UFC

Jailton Almeida nastavio pobjednički niz: Brazilac je u poprilično dosadnom meču porazio Derricka Lewisa

Jailton Almeida

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Okršaj teškaša ponudio je meč koji nije bilo lako gledati punih 25 minuta

UFC Fight Night 231 event održan sinoć u Sao Paolu ponudio je okršaj teškaša u glavnoj borbi večeri. Devetorangirani izazivač Jailton Almeida tražio je nastavak puta ka vrhu kategorije, a čekao ga je meč protiv 10-rangiranog Derricka Lewisa.

Almeida se prvotno trebao boriti protiv Curtisa Blaydesa, ali nakon Blaydesovog otkazivanja, uskočio je Lewis. Bez većih problema Jailton Almeida došao je do pobjede u meču protiv Derricka Lewisa, a gledali smo poprilično nezanimljiv meč.

Brzo je Jailton Almeida odlučio svesti rizik na minimum i krenuo po rušenje. Bila je to odlična tranzicija iz ‘‘single leg‘‘ rušenja u ‘‘double leg‘‘ rušenje i već nakon 30-ak sekundi borba je završila u parteru. Ekspresno je Almeida došao do ‘‘full mounta‘‘, a vidjelo se da je Almeida daleko potkovaniji parteraš od Lewisa. Almeida je jako brzo napao Lewisa ‘‘arm triangle‘‘ gušenjem, ali Derrick Lewis ostao je smiren i uspio se izvući iz teške situacije. Iako se izvukao, ostao je u podređenoj poziciji, a Jailton Almeida nalazio se u ‘‘full mountu‘‘. Kad god bi se Lewis pokušao izvući, Almeida bi uspostavio kontrolu s leđa. Sredinom runde Lewis je bio jako blizu ustajanja iz nezavidne pozicije, ali Jailton Almeida ekspresno ga je vratio u donju poziciju i vratio se u ‘‘full mount‘‘. Almeida nije prestajao s pokušajima ‘‘submissiona‘‘. Odlično je Brazilac zavarao Lewisa pokušajem ‘‘armbara‘‘, a zatim je odradio tranziciju u ‘‘arm triangle‘‘ gušenje. Ipak, Lewis se dobro pripremio i nije dopuštao Almeidi da ga prisili na predaju ‘‘arm triangle‘‘ gušenjem.

Prelijepo je gledati kako Jailton Almeida hrva i ruši Lewisa ‘‘double leg‘‘ tehnikom. Nevjerojatan je ‘‘level change‘‘ brazilskog teškaša, a nakon samo 40 sekundi druge runde, Almeida je ponovo srušio Lewisa. Opet je Jailton došao do ‘‘full mounta‘‘. Gledali smo situacije gdje se Lewis pokuša izvući iz ‘‘full mounta‘‘, ali to ga dovede do situacije gdje Almeida uzima leđa i pokušava doći do stražnjeg gušenja (‘RNC‘). Lewis je iznenađujuće dobro branio pokušaje ‘‘submissiona‘‘, ali Jailton Almeida dominirao je i tijekom druge runde. Almeida se krajem runde žalio sucu prigovarajući da ga Lewis drži za rukavicu, ali sudac je istaknuo kako Lewis drži Almeidino zapešće, a ne rukavicu. Jailton Almeida lako je dolazio do dominantnih pozicija, ali pomalo je nejasno zašto Jailton nije radio veću štetu i zadavao više udaraca iz takvih pozicija.

Agresivno je Derrick otvorio treću rundu i aperkatima je pokušao ugroziti Almeidu prilikom njegovih pokušaja rušenja. Nije Lewis uspio pogoditi niti jedan od tih aperkata, zatim se upustio u hrvačku razmjenu s Almeidom, a naravno da je izvukao deblji kraj u hrvačkoj sekvenci. Tako se Lewis i početkom treće runde ponovo našao u donjoj poziciji, a Jailton Almeida našao se u ‘‘full mountu‘‘. Napokon je Almeida počeo pogađati udarcima iz te pozicije, ali trenutak nepažnje doveo ga je do gubitka pozicije i Lewis se našao u gornjoj poziciji. Pokušavao je Lewis ugroziti Almeidu udarcima iz gornje pozicije, ali vjerojatno je trebao vratiti borbu na noge. Jako brzo Lewis je izgubio gornju poziciju u parteru i Almeida se po tko zna koji put našao u ‘‘full mountu‘‘. Sudac je upozoravao Almeidu da postane aktivniji iz gornje pozicije, ali Brazilac je i dalje premalo štete radio udarcima iz gornje pozicije. Treba istaknuti kako je i Lewis imao zasluge u tome. Američki teškaš hvatao je Almeidu za zapešća, držao je njegove ruke i onemogućio je Almeidine pokušaje udaraca. Lewis se pred sami kraj treće runde našao u određenim problemima nakon Almeidinih udaraca. Vidjelo se da ga je neki od udaraca blago uzdrmao i Almeida je serijom udaraca okončao treću rundu.

