UFC

Holloway i Poirier razočarali Daniela Cormiera: ‘Što se dogodilo s onim da je titula najvažnija?‘

Daniel Cormier

 Screenshot (youtube, Mma Fighting)
Umirovljeni MMA borac pomalo je žalostan jer je novac postao bitniji od titule prvaka

Sve su češće situacija u kojima su vrhunski borci zainteresiraniji za takozvane ''money fightove'', nego za borbe kojima mogu postati prvaci svojih kategorija. ''Money fight'' borba je koja potencijalno donosi veliku zaradu, osjetno veću nego ostali mečevi. Prva asocijacija ako govorimo o UFC-u, svakako je Conor McGregor.

Borba protiv irske zvijezde privlači ogromnu pažnju. a PPV brojke gotovo uvijek su rekordne unutar UFC-a. Jedan od svježijih primjera koji se odlučio za takve mečeve jeste Dustin Poirier. Mnogi ''Diamonda'' smatraju najboljim borcem lake kategorije, barem nakon umirovljenja Khabiba Nurmagomedova. Međutim, Poirier je stavio sa strane napad na titulu te je odradio dva uzastopna meča protiv McGregora. Dustin je objašnjavao kako prilika za pojas neće pobjeći, a prilika za zaradu veću od uobičajene neće uvijek biti prisutna.

Max Holloway također djeluje kao borac koji bi se u ovom trenutku radije borio protiv McGregora, nego za titulu prvaka koju drži Alexander Volkanovski. Naravno, treba i Maxa razumit. Borba njega i Conora McGregora bila bi stvarno velika i svaki fan rado bi ju pogledao. S druge strane, treći poraz od Volkanovskog, totalno bi ga udaljio od prilike da ponovno osvoji pojas perolake kategorije.

Ipak, unatoč svim logičnim objašnjenima zbog kojih bi se borci odlučili za ''money fight'', prije nego za meč kojim se bore za pojas, Daniel Cormier pomalo je razočaran jer novac potiskuje one sportske ambicije.

''Što se dogodilo s onim da je titula najbitnija stvar? Gdje je nestala težina postajanja prvakom? Tip poput mene, volio je imati taj pojas oko struka. Nisam mogao zamisliti ništa drukčije.'', rekao je DC u videu koji je objavio na svom YouTube kanalu.

Dustin Poirier i Max Holloway nerijetko su znali govoriti kako im je titula prvaka nešto najbitnije u ovom sportu i da je to glavni razlog te motivacija. Ipak, u slučaju Dustina Poiriera, praksa je pokazala nešto drukčiju sliku, a Holloway još nije dobio konkretnu priliku birati između ''money fighta'' i ''title shota''.

''Volim i novac koji je došao s tim, naravno. Zaradio sam puno novca. Ali da sam u poziciji Dustina Poiriera ili Maxa Hollowayja, nisam siguran što bih odlučio. Teško mi je kriviti ih kad uzmete u obzir razlike u brojkama koje donosi borba protiv Conora McGregora, u odnosu na borbe s ostalim tipovima.'', dodao je Cormier, bivši prvak UFC-ove teške i poluteške kategorije.

Razumije DC logiku svega ovog i svjestan je kako se borci vole financijski osigurati. Međutim, Cormier smatra kako je osvajanje titule usko povezano sa zarađivanjem više novca i unosnijim ugovorima.

''Dugo vremena, borba protiv bilo kojeg prvaka bila je financijski atraktivna, držali su pojaseve. Sad se situacija promijenila. Svijet sporta mijenja se, a mislim da se i borci mijenjaju sukladno s tim. Ali vjerujem da se sve na koncu svodi na tu titulu, na tih 13 'pounda' (5.9 kg) zlata. U ovim 'money fightovima' morate se nadati da će vas to podići na razinu gdje ste vi tip na vrhu koji drži konce u svojim rukama.'', objasnio je Cormier.

Uistinu, teško je zamjeriti borcima koji radije prihvaćaju mečeve u kojima se mogu financijski osigurati do kraja života. Borbe protiv McGregora nerijetko donose zaradu veću nego što su njegovi protivnici ostvarili u cijelim dotadašnjim karijerama. MMA je okrutan sport, karijere nisu naročito duge, a posljedice su teške. Nema ništa loše u tome da određeni borci stavljaju novac i zaradu na prvo mjesto. U pravu je i Cormier kada izrazi razočaranje cijelom tom situacijom, no glavnog krivca treba potražiti u onima koji borce plaćaju. Oni su ti koji bi trebali nekako utjecati da borba za pojas postane i financijski privlačna te da makar na donekle parira meču protiv Irca koji je usput rečeno, izgubio tri od posljednja četiri meča.

Linker
19. travanj 2024 10:14