UFC

Dvije borbe za titulu u rujnu će predvoditi UFC 266 priredbu

Alexander Volkanovski
 Hans Gutknecht/Zuma Press/Profimedia
Potvrđena je borba Alexandera Volkanovskog i Briana Ortege, ali i nova obrana titulu za Valentinu

UFC 266 priredba je koja će se održati 25. rujna u Las Vegasu, u T-Mobile Areni, a ista je u kratkom razmaku službeno dobila potvrdu svoje tri glavne borbe. Nakon povratka Nicka Diaza i borbe na pet rundi protiv Robbieja Lawlera, potvrđene su u dvije borbe za UFC titulu prvaka, odnosno prvakinje.

Ona o kojoj se konstantno špekuliralo i govorilo kako je sigurna sad je to službeno postala. Treneri aktualne sezone Ultimate Fightera, Alexander Volkanovski i Brian Ortega, borit će se za naslov prvaka perolake kategorije. Australcu će to biti druga obrana titule, nakon što je u prvoj upisao pobjedu u revanšu protiv Maxa Hollowaya. Volkanovski je u UFC-u još uvijek neporažen, odnosno ima niz od dvet pobjeda, a ukupni omjer u karijeri mu je 22-1.

Ortega će titulu napasti po drugi put, nakon što je u prosincu 2018. poražen od Hollowaya. Bio je to više nego uvjerljiv poraz, odnosno "T-City" je dobio teške batine. Povratak se čekao gotovo dvije godine, no u njemu je bio briljantan. Ogroman napredak borbe na nogama pokazao je savladavši Chan Sung Junga u listopadu prošle godine i to takav da je ta pobjeda bila dovoljna za novi napad na titulu. Njegov profesionalni omjer je 15-1, a sedam pobjeda upisao je u Octagonu.

Druga potvrđena borba također se spominjala, ali do sada bez datuma. Riječ je o novoj obrani titule prvakinje za Valentinu Shevchenko. Dominantnu prvakinju muha kategorije čekat će okršaj s Lauren Murphy. 37-godišnja Murphy dugo je već članica UFC-a, a trenutno je u nizu od pet pobjeda. Na papiru tome ne smeta podatak da mnogi smatraju kako pobjedu protiv Andree Lee, kao i posljednju, ostvarenu prošlog mjeseca protiv Joanne Calderwood, nije zaslužila nego da su joj pomogli suci. S takvim nizom i uz činjenicu da se prvakinji još nije suprotstavila, jednostavno nema relevantnije izazivačice u ovom trenutku. Profesionalni omjer joj je 15-4, od čega 7-4 u UFC-u. Nažalost, već sad se zna da će po kladionicama biti možda i najveći autsajder u povijesti UFC-ovih borbi za titulu.

33-godišnja Shevchenko titulu osvojenu u prosincu 2018. godine branit će po šesti put, što ju čini najaktivnijom od svih UFC prvaka i prvakinja (iako bi dvije borbe godišnje trebao biti neki minimum). Niti jedna od izazivača do sada je nije uspjela ozbiljnije ugroziti, a većina je uvjerena da to ne može niti Murphy. Fanovi je tako nagovaraju na povratak u bantam kategoriju i treću borbu protiv Amande Nunes, no ona je potvrdila kako joj to nije u planu. Cilj joj je vladati svojom kategorijom i počistiti sve izazivačice. Za sada joj to ide i više nego dobro.

Jedno je ipak činjenica. Iako su ovo dvije borbe za titulu, središnji događaj priredbe sigurno će biti povratak starijeg Diaza i rezultat PPV prodaje njegova zasluga. Tome ne smeta čak niti činjenica da će tražiti svoju prvu pobjedu nakon deset godina.

Linker
26. travanj 2024 22:37