UFC

‘On je jedan od najpametnijih tipova koji su nastupali u ovom sportu, ali danas jedva može zavezati cipele‘

Shane Carwin

 Francis Specker/Alamy/Alamy/Profimedia
Brendan Schaub podijelio je vrlo tužnu i uznemirujuću priču o legendarnom UFC-ovom teškašu

Proteklih dana imali ste prilike čitati o zdravstvenim problemima legendarnih boraca poput Fabricija Werduma i Wanderleija Silve. Oni su dio velike tužbe koju su borci podnijeli protiv UFC-a i u suradnji s odvjetnicima koji ih zastupaju, trenutno pokušavaju ishoditi nagodbu prema kojoj bi UFC morao isplatiti ukupno 375 milijuna dolara na račune otprilike 1200 boraca koji su dio te tužbe.

Sudac zadužen za taj predmet zasad odbija prihvatiti nagodbu, a borci dijele svoje zdravstvene probleme i pojašnjavaju koliko bi im značio novac koji bi dobili u toj nagodbi. Poprilično je žalosno slušati kako neki legendarni borci "krpaju kraj s krajem", a pritom osjećaju velike zdravstvene tegobe koje su plod njihovih borilačkih karijera.

Sinoć je u javnost "isplivala" još jedna ovakva priča. Ovaj put se radi o Shaneu Carwinu, nekoć ponajboljem UFC-ovom teškašu. Carwin je jedno vrijeme bio na glasu kao "najstrašniji" teškaš na rosteru, jer prvih 12 profesionalnih nastupa okončao je pobjedama u prvoj rundi. Unutar UFC-a upisao je četiri uzastopne pobjede, a u prvoj rundi uspio je zaustaviti i borce poput Franka Mira i Gabriela Gonzage.

2010. godine Carwin se borio za UFC-ov pojas u teškoj kategoriji, bio je jako blizu pobjede u prvoj rundi, ali tadašnji prvak Brock Lesnar izdržao je uraganski nalet Carwina, a zatim ga je završio "submissionom" u drugoj rundi. Nakon poraza od Lesnara, krenuli su i Carwinovi veliki problemi s ozljedama i zdravljem. U kavez se vratio nakon 11 mjeseci, ali upisao je novi poraz. Junior dos Santos slavio je jednoglasnom odlukom sudaca, a kasnije će se ispostaviti da je to posljednji Carwinov nastup.

Pokušavao se Shane vratiti borbama u više navrata, glava i srce su htjeli, ali tijelo nije dopuštalo. Ozljede vrata, leđa, koljena itd., navele su ga da 2013. godine objavi povlačenje iz sporta. 2016. godine Shane je potpisao ugovor s Rizinom, najavljivao je povratak sportu, ali nikada nije nastupio pod okriljem Rizina. Zapravo jedini nastup koji je Carwin odradio nakon poraza od JDS-a dogodio se u desetom mjesecu 2016. godine. Shane je tada sudjelovao u boksačkoj egzibiciji, a protivnik mu je bio skateboarder Jason Ellis. Carwin je boksao samo jednom rukom i slavio je nokautom u drugoj rundi.

Nakon toga je nestao sa scene, a u kakvim problemima se trenutno nalazi, otkrio je Brendan Schaub, također umirovljeni UFC-ov teškaš. Schaub je u svom podcastu detaljno progovorio o Carwinu, a stvari koje je izrekao poprilično su žalosne i uznemirujuće.

"Shane je skupo platio cijenu ovog sporta. Pričamo o jednom od najpametnijih tipova koji su ikad nastupali u borilačkim sportovima. Shane više ne može dobiti posao. Od toga da je inženjer, on je dogurao do situacije gdje više ne može dobiti posao izbacivača u noćnom klubu. Jednostavno ne može. To je nešto s čime se nosi. Pokušavali smo mu pomoći, ali ništa nismo mogli učiniti.", započeo je Schaub, a zatim je dodao:

"Znate, UFC ga je doveo u Apex i pokušali su nešto s njim. Poštovanje Dani Whiteu, jer to je osoba koju sam nazvao. Listao sam kontakte u svom imeniku i pokušavao sam naći nekog tko bi mogao pomoći Shaneu. Čim je Dana čuo da Shane ima određene probleme, osigurao mu je let u Vegas i pokušao je pomoć. Ne znam previše o trenutnom stanju, ali mislim da je Carwin u najgoroj mogućoj situaciji trenutno.", dodao je Schaub.

Ono što je interesantno jest činjenica da Carwin nije imao pretjerano dugu karijeru i nikada u karijeri nije nokautiran. Ipak, teški sparinzi i mukotrpne pripreme također ostavljaju danak, a Carwin kao inženjer ekološke tehnologije više ne može pronaći nikakav posao. Carwin je također dio tužbe protiv UFC-a, ali Schaub ističe da novac nije nešto što može ukloniti posljedice koje Carwin danas osjeća.

"Ne krivim UFC i Danu Whitea, ovo bi se dogodilo da je Carwin nastupao u bilo kojoj drugoj organizaciji. Recimo da dobiju tužbu. Uđimo u svijet mašte i recimo da Shane dobije čak 30 milijuna dolara kako bi se pobrinuo za sve svoje probleme. Hrana i ostali troškovi više neće biti njegov problem, ali on je i dalje uništen, a ima djecu. Shaneova žena imala je rak u četvrtom fazi, ali nisam siguran je li preživjela ili preminula.

"Gledajte, ja sam glupan i ako postajem gluplji zbog udaraca koje sam primio, nema veze. Shane nije bio glup. On je bio funkcionalno biće u ovom svijetu. On je pametan među pametnima. Došao je do diplome u "School of Mines" u Coloradu. To je poput Harvarda na tom području SAD-a (Midwest). School of Mines je fakultet na koji je jako teško upasti, a on je tamo dominirao. Danas jedva može zavezati svoje cipele.", pojasnio je Schaub, a još je otkrio kako je Carwin u dvorani prolazio kroz brojne ratove na sparinzima i to je jedan od glavnih razloga njegovog narušenog zdravlja.

Carwin će u prvom mjesecu 2025. napuniti 50 godina i zbilja je uznemirujuće čitati/slušati o posljedicama koje snosi, iako je daleko od poznih životnih godina. Sve više ulazimo u fazu kada pioniri ovog sporta počinju osjećati teške posljedice bavljenja MMA-om i na njihovom primjeru može se svašta naučiti. Teški sparinzi sve su rjeđa praksa među profesionalnim borcima, a mnogi mladi borci sigurno se pitaju je li MMA karijera vrijedna ovakvih posljedica i poteškoća koje dođu u relativno ranoj životnoj dobi.

Linker
16. listopad 2024 15:05