UFC

Israel Adesanya i Robert Whittaker borit će se tek iduće godine, COVID restrikcije stvaraju probleme

Robert Whittaker vs Israel Adesanya
 Asanka Ratnayake/Shutterstock Editorial/Profimedia
Čini se kako ćemo neko vrijeme čekati na revanš između najboljih boraca UFC-ove srednje kategorije

Gotovo dvije godine prošle su od listopada 2019. godine i borbe između Israela Adesanyje i Roberta Whittakera. Dvojica boraca koji odskaču u UFC-ovoj srednjoj kategoriji borili su se za naslov prvaka koji je tada držao Whittaker. Međutim, dominantna izvedba u režiji Israela Adesanyje donosi promjenu na vrhu, a Robert Whittaker izgubio je nokautom tek drugi put u svojoj karijeri (prvi puta bilo je protiv Stephena Thompsona 2014. godine).

Israel je pojas uspješno obranio tri puta nakon te borbe dok je Whittaker ušutkao kritičare koji su govorili kako je potrošen nakon dva rata koja je vodio protiv Yoela Romera. Naime ''Reaper'' je od srpnja 2020. godine do travnja 2021. nanizao tri pobjede, a redom su padali odlični borci poput Darrena Tilla, Jareda Cannoniera i Kelvina Gasteluma. Dodao je Whittaker određene elemente u svoju taktiku pa smo tako vidjeli nešto veću tendenciju ka hrvanju, a njegov prednji direkt, rad nogu i kontrola distance izgledali su bolje nego ikada. Nema dileme kako su Israel i Robert bolji od ostatka kategorije, a Whittaker sigurno može pružiti bolji nastup od onoga što je prikazao na UFC 243 priredbi kada ga je Adesanya nokautirao.

Što se njihovog revanša tiče, UFC-ovi matchmakeri planirali su upariti dvojicu boraca 06. studenog. Tada će se u Madison Square Gardenu održati UFC 268 priredba, no čini se kako od toga neće biti ništa. Naime, Whittakerov menadžer Titus Day u razgovoru za australski Daily Telegraph detaljnije je objasnio situaciju i probleme oko dogovora borbe.

''Robertu je rečeno da će se boriti u Madison Square Gardenu. Međutim, pojavili su se određeni problemi i on neće nastupiti na toj priredbi. Adesanya navodno može otputovati u Sjedinjene Američke Države, no ne bi se mogao vratiti u Novi Zeland odmah nakon borbe. Dakle, znamo da će se ova borba dogoditi, jedino je pitanje kada i gdje. Nažalost, uzmemo li u obzir situaciju s COVID-om u Australiji i na Novom Zelandu, borbe vjerojatno neće biti do početka iduće godine.'', izjavio je Titus Day.

Australija i Novi Zeland države su s izuzetno jakim zabranama vezanim za putovanja u druge države. Iako su smanjili broj zaraženih i smrtnih slučajeva, poprilično su se izolirali od ostatka svijeta, a na probleme nailaze i UFC borci. Građani Novog Zelanda nakon povratka iz inozemstva dužni su proći 14-dnevnu karantenu, a s obzirom na ograničena mjesta u ustanovama predviđenim za to, neki ljudi primorani su nekoliko mjeseci ostati izvan svoje države. Genah Fabian, sudionica PFL-ovog turnira i timska kolegica Israela Adesanyje putuje u SAD jer nastupa 19. kolovoza, a navela je kako još uvijek nije dobila kartu za put kući. Fabian je objasnila kako se karte građanima Novog Zelanda izdaju u turama, a trenutno izdane karte datiraju do kraja studenog, što znači kako se Genah kući neće moći vratiti barem do prosinca. Israel Adesanya zasigurno ne želi toliko dugo biti udaljen od kuće i stoga nije spreman nastupiti 06. studenog u New Yorku.

Preostaje nadati se kako će kompletna situacija oko pandemije popustiti u narednom periodu te će restrikcije postati sve blaže, a problemi sve rjeđi. Sve u svemu, Adesanya i Whittaker borit će se zasigurno, nadamo se što je prije moguće.

Linker
19. travanj 2024 18:37