UFC

Iznenađenje godine u Kini! Weili Zhang uništila Andrade u prvoj minuti i postala UFC prvakinja!

Weili Zhang
Kakav šok, kakvo iznenađenje, kakva velika stvar za MMA u Aziji, ali i u cijelom svijetu. Weili Zhang postala je nova UFC prvakinja slamka kategorije i to na kakav način. Doslovno je uništila Jessicu Andrade u samo 42 sekunde. A zapravo cijela priredba je dokazala kako je Kina na najboljem putu postati svjetska MMA velesila. Prije svega putem velikih pobjeda Lia Jinglianga i Kenana Songa.

Weili Zhang i Jessica Andrade odmah su u borbu krenule agresivno i odlučno. Distanca se vrlo brzo smanjila i već nakon dvadesetak sekundi krenule su jače izmjene. Andrade kao da je osjetila svoju priliku nakon što je jednom dobro pogodila i silovito je krenula prema naprijed, u nadi da će svoju izazivačicu brzo završiti. No, dogodilo joj se suprotno. Dok se kretala prema naprijed, Kineskinja ju je pogodila desnim krošeom točno u bradu, nakon čega je Andrade zateturala. Pokušala je dosadašnja prvakinja ući u klinč, no Zhang pogađa nekoliko laktova, a onda i par koljena u područje trbuha, nakon čega Andrade u bolovima pada na pod. Samo nekoliko udaraca još je bilo potrebno da sudac prekine borbu, a Kina dobije svoju prvu UFC titulu. I to u situaciji gdje su se mnogi pitali kako je Weili Zhang uopće dobila priliku napasti titulu. Velik je ovo dobitak za UFC jer samom pobjedom Weili Zhang imaju prvakinju na najvećem svjetskom sportskom tržištu. Što se tiče Andrade, ovog puta ju je koštao njen agresivan stil u kojem doslovno melje svoje protivnice. Previše otvoreno krenula je po pobjedu i vratilo joj se na potpuno suprotan način.

Pobjedu karijere pred svojim je sunarodnjacima uspio ostvariti Li Jingliang i to u jako bitnoj borbi za cijelu velter kategoriju. Elizeu Zaleski Dos Santos došao je s nizom od sedam pobjeda, ali u kavezu je bio neprepoznatljiv. Kinez je od početka držao kontrolu, bio je precizniji i u boljoj kondiciji. Sve što je Dos Santos pokušao, nije mu upalilo. Tako je Jingliang uzeo prve dvije runde i bilo je jasno kako u zadnjoj njegov protivnik mora krenuti na sve ili ništa. To je rezultiralo time da je bio otvoreniji nego što je trebalo, a u samoj završnici borbe tako je primio udarac koji ga je poslao na pod. Tamo se nije uspio kvalitetno braniti i samo deset sekundi prije kraja sudac je prekinuo borbu. Li Jingliang tako je došao do sedme pobjede u posljednjih osam borbi, na račun čega će najbolji kineski borac sigurno dobiti Top 10 protivnika u svojoj idućoj borbi.

Kai Kara France uspio je zadržati borbu protiv Marca De La Rose na nogama, a tamo mu Amerikanac nije mogao parirati. Australac je upisao pobjedu jednoglasnom odlukom sudaca, a kao što smo naveli, može ju zahvaliti svojoj obrani od rušenja. De La Rosa je bio puno bolji kad bi borba završila u parteru, no to se dogodila prerijetko da bi donijelo sudačke bodove potrebne za pobjedu. Kineske fanove prije toga je obradovao Kenan Song koji je također sudačkom odlukom slavio u sjajnoj borbi protiv Derricka Krantza.

Prva borba glavnog programa donijela je dugo očekivani debi velike zvijezde Invicta promocije, Mizuki Inoue. Japanska borkinja svojevremeno je zvana čudom od djeteta, a ovdje je potvrdila svoj talent protiv krupnije borkine. Wu Yanan dan ranije pala je vagu i dalo se danas primijetiti kako je vratila puno veći broj kilograma od Mizuki, no tehnički joj nije mogla parirati. Sjajna Japanka pokazala je veliko srce i zavidno borilačko znanje te je zasluženo uzela pobjedu jednoglasnom odlukom.

Na uvodnom programi održano je šest borbi, a u glavnoj od njih proslavio se Anthony "Fluffy" Hernandez, koji je prekidom pred kraj druge runde savladao Jun Yong Parka. Pobjedu prekidom na uvodnom programu ostvario je još Da Un Jung koji je u trećoj rundi ugušio do sada neporaženog Khadisa Ibragimova, dok su četiri borbe ovog dijela programa otišle do sudačke odluke. Mudaerji Su savladao je Andrea Soukhamthatha, Damir Ismaguilov bio je bolji od Thiaga Moisesa, a Alateng Heili od Danaa Batgerela. Program je otvoren duelom dvije brazilske borkinje u kojem je Karolline Rosa Cavedo bila bolja od Lare Procopio.

UFC Fight Night 157 - Rezultati

Weili Zhang vs.Jéssica Andrade (c)Tehnički nokautR10:42
Li Jingliangdef.Elizeu Zaleski dos SantosNokautR34:50
Kai Kara-Francedef.Mark De La RosaJednoglasna sudačka odluka
Kenan Songdef.Derrick KrantzJednoglasna sudačka odluka
Mizuki Inouedef.Wu YananPodijeljena sudačka odluka
Anthony Hernandezdef.Jun Yong ParkPrisiljavanje na predaju R204:39
Mudaerji Sudef.Andre SoukhamthathJednoglasna sudačka odluka
Da Un Jungdef.Khadis IbragimovPrisiljavanje na predajuR302:00
Damir Ismagulovdef.Thiago MoisésJednoglasna sudačka odluka
Alateng Heilidef.Danaa BatgerelJednoglasna sudačka odluka
Karolline Rosa Cavedodef.Lara Fritzen ProcópioPodijeljena sudačka odluka

Linker
20. svibanj 2024 11:11