UFC

John McCarthy pojasnio zašto Miočić nije dobio priliku za ‘interim‘ pojas: ‘Bojali su se da Stipe ne osvoji tu titulu‘

John McCarthy (lijevo) i Stipe Miočić (desno)

 Screenshot (youtube, Weighing In Podcast | Ufc)
Legendarni MMA sudac dao je svoje viđenje situacije u sklopu svog ‘‘Weighing In‘‘ podcasta

Jako razočarani ostali su MMA fanovi nakon što je Dana White nedavno objavio kako ipak nećemo gledati meč između Jona Jonesa i Stipe Miočića, barem zasad. Jones i Miočić trebali su se boriti 12. studenog (11. mjesec) u Madison Square Gardenu, ali Jones je morao otkazati meč zbog teške ozljede ramena i prsnog mišića.

Osam mjeseci otprilike će trebati Jonesu do povratka u kavez, a UFC je ugovorio meč za privremenog prvaka teške kategorije. Mnogima je bilo nejasno zašto se Tom Aspinall i Sergei Pavlovich bore za status privremenog prvaka, odnosno, zašto Stipe Miočić nije dio tog meča.

"Stipe se ne bori za privremenu titulu. Imate najvećeg teškaša svih vremena protiv najvećeg umjetnika mješovitih borilačkih vještina svih vremena. Ovo je borba za nasljeđe. Čak i zvati Miočića i tražiti od njega da se bori za privremenu titulu je potpuno nepoštovanje. Ovo je borba za dvije legende, naslijeđe, dvoje najvećih, navijači to žele vidjeti, ja to želim vidjeti i obojica to žele. Ne želim gledati Miočića u borbi za privremeni pojas.‘‘, rekao je Dana White u svom službenom priopćenju, a nekoliko dana Miočić se oglasio putem OnlyFansa, rekavši kako bi volio da je dobio priliku nastupiti u meču za privremenu titulu.

Nastala je određena konfuzija, a John McCarthy ponudio je svoje viđenje ove situacije. Legendarni MMA sudac smatra da UFC ima razloge zbog kojih nisu htjeli vidjeti Miočića u meču za ‘‘interim‘‘ pojas.

‘‘Prije svega, njegove godine (41) jedan su od razloga. U tim godinama, UFC ga promatra i znaju da to nije netko na kojem mogu graditi budućnost teške kategorije. Da, on je bio njihov prvak nekoć prije i ima najdulji niz kao prvak teške kategorije. To su argumenti koje će iskoristiti da prodaju borbu, ali UFC smatra da ne mogu nastaviti prodavati njegove borbe na temelju toga. Dakle, njegove godine prva su stvar.‘‘, započeo je McCarthy, a potom je istaknuo drugi mogući razlog.

‘‘Mislim da se UFC pribojava da Miočić ne osvoji privremenu titulu. Jon nije tu kada ga je Miočić trebao i Stipe bi se nakon osvajanja ‘interim‘ titule mogao jednostavno povući uz misli: ‘Zapravo sam osvojio titulu prije odlaska u mirovinu, Jones jednostavno nije bio spreman boriti se‘. To bi stvorilo određene probleme UFC-u.‘‘, zaključak je McCarthyja.

Miočićev odlazak u mirovinu nakon osvajanja titule uistinu bi mogao prouzročiti određene probleme. Stipe bi u tom slučaju porazio nekog od nadolazećih izazivača, istaknuo bi svoj status sljedećeg izazivača, a zatim bi se povukao. UFC bi u tom slučaju ostao bez velikog meča između Miočića i Jonesa, ali i bez sljedećeg izazivača kojeg bi morali potražiti među ostalim borcima u kategoriji.

Odabir Toma Aspinalla i Sergeija Pavlovicha zapravo ima jako puno smisla. Na taj način UFC se osigurava u slučaju da Jones i Miočić odu u mirovinu neposredno nakon međusobnog obračuna. UFC će u tom slučaju imati privremenog prvaka koji će odmah biti promoviran u novog prvaka. U slučaju da pobjednika meča između Miočića i Jonesa ipak ne ode u mirovinu nakon njihovog međusobnog meča, UFC će imati spremnog sljedećeg izazivača, a to će biti borac sa statusom privremenog prvaka.

Linker
27. travanj 2024 18:58