UFC

Joanna Jedrzejczyk imenovala četiri borkinje koje čine njen ‘Mt. Rushmore‘: Izbor je očekivan

Schmo i Joanna

 Screenshot (youtube, The Schmo)
Umirovljena poljska MMA borkinja odabrala je četiri imena za koja bi se mnogi vjerojatno odlučili

Dva poraza zaredom i čak pet izgubljenih mečeva kroz posljednjih sedam nastupa, bili su ‘‘okidač‘‘ za umirovljenje Joanne Jedrzejczyk. 34-godišnja Poljakinja jednostavno ne može više pružati nastupe kao nekoć i vrhunske borkinje su ju pretekle.

Weili Zhang nokautirala ju je sredinom prošlog mjeseca i Joanna se odlučila reći zbogom ovog sportu. Njeno ime ostat će zapisano debelim slovima u povijest ženskog MMA-a i samog UFC-a.

Ipak pričamo o bivšoj prvakinji UFC-ove slamka kategorije, a Joanna je tu titulu uspješno branila čak pet puta. Jedno vrijeme djelovala je nepobjedivo, a pružila je pregršt jako uzbudljivih i dinamičnih nastupa.

U budućnosti će zasigurno biti uvrštena u UFC-ovu Kuću slavnih i jedna je od najvećih MMA borkinja ikada. Upravo te teme dotaknula Joanna dok su ‘‘Schmo‘‘ i ona odrađivali intervju. ‘‘Schmo‘‘ je zatražio Joannu da navede tko bi činio njen ‘‘Mt. Rushmore‘‘ kad je ženski MMA u pitanju, odnosno da istakne četiri najveće borkinje u povijesti.

Naravno da se tu našla Ronda Rousey, kao borkinja koja je mnogima ‘‘otvorila vrata‘‘ i vjerojatno je najviše popularizirala ženski MMA. Bivša UFC-ova i Strikeforceova prvakinja bantam kategorije dominantno je pobjeđivala svoje izazivačice i vjerojatno niti jedna borkinja nije uspjela postati popularna koliko je Ronda nekoć bila. Rousey se povukla dvama porazima u kojima je djelovala kritično loše, ali to ne umanjuje njenu veličinu i značaj za ženski MMA.

Amanda Nunes i Valentina Shevchenko sljedeće su dvije borkinje na Joanninom ‘‘Mount Rushmoreu‘‘. Nunes je držala titule u dvama UFC-ovim težinskim kategorijama (bantam i perolaka) i mnogi ju vide kao najbolju borkinju svih vremena. Što se Valentine Shevchenko tiče, ona dominantno vlada UFC-ovom muha kategorijom, a velike probleme stvorila je i Amandi Nunes kroz njihova dva međusobna obračuna.

Preostalo je mjesto za još jednu borkinju, a Joanna Jedrzejczyk opravdano je sebe uvrstila na tu listu. Ne može joj se zamjeriti jer veliki su uspjesi iza nje i zasad definitivno pripada ovom kvartetu najvećih borkinja u povijesti.

Linker
20. travanj 2024 11:31