UFC

Eugene Bareman: ‘Adesanya i Volkanovski nisu bili dovoljno vješti da nadoknade razliku u veličini‘

Israel Adesanya (lijevo) i Alex Volkanovski

 Instagram (allmma13)
Jedan od najboljih MMA trenera na svijetu dao je kratak, ali realan osvrt

Odvažili su se Israel Adesanya i Alexander Volkanovski u određenim fazama svoje karijere i zatražili su napad na titulu u kategoriji iznad svoje. Iako je Adesanya borac koji skida jako malo kilograma za srednju kategoriju, a Volkanovski je i u perolakoj kategoriji jedan od najnižih boraca, to ih nije spriječilo da se okušaju protiv još većih i krupnijih boraca.

Israel Adesanya pojas u poluteškoj kategoriji napao je u trećem mjesecu 2021. godine, ali Jan Blachowicz pokazao se nepremostivom preprekom. Posebno velike probleme imao je Adesanya kad god bi Jan prionuo hrvanju. Blachowicz je imao osjetnu prednost u fizikalijama i Adesanyu je podosta lako kontrolirao iz gornje pozicije u parteru. Adesanya je na kraju izgubio jednoglasnom odlukom i vratio se u svoju srednju kategoriju. Bitno je napomenuti da se Adesanya jako kratko pripremao za polutešku kategoriju, nije uzimao neke duge periode kako bi nabio mišićnu kilažu, nego je odradio meč u poluteškoj pet i pol mjeseci nakon što je porazio Paula Costu u srednjoj kategoriji.

Alexander Volkanovski također nije uzimao nekakve preduge periode kako bi se spremio meč u lakoj kategoriji. Vjerovao je Volkanovski da će mu njegove vještine biti dovoljne da porazi sjajnog Islama Makhachev, ali na kraju je ostao ipak kratak u tom meču te je izgubio jednoglasnom odlukom sudaca.

Glavni trener City Kickboxing dvorane u kojoj Adesanya trenira, a povremeno i Volkanovski, gostujući u MMA Houru dao je svoj osvrt zašto Volk i Adesanya nisu uspjeli poraziti prvake u višim kategorijama.

‘‘Obojicu je zadesio isti ishod, a razlog leži u tome da jednostavno nisu bili dovoljno vješti da nadoknade razliku u fizičkoj veličini. Nekad se stvari jednostavno odviju na taj način.‘‘, kratak je bio Bareman.

Izuzev prednosti u veličini, Islam Makhachev navodno si je stvorio prednost na još jedan način. Dan Hooker iznio je informaciju da je Makhachev koristio infuziju kako bi se rehidrirao nakon vaganja i da je time prekršio pravila USADA-e. Rizvan Magomedov kao jedan od Islamovih menadžera burno je reagirao na te optužbe.

‘‘Ljubomorni gubitnici šire laži, jer to je sve što mogu učiniti.‘‘, napisao je Rizvan na Twitteru, a priliku za izjasniti se dobio je i Bareman.

‘‘Imamo pouzdane informacije do neke mjere. Informacije ipak nisu potpune zbog nekoliko razloga, a jedan od razloga je taj što borac može uzeti infuziju prije borbe. Stvar je u tome da to ne smije biti više od 100 mililitara otopine na svakih 12 sati. Dakle, sve se svodi na pitanje je li on uzeo 100 mL i onda stao. Činjenica je da su tamo bila i dvojica boraca iz tog tima (Makhachev i Tukhugov), a informacije nam ne govore pouzdano koji se borac koristio infuzijom i je li pređena dopuštena doza. Možemo se samo pitati jesu li se držali dopuštene količine. Bio to Zubaira ili Islam, nešto se događa u tom timu. Ako je Zubaira bio u pitanju, Islam bi se trebao distancirati. Da je itko iz mog tima radio nešto nedopušteno, ja bih distancirao ostatak tima od te osobe. Na kraju krajeva, mislim da je najvažnije fokusirati se na borbu i ne razmišljati previše o ovome. A borba, kakva je to borba bila!‘‘, dodao je Bareman i time na neki način pokazao da nije pretjerano zainteresiran u slučaj Islamove potencijalne rehidracije infuzijom, jer je nemoguće išta konkretno dokazati.

Linker
13. travanj 2024 11:11