UFC

Edson Barboza i dalje je tu! Neuništivi Brazilac porazio je Sodiqa Yusuffa sjajnim preokretom

Edson Barboza

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
36-godišnji veteran dokazao je kako još uvijek može parirati mlađim i svježijim borcima

Sodiq Yusuff najavio je rat protiv Edsona Barboze, a rat su nam obojica i pružili. Već od prve sekunde borbe bilo je jasno s kakvim namjerama je Sodiq Yusuff ušao u kavez. Nigerijac je odmah skratio distancu, počeo je pritiskati Barbozu i tražio je ekspresni nokaut.

Mnoštvo analiza uoči meča govorilo je kako se Edson Barboza loše nosi s borcima koji ga pritišću, a Sodiq Yusuff i njegov tim očito su bazirali taktiku na tome. Nekoliko puta Yusuff je uzdrmao Barbozu, borba je bila na rubu prekida, ali Herb Dean odradio je dobar posao i nije prerano zaustavio meč.

Polovicom prve runde Yusuff je srušio Barbozu, držao ga je u donjoj poziciji sve do kraja runde, nanosio je štetu, ali nedovoljno veliku da bi došao do finiša. Barboza je u nekoliko navrata napadao ‘‘leg lockovima‘‘ koje je koristio i sredstvo za usporiti Yusuffove napade, ali prvu rundu izgubio je 10-8 na dvije sudačke kartice i 10-9 na jednoj.

Yusuff je eksplozivno ušao i u drugu rundu. Nastavio je pritiskati i konkretnije pogađati. Činilo se kao da je pitanje trenutka kada će pasti Edson Barboza, ali prekaljeni veteran i dalje ima vatre u sebi. Preživio je Barboza sve nalete, a drugom polovicom druge runde, situacija se počela mijenjati.

Barboza je napokon pronašao svoj tempo, Yusuff je donekle usporio u odnosu na prvih 7-8 minuta borbe, a Brazilac je preuzimao inicijativu. Edson je sve više forsirao udarce u tijelo Yusuffa, a doslovno se osjetila promjena takozvanog ‘‘momentuma‘‘ nakon što je Barboza desnicom blago uzdrmao Yusuffa pred kraj druge runde.

Samopouzdanje Edsona Barboze naraslo je nakon toga i Edson je fantastično krenuo u treću rundu. Udarcima u tijelo uništavao je Yusuffa, a pretkraj druge runde, Barboza je umalo upisao još jedan nokaut za pamćenje. Stražnjim kružnim udarcem pogodio je Yusuffa koji je ‘‘zaplesao‘‘ i spašavao je živu glavu do kraja runde. Uspio je Nigerijac dočekati zvono za kraj runde, ali Barboza je u potpunosti preuzeo kontrolu nad borbom.

Preostale dvije runde također su ponudile borbu visokog tempa, ali Barboza je u obje runde bio nešto bolji. Brazilac je bio taj koji je kontrolirao tempo i pritiskao Yusuffa. Frekventnije i konkretnije pogađao je Edson, uspijevao je dolaziti do dominantnijih pozicija u klinču, a u petoj rundi čak tri puta rušio je Yusuffa.

Na kraju sasvim zaslužena pobjeda Edsona Barboze. Jednoglasnom odlukom sudaca (48-46, 48-46, 49-46) porazio je Yusuffa, a izuzev prve runde koju je uvjerljivo izgubio, Barboza je ostale četiri runde uzeo na sve tri sudačke kartice.

Sodiq Yusuff zaslužuje poštovanje jer je prvi put predvodio UFC-ov event i prvi put u karijeri odradio je svih pet rundi. Izdržao je do kraja protiv daleko iskusnijeg veterana, ali očito Yusuff još uvijek nije spreman za iskorak i ulazak u top 10. Uoči ovog meča zauzimao je 11. mjesto u poretku izazivača, dok je Barboza bio na 13. poziciji. Možemo očekivati promjene od sljedećeg tjedna, a 30-godišnji Yusuff još uvijek stigne napraviti napredovati kako bi postigao zapaženije rezultate. 36-godišnji Barboza s druge strane sve je bliže kraju karijere, ali očito nije vrijeme da ga otpišemo. Bila je ovo njegova 24. pobjeda u 35. profesionalnom nastupu (24-11).

Ostatak eventa ponudio je nekoliko odličnih mečeva

U sunaslovnoj borbi večeri gledao se obračun borkinja muha kategorije. 11-rangirana Viviane Araujo obračunala se s devetorangiranom Jeniffer Maiom, nekadašnjom izazivačicom za pojas. Araujo je u ovaj meč ušla nakon dva uzastopna poraza, ali gubitničkom nizu došao je kraj.

Jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3) slavila je Araujo u vrlo tijesnom meču koji nije bilo naročito lako za bodovati. Druga runda čisto je otišla u korist Araujo koja je tijekom druge runde upisala dva uspješna rušenja i gotovo cijelu rundu držala je Maiu u donjoj poziciji. Treća runda bez dileme je otišla na suprotnu stranu, a prva runda nezgodna je za bodovanje.