Četvrta runda započela je kao i protekle tri. Ekspresno je Almeida srušio Lewisa i došao je do gornje pozicije u ‘‘full mountu‘‘. Lewis nije imao rješenje za Almeidino hrvanje, a Brazilac nije uspijevao činiti konkretniju štetu iz gornje pozicije. Podosta razočaravajuć meč gledala je publika, a Jailton Almeida nije si radio korist ovako pasivnim nastupom iz gornje pozicije u parteru, jer UFC-ovi čelnici uvijek će preferirati atraktivnije borce kad su u pitanju izazivači za pojas. Umor je također igrao bitnu ulogu. Almeida i Lewis bili su vidno umorni, a Jailton Almeida zadovoljio se pozicijskom dominacijom, bez nanošenja štete.

Može li Derrick Lewis upisati još jedan preokret za pamćenje? Odlično je Lewis obranio Almeidine pokušaje rušenja na početku pete runde i činilo se kao da Lewis može nešto promijeniti u petoj rundi. Nažalost po Lewisa, Almeida nije odustajao od rušenja i uz ponešto poteškoća, Almeida je došao do novog rušenja. Ne morate niti pogađati, vjerojatno i sami naslućujete da je Almeida opet došao do ‘‘full mounta‘‘. Prelazio je Almeida iz ‘‘full mounta‘‘ u bočnu kontrolu (‘side control‘), a ubrzo bi se vratio natrag u ‘‘full mount‘‘. Mijenjanjem pozicija Almeida je bio dovoljno aktivan da mu sudac ne oduzme poziciju, ali i dalje nije nanosio štetu. Lewis se 50-ak sekundi prije kraja meča uspio ustati, ali Jailton Almeida bez ikakvih poteškoća vratio bi Lewisa na leđa.

Bila je ovo uvjerljiva pobjeda Jailtona Almeida, ali podosta frustrirajuća za sve one koji su gledali ovaj meč. Meč je velikim dijelom izgledao kao ‘‘grappling‘‘ meč, a ne kao MMA borba, ali Jailton Almeida na kraju krajeva, uspješno je odradio posao.

Ovo mu je šesta pobjeda u šestom UFC nastupu i sada je spreman za okušati se protiv nekog od top 5 boraca u kategoriji. Almeida ima jako zanimljiv set vještina za jednog teškaša, ali mjesta za napredak očito ima, a vrijeme je i za kvalitetnije protivnike od Derricka Lewisa i ostalih boraca koje je Almeida porazio u dosadašnjoj karijeri.

Gledali smo fantastičan co-main event!

Dok ‘‘main event‘‘ nije ponudio uzbudljiv meč, ‘‘co-main‘‘ event ponudio je nešto posve drukčije. Borba između Gabriela Bonfima i Nicolasa Dalbyja ponudila je vatromet od prve do posljednje sekunde.

Bonfim je u meč ušao kao neporaženi borac. 15 pobjeda u 15 nastupa upisao je brazilski velteraš, a svih 15 pobjeda upisao je prekidom. Nasuprot njega našao se Nicolas Dalby, Danac kojeg nitko nije uspio završiti, iako je odradio 27 profesionalnih MMA mečeva uoči ovog s Bonfimom.

Jako eksplozivno Bonfim je otvorio meč, čisto je pogađao Dalbyja, a sredinom prve runde odveo je borbu u parter. Odlično je izgledao Brazilac, sjajno je kontrolirao Dalbyja i pokušavao je doći do prilike za ‘‘submission‘‘. Dalby se marljivo branio i izdržao je do kraja prve runde.

U istom tempu Bonfim je započeo i drugu rundu. Ubojito je izgledoa Brazilac, a upisao je i spektakularno rušenje podigavši Dalbyja gotovo iznad glave i bacivši ga na tlo. Međutim, Dalby se uspio pridići nedugo poslije, a zatim je krenuo vršiti nevjerojatan pritisak.

