UFC

Gilbert Burns smatra da je Usman najveći velteraš u povijesti: ‘Puno je uvjerljiviji od GSP-ja‘

Gilbert Burns

 Screenshot (youtube, Mma Junkie)
Brazilac je ranije ove godine imao priliku osjetiti snagu aktualnog prvaka velter kategorije

Česte su rasprave po pitanju najvećeg velteraša u povijesti UFC-a. Iako se Georges St-Pierre nameće kao najlogičniji odgovor, sve se više Kamaru Usman spominje u takvom kontekstu. Oba borca imaju sjajne rezultate iza sebe. GSP je u dva navrata osvajao pojas u velteru, a titulu je branio čak devet puta. Dodamo li naslov prvaka i u srednjoj kategoriji te samo dva poraza u 28 profesionalnih mečeva, jasno je o kakvoj se veličini radi.

Kamaru Usman s druge strane neporažen je pod okriljem UFC-a i trenutno je u nizu od čak 15 pobjeda. Pojas je branio pet puta i sve je bliže rekordima legendarnog Kanađanina. Razlike su sve manje, a Gilbert Burns prilikom razgovora za Trocação Franca podcast dao je svoje mišljenje na ovu temu. S obzirom da je Burns drugorangirani izazivač unutar velter kategorije te izuzetno iskusan borac, njegovo mišljenje svakako ima težinu.

''Način na koji on dominira nad protivnicima, puno je privlačniji od GSP-jevog načina. GSP je rušio ljude i pobjeđivao 'ground and poundom'. Ponekad to nisu bile tako uvjerljive pobjede, a Kamaru je puno uvjerljiviji. On je već sada najbolji po mom mišljenju, ali mislim da mu nedostaje više obrana titule da zatvori tu raspravu.'', objasnio je Burns.

Inače, ''Durinho'' je dugi niz godina bio timski kolega i sparing partner Kamarua Usmana. Međutim, u drugom mjesecu ove godine, timski kolege obračunali su se u meču za pojas velter kategorije, a slavio je Nigerijac nokautom u trećoj rundi. Burns smatra kako je Usman poprilično potkovan borac u svim segmentima MMA-ja, a posebno ističe njegove hrvačke vještine.

''Pokušao sam ga srušiti i nisam mogao, Colby je pokušao i nije uspio. Mnogi su probali, ali stvarno je teško srušiti ga. Sjećam se da sam ga pogodio nekim uistinu jakim udarcima, osjetio sam svoju šaku kako čisto odsjeda na njegovoj glavi, a on je samo nastavio. Pogodio sam ga jednim čistim high kickom, imao sam oteklinu na potkoljenici kasnije, a on je jednostavno nastavio kretati se prema naprijed. Njegova stojka superiorna je u odnosu na GSP-ja. Kamaru je druga razina i po pitanju hrvanja. Ukoliko bi se borili na svojim vrhuncima, kladio bih se na Kamarua.'', dodao je Gilbert Burns.

Inače, Kamaru Usman službeno nikad nije srušen u 15 UFC nastupa. Međutim, Colby Covington se ne slaže i tvrdi da ga je dvaput rušio u njihovom meču koji su odradili 06. studenog ove godine.

U svakom slučaju, Usmanu je potrebno još nekoliko pobjeda da bi se mogao uspoređivati s postignućima GSP-ja, no jasno je da nikad nećemo imati dokaz što bi se dogodilo kad bi njih dvojica odradili meč na svojim vrhuncima. GSP je napunio 40 godina i minimalne su šanse da ćemo ga ikad više gledati unutar u profesionalnim borbama po MMA pravilima.

Linker
18. travanj 2024 21:46