UFC

Fabricio Werdum u vrlo teškom stanju: ‘Nesanica, gubitak pamćenja, imam lezije i ožiljke na mozgu‘

Fabricio Werdum

 Rey Del Rio/Getty images/Profimedia
Nakon loših vijesti o zdravstvenom stanju Wanderleija Silve, nažalost stiže još sličnih informacija

UFC-ova protumonopolska (antitrust) tužba otkrila je izjave preko 50 boraca koji su pisali pisma podrške za predloženu nagodbu koja bi okončala ovaj desetljeće dug slučaj.

U rujnu je UFC postigao dogovor s tužiteljima o nagodbi od 375 milijuna dolara kako bi završio izvornu tužbu koju su prvi podnijeli borci poput Cung Leja 2014. godine. Početna nagodba od 335 milijuna dolara odbijena je od strane suca Richarda Boulwarea u srpnju.

56 boraca je pisalo pisma tražeći od suca da odobri novu nagodbu kako bi dobili financijsku pomoć koja bi bila isplaćena puno prije nego što bi slučaj otišao na suđenje i eventualno zapeo u žalbama na nekoliko godina.

Najnoviji podnesak uključuje 51 borca, uključujući nekoliko bivših UFC prvaka koji traže od suca da odobri nagodbu. U pismima, borci su opisali sve, od oštećenja mozga do slomljenih vratova i mnogih drugih ozbiljnih ozljeda pretrpljenih tijekom borbi, uz nadu da će novac iz nagodbe odmah pomoći njima i njihovim obiteljima.

Pisali smo o tome kako je Wanderlei Silva progovorio o svom oštećenju mozga, a sada mu se nažalost pridružila još jedna legenda MMA-a i bivši UFC prvak teške kategorije - Fabricio Werdum.

Werdum je u svojoj izjavi napisao: ‘‘Tijekom borbi za UFC, pretrpio sam mnogo potresa mozga. Bojim se da sam tijekom svoje karijere zadobio traumatsku ozljedu mozga (TBI) i primjećujem simptome uobičajene za TBI i CTE (kroničnu traumatsku encefalopatiju) kao što su razdražljivost, ljutnja, tjeskoba, nesanica i gubitak pamćenja. Imam mnogo lezija i ožiljaka na mozgu, a imam i cistu koja se nalazi u središtu mog mozga, čineći operaciju zasad nemogućom. Pratim ovu cistu s polugodišnjim pregledima kako bih utvrdio raste li. Do danas nije pronađen tretman za CTE.‘‘

‘‘Ovo bi zaista bio novac koji mijenja život za mene. Ova sredstva bi također omogućila meni i mojoj obitelji da dovršimo gradnju našeg doma u Brazilu."

Miguel Torres, bivši UFC borac, također je opisao kako je pretrpio oštećenja mozga tijekom svoje karijere i kako je bio pod pritiskom UFC-ovog predsjednika Dana Whitea da se bori unatoč ozljedama, što je dovelo do daljnjih ozljeda.

Kyle Kingsbury, jedan od glavnih tužitelja u izvornom protumonopolskom slučaju, opisao je kako je nastupao s ozbiljnim ozljedama, uključujući slomljeni vrat, iz straha da će biti otpušten iz ugovora ako odbije borbu.

Bethe Correia, bivša UFC izazivačica za titulu, opisala je svoje ozljede, uključujući oštećenje oka koje uzrokuje trajni gubitak vida.

Ova posljednja serija izjava također je uključivala i svjedočanstva trenutnih boraca kao što su Yair Rodriguez i Rani Yahya, te brojnih UFC veterana poput Thiaga Alvesa, Vladimira Matyushenka, Brandona Vere i bivšeg prvaka Lyota Machide.

Sada se čeka hoće li sudac odobriti ovu nagodbu.

Linker
15. listopad 2024 20:20