UFC

Figueiredo demolirao Benavideza i postao novi prvak, Hermansson ekspresno završio Gasteluma

Deiveson Figueiredo i Jack Hermansson
 screenshot
Deiveson Figueiredo novi je UFC prvak muha kategorije, a Jack Hermansson opet prijeti vrhu srednje

UFC Fight Night 172, odnosno ukupno treća UFC priredba na Fight Islandu, donijela nam je novog UFC prvaka muha kategorije, nakon što je osam mjeseci ta pozicija bila upražnjena. To je Deiveson Figueiredo, koji je potvrdio pobjedu nad Josephom Benavidezom s kraja veljače. Tada pojas nije dobio jer je "pao vagu", no ovog puta mu nitko neće moći apsolutno ništa prigovoriti.

Figueiredo je od prve do posljednje sekunde ove borbe dominirao. Nije to bilo očekivano, budući da je Benavidez uzeo prvu rundu njihove prošle borbe, no ovog puta nismo vidjeli ništa slično. Nakon otprilike 45 sekundi ispitivanja snaga, Benavidez je napao, a Brazilac ga je istog trenutka dočekao na kontru i poslao na pod. Spustili su se u parter gdje je Figueiredo napao gušenjem, no Benavidez se dva puta izvukao iz gotovo bezizlaznih situacija. Uspio je Benavidez sredinom runde vratiti se na noge, no u idućih minutu i pol gledamo pametno kretanje i izbor udaraca Figueireda koji se sad dominirao i u stand upu. Tijekom posljednje minute Figueiredo pronalazi precizan desni kroše kojim još jednom šalje Benavideza na pod te odlazi za njim. Ovog puta gušenje je uhvatio još bolje, nakon čega se Benavidez nije htio predati, no sudac primjećuje kako je ostao bez svijesti te prekida borbu 12 sekundi prije kraja runde. Deiveson Figueiredo uistinu je uvjerljivo došao do titule trećeg UFC prvaka muha kategorije. Benavidezu je ovo četvrti poraz u četvrtoj borbi za pojas koji toliko želi. Kako je sam rekao, vjerojatno i posljednji.

No, nije Benavidez jedini koji se žestoko razočarao svojom izvedbom na Fight Islandu. Kelvin Gastelum došao je do trećeg poraza u nizu i to zbog trenutka neozbiljne nesmotrenosti u borbi protiv Jacka Hermanssona. Gastelum je dobro otvorio borbu i izgledao je kao da se odlično osjeća u Octagonu. Nakon jednog pokušaja rušenja Hermanssona je sjajno odgovorio te se na podu od našao u gornjoj poziciji, no čini se da se tamo nije osjećao ugodno kao dok su stajali. Iako je mogao mirno pokušati kontrolirati situaciju, Gastelum se odlučio vrlo brzo ustati i to tako da nije primijetio kako je švedsko-norveški borac stvorio poziciju za uhvatiti njegovu nogu. Gastelum je poput nekog neiskusnog borca krenuo vratiti se na noge, da bi završio u savršeno postavljenoj zamki. Hermansson je vrhunski odradio "heel hook", jedan od najbolnijih zahvata i vrlo brzo je sve bilo gotovo.

Još jedan borac koji nastavlja sa svojim toplo-hladno nastupima je veliki talent Marc Diakiese. Zapravo, teško da ga tako više možemo zvati, nakon trećeg neočekivanog UFC poraza. Ovog puta mu je isti nanio Rafael Fiziev. Kirgistanac je u borbi, koja se većinom odvijala na nogama, pogađao bolje i konkretnije udarce te je bez previše pogovora uzeo jednoglasnu sudačku odluku.

Ariane Lipski pobrinula se da Hermansson ne bude jedini koji je slavio zahvatom na nozi, nego je na isti način došla do pobjede protiv Luane Caroline i to otprilike jednako brzo kao njen kolega iz srednje kategorije. Bivša KSW prvakinja tako je spojila dvije pobjede te napokon počinje potvrđivati svoj ogroman talent.

Glavni program ove priredbe otvoren je impresivnom predstavom Askara Askarova, koji je jednoglasnom sudačkom odlukom došao do pobjede nad Alexandreom Pantojom i vjerojatno će biti prvi izazivač Figueiredu. U početku borbe sjajno je odgovorio na Pantojin grappling i nekoliko napada, da bi onda krenuo preuzimati kontrolu. Ipak, može se reći kako je Pantoja sjajnom završnicom uzeo prvu rundu. Druga runda prošla je većinom u kontroli borca iz Dagestana, dok je posljednje donijela umorno izdanje obojice, a tu se još jednom bolje snašao Askarov, tako da mu je na kraju pripala pobjeda jednoglasnom odlukom sudaca.

Vrlo zanimljiv uvodni program predstavio nam je Romana Dolidzea, koji je krasno nokautirao Khadisa Ibragimova. Nakon sjajne izvedbe Liane Jojue u četvrtak, Gruzija još jednom slavi. Pobjednički niz nastavio je Grant Dawson pobjedom nad Nadom Narimanijem, a veliko razočaranje je Joseph Duffy koj je već sredinom prve runde naivno upao u čvrstu giljotinu Joela Alvareza. Brett Johns ponovno potvrđuje svoj talent, a ovog puta je to napravio u pobjedi nad Montelom Jacksonom. Još jedan impresivan nastup novog borca djelo je Amira Albazija koji je završio Malcolma Gordona, dok je Arman Tsarukyan osigurao vrijednu pobjedu za Armeniju, savladavši Davija Ramosa. Program je otvoren teškaškom borbom u kojoj je pobjedu nad Carlosom Felipeom uzeo Sergey Spivak. Nakon izjednačene prve dvije runde, on je u potpunosti dominirao kroz posljednjih pet minuta te zasluženo slavio.

UFC Fight Night 172 - Rezultati

Deiveson Figueiredo def. Joseph Benavidez - SUB (R1 4:48)
Jack Hermansson def. Kelvin Gastelum - SUB (R1 1:18 )
Rafael Fiziev def. Marc Diakiese - jednoglasna sudačka odluka
Ariane Lipski def. Luana Carolina - SUB (R1 1:28)
Askar Askarov def. Alexandre Pantoja - jednoglasna sudačka odluka

Roman Dolidze def. Khadis Ibragimov - TKO (R1 4:15)
Grant Dawson def. Nad Narimani - jednoglasna sudačka odluka
Joel Álvarez def. Joseph Duffy - SUB (R1 2:25)
Brett Johns def. Montel Jackson - jednoglasna sudačka odluka
Amir Albazi def. Malcolm Gordon - SUB (R1 4:42)
Arman Tsarukyan def. Davi Ramos - jednoglasna sudačka odluka
Sergey Spivak def. Carlos Felipe - većinska sudačka odluka

Linker
24. travanj 2024 14:52