-per-viewa‘‘, ali gol.hr i SK Fight nude vam prijenos ‘‘main carda‘‘ od 4:00h ujutro.

Kompletan popis borbi možete pogledati klikom na LINK, a što dodati, osim da jedva čekamo i ne sumnjamo da ćemo uživati u novom UFC-ovom spektaklu.

Linker
27. travanj 2024 01:48