UFC

Jan Blachowicz ozbiljno razmišlja o prelasku u tešku kategoriju: Otkrio je koga želi za prvog protivnika

Jan Blachowicz

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
40-godišnji poljski poluteškaš brzo bi se prilagodio teškoj kategoriji s obzirom na konstituciju

U podosta nezahvalnoj poziciji nalazi se Jan Blachowicz. Iskusni poljski veteran u protekla četiri nastupa upisao je dva poraza, jedan neriješen ishod i jednu pobjedu koja je došla prvenstveno zbog ozljede Aleksandra Rakića.

Dvaput se Blachowicz u tom periodu borio za pojas u UFC-ovoj poluteškoj kategoriji. 2021. godine Glover Teixeira zapravo ga je svrgnuo s trona, a krajem prošle godine, Blachowicz je u meču za titulu remizirao s Magomedom Ankalaevim. Trenutno posljednji nastup odradio je krajem sedmog mjeseca ove godine, a podijeljenom sudačkom odlukom izgubio je od Alexa Pereire.

Izuzmemo li uvjerljivi poraz od Glovera Teixeire, Jan Blachowicz imao je tri vrlo tijesna meča protiv trojice elitnih boraca. Trenutno je Jan četvrti u poretku izazivača, a od napada na titulu dijele ga barem dvije pobjede. Uzmemo li u obzir da je priliku dobio krajem prošle godine, velika je vjerojatnost da 40-godišnji Blachowicz novi ‘‘title shot‘‘ neće dočekati.

Očito je i on sam toga svjestan, jer u razgovoru za Sportsnaut, Blachowicz je otkrio kako cilja na prelazak u višu kategoriju, točnije, među teškaše.

‘‘Naravno, zašto da ne?‘‘, odgovorio je Blachowicz na upit o prelasku u tešku kategoriju, a potom je dodatno pojasnio.

‘‘Zvuči dobro. Sada ste mi dali dobru ideju i pitat ćemo UFC za priliku u teškoj kategoriji. To je nešto o čemu moram razmisliti. Moram pažljivo proučiti teškaše, jer inače kad gledam borbe teškaša, gledam ih isključivo zbog same borbe. Ne gledam ih iz analitičarske perspektive.‘‘, rekao je Blachowicz.

Jedna dobra pobjeda mogla bi Blachowicza gurnuti ka vrhu teške kategorije, a dobre su šanse da će tron biti upražnjen nakon 11. studenog (11. mjesec) i UFC 295 event. Jon Jones tada će braniti titulu prvaka, a brojna su nagađanja da će se Jones i njegov protivnik Stipe Miočić povući iz sporta nakon te borbe. Dogodi li se taj scenarij, teška kategorija trebati će dvojicu kandidata za napad na titulu. Blachowicz u ovom trenutku sigurno ne bi bio jedan od njih, ali protivnik na kojeg cilja u teškoj kategoriji izgledan je kandidat za napad na titulu.

‘‘Tom Aspinall odradio je odličan posao u svom posljednjem meču. On bi bio jako dobar protivnik za moj prvi meč u teškoj kategoriji.‘‘, rekao je Blachowicz koji očito želi meč protiv sjajnog engleskog teškaša.

Ukoliko bi porazio četvrtorangiranog Toma Aspinalla, Blachowicz bi se definitivno uključio u konkurenciju za napad na titulu. Dodamo li da je Jan oduvijek bio jedan od krupnijih poluteškaša, ne vidimo razlog da se uistinu ne okuša među najtežim momcima u organizaciji.

Linker
02. svibanj 2024 22:17