‘‘Danski dinamit‘‘ nije dopuštao niti trenutak predaha Bonfimu, a Brazilac je sve češće pogledavao ka satu i nadao se kraju druge runde. Iskusni ‘‘lisac‘‘ poput Dalbyja namirisao je krv, a veliku štetu radio je udarcima u klinču. Dalby je umarao Bonfima konstantno mu povlačeći glavu prema dolje, a zatim bi ga pogađao i udarcima koljenom. Jedan od takvih udaraca poslao je Bonfima na tlo, a Dalby je posao dovršio udarcima iz gornje pozicije.

Dalby i Bonfim pružili su meč nevjerojatnog tempa, ali Bonfim je na kraju bio taj koji je podlegao pritisku i upisao je prvi poraz u karijeri. Gabriel Bonfim definitivno je talentiran borac i potencijal za velike stvari, ali morat će bolje tempirati svoju snagu. Meč protiv Nicolasa Dalbyja mogao bi mu biti važna lekcija za nastavak karijere. Tek mu je 26 godina i najbolji period karijere tek mu slijedi.

38-godišnji Dalby upisao je četvrtu uzastopnu pobjedu i od UFC-a je zatražio top 15 protivnika. Moramo priznati da je nešto takvo i zaslužio.

Abus Magomedov upisao drugi poraz zaredom, Elves Brenner otvorio ‘‘main card‘‘ brutalnim nokautom

Ostatak ‘‘main carda‘‘ ponudio je pobjedu Rodriga Nascimenta nad Don‘Tale Mayesom i pobjedu Caia Borralha nad Abusom Magomedov. Obojica su slavili jednoglasnim odlukama sudaca, a Magomedov je ponovno imao isti problem kao i u nekim ranijim mečevima. Kondicijski nije mogao izdržati tri runde u visokom tempu, ali ipak je izgurao meč do samog kraja. Caio Borralho upisao je petu pobjedu u UFC-u i prozvao je Dricusa Du Plessisa. Teško će mu UFC ispuniti tu želju s obzirom da je Dricus drugi u poretku izazivača, dok Borralho nije niti rangiran.

‘‘Main card‘‘ otvorili su Elves Brenner i Kaynan Kruschewsky. Ovaj meč prvotno se nalazio na ‘‘prelimsima‘‘, ali Armen Petrosyan zbog bolesti je otkazao borbu protiv Rodolfa Vieire, a UFC je nakon toga pomaknuo meč Brennera i Kruschewskog na ‘‘main card‘‘. Elves Brenner brutalno je nokautirao Kruschewsykog u prvoj rundi, a vidjeli smo takozvani ‘‘face plant‘‘. Kruschewsky je licem prema dolje završio na podu, a uskakanje na ‘‘short notice‘‘ umjesto Estebana Ribovicsa pokazalo se lošom idejom.

O preliminarnom dijelu UFC Fight Night 231 eventa pisali smo vam u zasebnom izvještaju. Elizeu Zaleski dos Santos prekinuo je niz od 20 uzastopnih pobjeda s kojim je Rinat Fakhretdinov došao u Sao Paulo, ali to ne znači da je Rinat izgubio. Obračun ove dvojice sjajnih velteraša završio je neriješenim ishodom, a detaljniji izvještaj možete pročitati klikom na LINK.

Kompletne rezultate eventa pročitajte u nastavku ovog članka.

UFC Fight Night 231 - rezultati eventa:

Glavni dio priredbe:

Jailton Almeida def. Derrick Lewis via jednoglasnom odlukom sudaca (50-44, 50-44, 50-45) |

Nicolas Dalby def. Gabriel Bonfim via TKO - R2, 4:33

Rodrigo Nascimento def. Don’Tale Mayes via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 29-28, 29-28)

Caio Borralho def. Abus Magomedov via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 29-28)

Elves Brener def. Kaynan Kruschewsky via KO - R1, 4:01

Preliminarni dio priredbe:

Rinat Fakhretdinov vs. Elizeu Zaleski dos Santos - meč je završio neriješenim ishodom nakon podijeljene sudačke odluke (29-28, 28-28, 28-28)

Vitor Petrino def. Modestas Bukauskas via KO - R2, 1:03

Angela Hill def. Denise Gomes via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 29-28, 30-27)

Eduarda Moura def. Montserrat Ruiz via TKO - R2, 2:14

Marc Diakiese def. Kaue Fernandes via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 28-29, 30-27)

Linker
27. travanj 2024 08:03