UFC

John McCarthy analizira sudačko bodovanje: ‘Nema šanse da je Sterling bio bolji u prvoj rundi‘

Petr Yan i Aljamain Sterling

 ZUMAPRESS.com/MEGA/The Mega Agency/Profimedia
Jedan od najpoznatijih MMA sudaca smatra kako su suci zaduženi za bodovanje pogriješili

Nakon što je Aljamain Sterling protekle godine osvojio pojas na izuzetno kontroverzan način, nakon diskvalifikacije Petra Yana, svi smo se nadali kako će revanš napokon razriješiti sve dileme.

Pobijedio je Sterling i u revanšu, podijeljenom sudačkom odlukom. Ipak, dojam je kako se sada povlači još više repova. Poprilično je jasno da je Sterling bio bolji u drugoj i trećoj rundi, dok su četvrta i peta Yanove. Ali što s prvom rundom?

Sterling je pogodio 19 značajnih udaraca, naspram 13 Yanovih. Ukupno je Aljo pogodio 20 udaraca, a Yan 13. Dva neuspješna pokušaja rušenja imao je Sterling, a Yan je bio borac koji se gotovo cijelo vrijeme kretao prema naprijed te je kontrolirao sredinu kaveza.

Uistinu je tijesna bila ta prva runda i suci nisu imali ka zadatak. Na koncu je ipak slavio Sterling, a sada se potežu brojne analize, pogotovo kad je prva u runda u pitanju. Jedan od onih čije mišljenje je svakako zanimljivo čuti kad je u pitanju bodovanje, jeste John McCarthy, legendarni MMA sudac.

‘‘Bio sam vrlo impresioniran načinom na koji se Aljo borio, ali nema šanse da je bio bolji tu prvu rundu. Jače udarce pogodio je Yan. Mislim da je pametna taktika Sterlinga bilo to što se držao izvana, na distanci, konstantno se kretao, ali nije puno pogađao. Nekoliko kickova je pogodio, ali ne snažnih, dok je povremeno pogađan jakim udarcima. Netom prije kraja runde, Yan je počeo pogađati nekim dobrim udarcima.‘‘, osvrt je ‘‘Big‘‘ Johna McCarthyja na prvu rundu, a zatim je progovorio i o ostalim rundama.

‘‘Nitko na svijetu ne može me uvjeriti da je Aljo dobio tu prvu rundu, ali reći ću da je odradio odličnu borbu. Drugu rundu osvojio je uvjerljivo. Nije nanosio naročitu štetu Petru Yanu i stoga vidim zašto je bodovano 10-9, ali to je uvjerljivo najčišća runda u korist Alje. Dakle, ako bolje pogledamo, prva runda bila je tijesna. Četvrta i peta također, ali pripadaju Yanu. Druga i treća lakoćom idu Sterlingu i stoga nisam uzrujan jer je on pobijedio. Smatram da se jako pametno borio i moramo mu odati poštovanje. Osvojio je pojas načinom kakvim bi trebao osvojiti ga.‘‘, dodao je McCarthy.

U ovakvim situacijama uvijek je zanimljivo pogledati web stranicu mmadecisions.com. Tamo imamo uvid u bodovanje brojnih relevantnih MMA portala. Dan Levi (Best Fight Picks) i Dominik Durniat (ddreporter Tv) jedini su bodovali meč u korist Yana (48-47). Petero MMA reportera smatraju da je trebalo bit neriješeno, a jedanaest ih boduje meč u korist Sterlinga. Ovdje bi i trilogija imala smisla, ali T.J. Dillashaw sljedeći je na redu.

Linker
19. travanj 2024 13:31