UFC

Francis Ngannou: ‘Nokautirao sam Ganea na sparingu, ali ne ponosim se time‘

Francis Ngannou

 Frederic J. BROWN/AFP/Profimedia
UFC-ov teškaški prvak otkrio je što stoji iza izjave koju je dao u UFC-ovoj ‘Countdown‘ najavi

Međusobne borbe bivših trening partnera uvijek uz sebe imaju neki dodatni začin, posebno ako se radi o tome da oni više nisu trening partneri iz nekih ne baš lijepih razloga. Iako Francis Ngannou i Ciryl Gane zapravo između sebe nemaju nikakve zle krvi, nego je ista između Ngannoua i njegovog bivšeg trenera Fernanda Lopeza, koji je još uvijek Ganeov trener, nije moguće izbjeći prisjećanje na neke ranije događaje iz dvorane.

Ngannou je tako tijekom snimanja "Countdown" najave izjavio da je Ganea jednom nokautirao na treningu, što je zapravo rijetko tko odmah stavio u prvi plan, no ima onih koji su to zapamtili pa su dočekali svoju priliku upitati ga za to tijekom konferencije za medije koja je jučer održana. Tim je putem Francis potvrdio kako se to uistinu dogodilo, ali je automatski okrenuo odmah sve na drugu stranu, rekavši da to nije nešto čime se ponosi.

"Jesam nokautirao sam ga. Napravio sam to lijevim high kickom. No, taj nokaut nije nešto što je bilo planirano ili osmišljeno. Bila je to nezgoda na sparingu, nisam radio ništa s ciljem da ga nokautiram. Iskreno, osobno to nije nešto čime se mogu ponositi. Ne, nisam netko od onih tko će hodati i osjećati se sav moćan jer sam nokautirao svog sparing partnera. Takve stvari se događaju na treningu, no one su u pravilu nezgode, jer je cilj u sparingu paziti na svog partnera", rekao je Francis.

Onda je odlučio razjasniti i cijelu situaciju oko toga koliko su oni dugo bili trening partneri te koliko se dobro poznaju. Prema onome što je rekao, ne baš najbolje te je zapravo priča oko bivših trening partnera potencirana od strane UFC-a i medija, da bi se jednostavno pojačale tenzije oko same borbe.

"Odradili smo tek par sparinga unutar tri tjedna. Možda šest treninga, svakako manje od osam. Bilo je to u siječnju 2019. godine, nakon što sam se u Kini borio protiv Curtisa Blaydesa. Vratio sam se u Kamerun i ugovorio borbu protiv Caina Velasqueza. Nije bilo dovoljno vremena za odraditi kamp u Las Vegasu te sam odlučio ostati mjesec dana u Francuskoj i trenirati. Ciryl se tada također pripremao za svoju borbu. Otišao je iz dvorane još prije mene. Ja sam otišao 3. veljače, dva tjedna prije moje borbe", ispričao je kako je to bilo jedino razdoblje u kojem su se susreli.

Francis i Ciryl su zapravo već ranije bili članovi iste dvorane, ali nisu imali kontakta, budući da je Ciryl tada bio kickboksač koji se tek pripremao za tranziciju u MMA, a Francis je gradio put prema vrhu UFC-ove teške kategorije.

Ono što ovdje ne drži vodu jedino je Francisova izjava o Ganeovoj borbi. Osim ako nešto izvorima s interneta nije promaklo, Ciryl je svoju prvu borbu unutar 2019. godine imao u svibnju te je to bila njegova posljednja borba prije odlaska u UFC. Odnosno, bilo je to tri mjeseca nakon Francisove borbe protiv Velasqueza. No, moguće da su mu se neki podaci pomiješali. U svakom slučaju, činjenica je da njihovih sparinga i zajedničkih treninga nije bilo puno, budući da je Ciryl svoju ozbiljnu MMA priču krenuo graditi kad je Ngannou već bio izvan dvorane.

Linker
20. travanj 2024 03:32