UFC

Dvalishvili srušio Velasquezov rekord star više od 10 godina: Gruzijca će biti teško skinuti s trona

Petr Yan i Merab Dvalishvili

 Louis Grasse/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Petr Yan jako se teško nosio s hrvanjem Meraba Dvalishvilija i konstantnim pokušajima rušenja

Neumoran je sinoć bio Merab Dvalishvili u svom nastupu protiv Petra Yana. Gruzijac je u meč ušao kao autsajder protiv bivšeg prvaka i borca kojeg su mnogi i dalje smatrali najboljim bantamašem na svijetu. Dvalishvili nije pretjerano mario za takve analize i fantastičnom izvedbom deklasirao je Yana.

50-45 pisalo je na sve tri sudačke kartice, odnonosno, Dvalishvili je uzeo svih pet rundi na sve tri sudačke kartice. Bio je to vjerojatno i najbolji nastup u dosadašnjoj karijeri 32-godišnjeg Meraba, a pobjedom protiv Yana došao je do devetog uzastopnog slavlja.

Merab je UFC karijeru započeo dvama tijesnim i nes(p)retnim porazima. Frankie Saenz porazio ga je podijeljenom sudačko odlukom, a Ricky Simon s istekom vremena u trećoj rundi završio je Meraba ‘‘giljotinom‘‘. Merabov tim žalio se da Merab nije ostao bez svijesti nakon što je odzvonilo za kraj borbe, ali žalba nije uvažena i Simon je zadržao pobjedu.

Sabrao se Merab nakon toga i počeo je pokazivati što zna. Pobjeda za pobjedom i eto ga na devet u nizu. Ono što ga najčešće dovodi do pobjeda jest njegovo sjajno hrvanje i besprijekorna kondicijska sprema. Merab je i sinoć protiv Yana pokazao kako može odraditi 25 minuta u jednakom tempu. Ono što nas je najviše fasciniralo jest statistika vezana uz broj rušenja.

11 Merabovih rušenja impresivno zvuči, ali nije nešto neviđeno. Međutim, ukupno 49 pokušaja rušenja apsolutni je rekord UFC-a. Gotovo dva pokušaja rušenja po minuti imao je Merab, a time je radio ogromne probleme Yanu koji se jako loše nosio s Merabovim miksanjem hrvanja i stojke.

Istina da je Yan obranio čak 38 pokušaja rušenja i time je također rekorder, ali Merab mu je u cjelini napravio pregršt problema svojim hrvanjem. 49 pokušaja rušenja novi je UFC-ov rekord koji će biti jako teško oboriti. Naime, rekord je do sada držao Cain Velasquez. Bivši prvak teške kategorije upisao je 33 pokušaja rušenja (11 uspješnih) još krajem 2012. godine, u meču protiv Juniora dos Santosa.

Šveđanin Per Eklund treći je na ljestvici s 30 pokušaja rušenja. Njegova statistika dolazi iz 2008. godine i meča protiv Sama Stouta. Za razliku od Meraba i Caina, Eklund je svoj meč izgubio, a u prilog mu ne ide činjenice da je upisao samo dva uspješna rušenja na čak 30 pokušaja. Bitno je napomenuti da je Eklund upisao 30 pokušaja rušenja u meču na tri runde.

U poretku iza Eklunda slijede Matt Serra, Khabib Nurmagomedov, Diego Sanchez itd. Uglavnom se radi o mečevima odrađenim prije 10 ili više godina, a najsvježiji primjer unutar top 10 jest onaj Curtisa Blaydesa. On je sredinom 2020. godine u meču protiv Alexandera Volkova imao 25 pokušaja rušenja, a čak 14 puta bio je uspješan. Meč je održan na pet rundi i Blaydes je slavio jednoglasnom odlukom sudaca.

Kad su u pitanju uspješna rušenja u jednoj borbi, rekorder je Khabib Nurmagomedov. Umirovljeni Dagestanac rekord je postavio 2013. godine u meču protiv Abela Trujilla. Khabib je Trujilla uspješno rušio čak 21 puta, a imao je ukupno 27 pokušaja. Merab je sinoć pokazao potencijal za srušiti i taj rekord, ali morat će biti efektivniji u svojim pokušajima rušenjima.

Linker
15. travanj 2024 04:46