UFC

Jon Jones napokon priznao: ‘Bilo je lijepo znati da ću se boriti protiv Ganea, a ne protiv Ngannoua‘

Jon Jones

 Patrick T. Fallon/AFP/Profimedia
Prvak UFC-ove teške kategorije potvrdio je nagađanja mnogih MMA fanova i analitičara

Puno je polemike oko toga tko je trenutno najbolji teškaš u svijetu MMA-a. Jon Jones UFC-ov je prvak teške kategorije i taj status trebao bi ga činiti najboljim teškašem na svijetu. Međutim, prije Jonesa pojas je držao Francis Ngannou, a ‘‘Predator‘‘ nikada nije svrgnut s trona, nego je svojevoljno napustio organizaciju.

Tako je Jones postao UFC-ovim prvakom porazivši Ciryla Ganea, borca koji zapravo nikad nije niti postao UFC-ovim prvakom teške kategorije. Francis Ngannou s druge strane odlučio se za prelazak u PFL, a time otpada mogućnost da saznamo tko je bolji, on ili Jones.

Veći dio krivnje tu pada na Jonesova leđa. Još 2020. godine Jones je najavio prelazak u tešku kategoriju, ali tek kada je Francis Ngannou napustio organizaciju, Jones se odvažio i odradio je teškaški debi. Poprilično je nevjerojatno da su Jonesu trebale tri godine kako bi se pripremio za tešku kategoriju, posebno ako uzmemo u obzir da se na meču protiv Ciryla Ganea pojavio s kilažom na koja je neznatno iznad kilaže na kojoj je vjerojatno bio van trening kampa, dok je nastupao u poluteškoj kategoriji. Otezao je Jones s debijem sve dok se nije pružila prilika za meč protiv stilski pogodnog protivnika, a iako je Dana White pokušavao uvjeriti javnost da je Ngannou taj koji je ‘‘pobjegao‘‘, sada je čak i sam Jones priznao da mu je donekle drago jer je protivnik bio Ciryl Gane.

‘‘Neću vas lagati, saznanje da ću se boriti protiv Ciryla Ganea umjesto Francisa (Ngannoua) bilo je lijepo. Francis je opasan joker‘‘., rekao je Jones u ‘‘OverDogs podcastu‘‘, a potom se osvrnuo i na svu ovu priču oko izbjegavanja Ngannoua.

‘‘Zanimljivo je da se narativ promijenio. Ljudi sada govore da sam ja čekao tri godine i da sam se vratio baš kada je Francis otišao. To nije istina. Kad sam objavio povratak, Francis je još bio na rosteru i ja sam mogao biti njegov posljednji protivnik. Ali on se odlučio na odlazak i Ciryl Gane je uzeo nejgovo mjesto. Ja sam se vratio spreman na meč protiv Ngannoua.‘‘, tvrdi Jones.

Naravno, Jones je bio više nego svjestan činjenice da je Ngannou u tim trenucima pregovarao s UFC-om i nije htio potpisati novi ugovor, sve dok UFC ne udovolji njegovim željama. Zato meč protiv Jonesa nije imao realne šanse da se dogodi, jer UFC nije bio spreman udovoljiti Francisovim zahtjevima. ‘‘Predatoru‘‘ je tada preostalo čekati istek ugovora kako bi napustio organizaciju. Stoga Jonesova priča o povratku dok je Ngannou još bio na rosteru i nema pretjeranog smisla, jer svima je u tim trenucima bilo više nego jasno da Ngannou neće više ulaziti u UFC-ov kavez.

Linker
07. svibanj 2024 00:18