UFC

Javier Mendez opisao Khabibovu lojalnost te poručio: ‘Makhachev ga ne može nadmašiti‘

Javier Mendez i Khabib Nurmagomedov

 Instagram (javier Mendez)
Glavni trener American Kickboxing Academyja u hvalospjevima je pričao o svom najvećem borcu

Umirovljeni Khabib Nurmagomedov borac je koji je mnogim odlikama privlačio fanove. Njegove borilačke vještine neupitne su, što uostalom dokazuje njegov niz neporaženosti. Dagestanac je odradio 29 profesionalnih mečeva u svojoj karijeri i nikada nije izgubio.

Dokazao se na najvišoj razini osvojivši UFC-ov pojas u lakoj kategoriji, a triput je uspješno obranio titulu. Nevjerojatno dominantan bio je Khabib u gotovo svakom od svojih nastupa i bez ikakve dileme pripada užem krugu najvećih boraca u povijesti ovog sporta.

Međutim, brojne fanove Khabib je pridobio i svojim ljudskim kvalitetama. Radi se o borcu koji često voli pričati o važnosti tih osobina, a odgojen je u tradicionalnom okruženju u Dagestanu. Njegovo poštovanje prema pokojnom ocu, ali i prema treneru Javieru Mendezu, za primjer su drugima.

Jedna od glavnih vrlina koje Nurmagomedov pokušava njegovati, jeste lojalnost. Dagestanci se uvijek drže zajedno, neovisno gdje treniraju, no Khabib je poznat po jako dobrim odnosima s Danielom Cormierom i trenerom Mendezom. Nurmagomedov je dugi niz godina trenirao u American Kickboxing Academyju, a glavni trener Javier Mendez objasnio je koliko mu je Khabib bio vjeran.

''On je nevjerojatan u parteru. Takav je i došao kod nas. Ono što sam mu ja dao, jesu neki završni elementi, a izoštrili smo i stojku. On nije trenirao s nikim drugim, osim sa mnom. Kad bi se vratio kući, ja sam ga pokušao nagovoriti da trenira s drugim ljudima, ali on nije htio. Jednostavno je bio previše lojalan meni, barem kad je u pitanju stojka.'', objasnio je Mendez prilikom gostovanja kod Schmoa.

Trener je dodao kako je ta lojalnost donekle koštala Nurmagomedova. Naime, Khabib bi po dolasku u Rusiju prestao raditi na stojci, jer nije htio surađivati s drugim trenerima. Ipak, kad je u pitanju Khabibov nasljednik Islam Makhachev, Mendez ističe da je priča nešto drukčija.

Makhachev je itekako voljan raditi i s drugim trenerima, a Mendez smatra da je zbog toga razvio bolje vještine nego Khabib. Priliku za prezentirati nešto od svog arsenala, Islam će imati ovog vikenda protiv Bobbyja Green. Protivnik Islama Makhacheva izuzetno je potkovan u stojci, a preostaje nam vidjeti hoće li se Makhachev odvažiti na takvu razmjenu.

Islam bi pobjedom nad Greenom mogao dobiti priliku za napasti pojas. 30-godišnjeg Dagestanca sve više uspoređuju s Khabibom te se rade usporedbe njihovih dominacija. Iako je Makhachev jednom izgubio u svojoj karijeri, trenutno je u nizu od devet pobjeda te djeluje uistinu impresivno. Ukoliko uspije nekoliko godina dominirati, nije nemoguće da nadmaši Nurmagoedova. Javier Mendez ipak sumnja da će se to dogoditi.

''Po meni, ne vjerujem da Islam može nadmašiti Khabiba. Mislim da nitko ne može nadmašiti borca koji se umirovio neporažen. Koliko je rundi Khabib uopće izgubio? Što reći o tome? Navedite mi borca koji je izgubio manje rundi od Khabiba. Nakon toga možemo pričati.''

Linker
16. travanj 2024 17:33