UFC

Joe Rogan: ‘Borci postaju sve bolji u lomljenju protivnikovih kostiju‘

Joe Rogan
 Screenshot (youtube, Jre)
Zanimljivo opažanje iznio je Joe Rogan u zadnjoj epizodi svog podcasta

U najnovijoj epizodi The Joe Rogan Experience podcasta gostovao je Andrew Huberman, profesor neurobiologije i oftalmologije na Stanfordu. Tokom podcasta, Joe Rogan i Huberman došli su na temu Conora McGregora i njegovog loma noge u borbi protiv Dustina Poiriera na UFC 264 priredbi proteklog vikenda. Rogan koji je uživo svjedočio tom događaju te intervjuirao borce odmah nakon borbe došao je do zanimljivog zaključka i sve učestalijeg trenda teških prijeloma u UFC borbama.

Naime, poznati UFC-ov komentator smatra kako borci postaju sve bolji u lomljenju kostiju.

''Znate što je ludo u svemu ovome. Toliko je borbi bilo u UFC-u, a sada su se počeli nizati razni prijelomi. Jacare Souza završio je slomljene ruke (protiv Andrea Muniza u svibnju), Chris Weidman slomio je nogu (protiv Urijaha Halla). Hrpa prijeloma se konstantno događa. Borci postaju dobri u lomljenju protivnikovih kostiju. Luda stvar je da su se samo četiri loma poput Weidmanovog dogodila u povijesti UFC-a, a Chris Weidman bio je uključen u dva od ta četiri. Šanse za to su nevjerojatno male. Anderson Silva bacio je udarac, Weidman ga je blokirao i Silva je slomio nogu, a zatim se ista stvar dogodila Weidmanu protiv Halla.'', rekao je Rogan u svom podcastu.

Treba uzeti u obzir kako sve više boraca koristi low kickove, posebno calf kickove kao ubojito oružje. Iako se radi o udarcima koji su bili presudni u mnogim borbama, uvijek postoji mogućnost da jedan od kickova završi u bloku protivnika ili na njegovom koljenu, a tada rizik od ozljede rapidno raste. Što se lomova ruke poput Jacareovog tiče, vidjeli smo nešto slično i u borbi Paula Craiga i Jamahala Hilla, no Hill je na kraju prošao s dislokacijom, a ne sa slomljenom rukom. Međutim, tu se radi o stvarima koje borci mogu jednostavno spriječiti tapkanjem. Ozljede poput Conorove, Weidmanove ili Silvine puno je teže spriječiti i predvidjeti.

Linker
19. travanj 2024 17:39