UFC

FS Komentar: Svim srcem navijat ću za Tonyja i Cruza, evo i zašto

Tony Ferguson i Dominick Cruz
 screenshot/YouTube
Do UFC 249 priredbe preostalo je tek nekoliko sati. 56 dana nismo mogli uživo pratiti UFC borbe, a sad je napokon došao i taj dan, zahvaljujući prije svega nevjerojatnoj ustrajnosti Dane Whitea. Dvije borbe ipak su u prvom planu, a autor ovog teksta u njima će svim srcem navijati za Tonyja Fergusona i Dominicka Cruza, a razlozi za to su prije svega u ljubavi prema sportu i onome što bi on trebao predstavljati.

Ne treba puno razmišljati da se shvati zašto će jedan fanatik navijati za Tonyja Fergusona. Čak i nakon pet neuspjelih pokušaja, teško bi bilo pomiriti se s time da do borbe protiv Khabiba Nurmagomedova nikad neće doći. MMA fanovi su to zaslužili, i to u situaciji dok su obojica u "primeu", obojica u nizu. Nakon što je svaki otkazao po dva puta, a jednom se ispriječila pandemija, teško je zamisliti što se može dogoditi idući put, osim ponovno neke ozljede, ali valjda su to obojica po pitanju te borbe potrošili. No, Tony će prije toga morati savladati sjajnog protivnika.

Justin Gaethje još je jedan borac kojeg svaki pasionirani MMA fan prati od WSOF-a. Ja sam za njega prvi put čuo kad je ugovorio borbu protiv Richarda Patishnocka za titulu prvaka te promocije. Nakon te borbe nisam propustio niti jednu minutu njegovog nastupa, a neke sam ponavljao više puta. Posebno borbe protiv Luisa Palomina, dva puta te protiv Briana Fostera, a nakon toga i one u UFC-u. I kako onda navijati protiv jednog od svojih najdražih boraca? Problem je još jednom u onome protiv koga se bori i što pobjeda tog drugog donosi.

Tony Ferguson produkt je 13. sezone Ultimate Fightera i to kao pobjednik iste tako što se jednostavno prošetao kroz sezonu. Četiri prekida, od toga tri u prvoj rundi, to je njegov rezime iz sezone emitirane u prvoj polovici 2011. godine. Kako sam show počeo pratiti dvije sezone ranije, a na kraju pregledao i sve ostale sezone, borci iz TUF-a su mi nekako prirasli srcu i uvijek sam ih kasnije podržavao. No, Tony je, unatoč nekim negativnostima koje je pokazao tijekom sezone, ostao jedan od najdražih. Još posebno kad godinama prije nego napravi rezultat za nekoga govoriš da će napraviti prave stvari, a to se na kraju ostvari, osjećaš kao da je netko tvoj. Pobjeda Tonyja Fergusona donijela bi nastavak sage s Khabibom koja će nadamo se završiti borbom. MMA fanovi su to zaslužili pa koliko god i Justin Gaethje zaslužio svoju priliku za ostvariti uspjeh, posebno nakon što je prihvatio ovu borbu.

Što se tiče Dominicka Cruza, ovaj bivši prvak će vjerojatno imati većinu fanova na svojoj strani. Henry Cejudo svojim ponašanjem drugo nije niti zaslužio, nebitno radi li to s ciljem ili je uistinu takav. No, moj razlog za podržavanje Dominatora u ovoj borbi ipak nije taj. Razlog je prije svega u tome što Cruz predstavlja, a i kako bi pobjeda kojeg borca djelovala na diviziju.

Henry Cejudo otvoreno iznosi svoje planove da diviziju "zaštopa". Naime, već je najavio da nakon Cruza namjerava gledati prema Joseu Aldu i to u situaciji gdje je bantam kategorija prepuna potencijalnih izazivača. U prvom planu su tu Petr Yan, Aljamain Sterling i Cory Sandhagen zbog sjajnih nizova u kojima se nalaze. No, nisu daleko niti neka druga velika imena. Munhoz, Lineker, Rivera, Dodson... A početkom iduće godina vraća se i TJ Dillashaw. Ima li trenutno kategorije više nakrcane kvalitetom u vrhu? Teško! A Cejudo za protivnika želi borca koji je u bantamu na omjeru 0-1. Sramota! Što je najgore, UFC mu je to spreman omogućiti.

Ne znamo bi li Dominick Cruz u slučaju povratka pojasa isto to tražio, no povijest nam govori da on ipak nije takav borac. On je uvijek bio spreman dati priliku pravom izazivaču i tako potvrđivati da je upravo on najbolji na svijetu. Osim toga, zaslužio je malo uspjeha nakon svih pehova s ozljedama. Ovo je njegov "posljednji let" i namjerava se prizemljiti kao najveći borac u povijesti ove kategorije. Također, njegov stil borbe je melem za oči svakom MMA sladokuscu, odnosno svakom fanu koji zna cijeniti ono što vidi. Zbog toga u ovoj borbi nije teško navijati za Dominicka Cruza.

Ostale borbe? U većini imam svoje favorite, no tekst bi bio predugačak da krenem jednu po jednu borbu. Ove dvije su ipak u prvom planu i zaslužile su ovakvu najavu dok očekujemo da sve napokon krene.

Mario Katušić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Linker
11. svibanj 2024 17:31