Maia je prema službenoj statistici pogodila 24 značajna udarca, dok je Araujo imala uspjeha s 14 pogođenih udaraca. Niti jedna od njih nije upisala rušenje. Maia je pogađala nešto više, ali dojam je kako su udarci Araujo bili konkretniji. Suci su na kraju bodovali rundu u korist Viviane Araujo i rezultatom 2-1 u rundama Araujo je došla do pobjede.

Od ostalih rezultata vrijedi izdvojiti kako je Jonathan Martinez još jednom demonstrirao moć svojih ‘‘low kickova‘‘ i završio je Adriana Yaneza u drugoj rundi. Adrian Yanez na glasu je kao ponajbolji boksač bantam kategorije, ali Jonathan Martinez jednostavno je došao s više oružja, ali posebno ubojite oružje bili su ti ‘‘low kickovi‘‘.

Konstantno je Martinez radio štetu Yanezovim nogama, a posebno ubojit bio je pogađajući ‘‘inside low kick‘‘ u Yanezovu prednju, lijevu nogu. Sredinom druge runde Yanez je s bolnom grimasom na licu završio na tlu nakon još jednog ‘‘low kicka‘‘, uhvatio se za koljeno lijeve noge i meč je tu završio. Odlična izvedba Jonathana Martineza kojemu je to šesta uzastopna pobjeda, dok je Adrian Yanez upisao drugi uzastopni poraz nokautom.

Michel ‘‘Demolidor‘‘ Pereira fantastično je debitirao u srednjoj kategoriji. Njegov protivnik Andre Petroski uskočio je na ‘‘short notice‘‘ nakon što je Marc-Andre Barriault otkazao nastup, ali Petroski se loše proveo. Pereira je trebao samo 66 sekundi kako bi završio posao, a Petroskog je porazio nokautom. Petroskom je to drugi poraz u karijeri, ali prvi pod okriljem UFC-a, nakon pet uzastopnih pobjeda. ‘‘Demolidor‘‘ uživa sjajan niz i porazio je čak šest posljednjih protivnika.

Christian Rodriguez (10-1-0) i Cameron Saaiman (9-1-0) otvorili su ‘‘main card‘‘, a mnogi su ovaj meč najavljivali kao onaj na koji morate obratiti pažnju. Dvojica supertalentiranih bantamaša upareni su u ranim fazama svoje karijere, a Christian Rodriguez porazio je još jednog velikog talenta, nakon što je ranije ove godine ugasio ‘‘hype‘‘ Raula Rosasa.

Velik napredak prezentirao je Rodriguez u stojci, pokazao se čvršćim i konkretnijim od munjevito brzog Saaimana i zasluženo je došao do pobjede. Bio je ovo uistinu fantastičan meč u kojem smo gledali sve segmente MMA-a. Bilo je tu sjajnih rušenja, ‘‘scrambleova‘‘, BJJ razmjena i otvorenih razmjena u stojci. Prava poslastica koju vrijedi pogledati, a Rodriguez je na kraju slavio jednoglasnom odlukom.

Neuništivi Darren Elkins zatvorio je ‘‘prelimse‘‘ porazivši T.J. Browna ‘‘submissionom‘‘ u trećoj rundi, a Elkinsu je to 28. pobjeda u 39. profesionalnom nastupu. Terrance McKinney upisao je novu munjevitu pobjedu nokautiravši Brendana Marottea nakon 20 sekundi, a pobjedama se vratio i Chris Gutierezz svladavši Alatenga Heilija jednoglasnom odlukom.

Bonus za najbolju borbu večeri osvojili su Sodiq Yusuff i Edson Barboza, dok je bonus za najbolju izvedbu podijeljen Jonathanu Martinezu za pobjedu nad Yanezom i Michelu Pereiri za sjajan nokaut protiv Andrea Petroskog.

Kompletne rezultate UFC Fight Night 230 eventa pročitajte u nastavku teksta.

UFC Fight Night 230 - rezultati eventa

GLAVNI DIO PRIREDBE:

Edson Barboza def. Sodiq Yusuff via jednoglasnom odlukom sudaca (49-46, 48-46 x2)

Viviane Araujo def. Jeniffer Maia via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3)

Jonathan Martinez def. Adrian Yanez via TKO - R2, 2:26

Michel Pereira def. Andre Petroski via TKO - R1, 1:06

Christian Rodriguez def. Cameron Saaiman via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x2, 29-28)

PRELIMINARNI DIO PRIREDBE:

Darren Elkins def. T.J. Brown via submission (RNC) - R3, 2:23

Tainara Lisboa def. Ravena Oliveira via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3)

Terrance McKinney def. Brendan Marotte via TKO - R1, 0:20

Melissa Dixon def. Irina Alekseeva (30-27 x3)

Chris Gutierrez def. Alateng Heili (30-27 x3)

Emily Ducote def. Ashley Yoder via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 29-28 x)

Linker
24. travanj 2024 18:31