UFC

Jedan statistički podatak gotovo zastrašujuće nam otkriva koliko je Chimaev moćan

Khamzat Chimaev
 screenshot (YouTube, UFC)
Četiri UFC borbe Khamzata Chiameva završile su na relativno isti način

Li Jingliang bio je četvrti UFC protivnik Khamzata Chimaeva, ali i prvi nakon 13 mjeseci, koliko švedsko-čečenski borac nije osjetio Octagon. Kad se pogleda kako je borba izgledala, nije se puno toga promijenilo. Chimaev je do pobjede došao dominantno. Odveo je akciju na pod prvom prilikom kad ju je za to dobio, a onda je tamo nakon nekog vremena Kineza gušenjem poslao u zemlju snova.

Bila je to treća borba u nizu u kojoj Chimaev nije primio niti jedan značajan udarac. I u onoj prvoj, koji je u srpnju prošle godine odradio protiv Johna Phillipsa, primio je jednog. S druge strane, on ih je u zbroju nanio 112. Onaj drugi podatak, ukupnih udaraca, još je impresivniji. Primio ih je dva, gdje taj drugi također pripada Phillipsu. Nanio ih je 254.

Upravo na račun toga pojavio se podatak na inače sjajnoj stranici MMA By the Numbers. Autor iste nas često razveseli raznim podacima do kojih dolazi prikupljanjem podataka, a onda slaganjem vlastitih formula u kojima ih koristi. Ovog puta formula kojom nam pokazao trenutnu dominaciju Chimaeva je usporedba, odnosno omjer pogođenih i primljenih udaraca.

Kod Chimaeva on iznosi 127/1, što je lako zaključiti iz gore navedenog. No, sad dolazimo do onoga što sve čini tako nevjerojatnim. Na drugom mjestu nalazi se Cain Velasquez, čiji je omjer 4.45/1, što bi značilo da ih je na jedan primljeni udarac on nanosio 4.45. Treći je Chael Sonnen s 3.37, da bi onda uslijedio još jedan impresivni aktualno aktivni borac, Merab Dvalishvili sa 3.33.

Nitko u povijesti UFC-a nije bio ovako dominantan u svoje prve četiri borbe. Kao što je navedeno na istom profilu, Josh Koscheck također je u početku UFC karijere izgledao sjajno pa je u prve četiri borbe ukupno primio osam značajnih udaraca, dok je Mike Swick prema istom kriteriju bio na 12. No, Koscheck je u te prve četiri borbe jednu izgubio, a ukupan broj primljenih udaraca je podosta veći od onih značajnih, odnosno 39.

Je li Chimaev uistinu toliko dobar ili su mu samo protivnici bili onakvi kakvi mu u potpunosti odgovaraju, nadamo se saznati već u njegovoj idućoj borbi. Ako se njega pita, ona će doći jako brzo.

Linker
26. travanj 2024 22:44