UFC

Jorge Masvidal se nakon ‘krađe‘ u boksu vraća u UFC: ‘Ja sam MMA borac!‘

Jorge Masvidal

 Simon Cooper/PA Images/Profimedia
Nakon što mu je boksački meč protiv Natea Diaza ostavio gorak okus u ustima, ‘‘Gamebred‘‘ se zaželio MMA kaveza

Nakon što se Jorge Masvidal povukao iz MMA-a 2023. godine i odradio boksački meč protiv Natea Diaza, prvi "BMF" prvak spreman je nastaviti svoju UFC karijeru. Masvidal je izjavio kako su već započeli razgovori o njegovom sljedećem meču, a cilj mu je povratak krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

"Razgovaram sa svojim prijateljem Hunterom Campbellom", rekao je Masvidal za MMA Fighting. "Provjeravamo datume, on kaže: ‘Pustit ćemo da vidimo hoće li se ovaj tip htjeti suočiti sa mnom, ili da vidimo hoće li onaj biti spreman za batine.‘ Prvo ćemo dogovoriti datum, a onda naći protivnika."

S više od 50 profesionalnih borbi iza sebe i karijerom koja traje više od 20 godina, Masvidal je bio spreman za odmor kada je objavio povlačenje iz sporta nakon poraza od Gilberta Burnsa na UFC-u 287. Međutim, nije se potpuno povukao iz borilačkog sporta, već je pokrenuo vlastitu promociju, organizirajući događaje u boksu i borbama golim šakama.

Na kraju se Masvidal odlučio okušati u boksu, što je oduvijek želio, čak i dok je bio usred svoje UFC karijere. Tada je dobio priliku ponovno se suočiti s Diazom, nakon što ga je pobijedio 2019. za "BMF" naslov.

Unatoč tome što je tijekom meča više puta pogodio Diaza i zadao nekoliko teških udaraca u 10 rundi njihove borbe, Masvidal je izgubio većinskom odlukom sudaca. Nakon borbe, Masvidal je za poraz okrivio lokalne suce jer se borba održavala na Diazovom terenu u Kaliforniji.

Njegova odlučnost dodatno je ojačala nakon što je kod kuće ponovno pogledao borbu.

"Kako nekoga možete tako očito pokrasti?", rekao je Masvidal. "Ali znao sam to unaprijed. Prvotno, kad smo pregovarali, moj tim je tražio jednog suca iz Kalifornije, jednog iz Vegasa i jednog iz Floride. To je pravedno. Ali Diazov tim to nije htio. Rekli su: ‘Ne zanima nas to. Tri suca moraju biti iz Kalifornije ili neće biti borbe‘."

"Pomislio sam: ‘Ma, nokautirat ću ga opet, pa me nije briga.‘ Ali, nažalost, nije ispalo kako sam planirao."

Iako ga je poraz zabolio, taj meč je imao širu svrhu – zapalio je vatru u njemu da se vrati sportu koji ga je proslavio.

"Ne usporavam. Trening svaki dan, posebno nakon te krađe. Ostao mi je gorak okus u ustima. Znao sam s tri kalifornijska suca i borbom u Kaliforniji kako će to završiti."

"Ne planiram se vraćati u boks. To mi je ostavilo loš dojam, a ionako sam MMA borac."

Iako nije potpuno isključio još jedan boksački meč, trenutno mu je fokus na povratku u UFC. Reagirao je i na vijest da je Diaz podnio tužbu protiv Fanmio – kompanije koja je promovirala njihov meč – jer mu navodno nisu isplatili 9 milijuna dolara koje duguju za borbu.

Masvidal nije htio reći je li on dobio svoj puni honorar, ali je dao naslutiti kako će to uskoro biti razjašnjeno.

"Moram se pozvati na peti amandman", rekao je Masvidal. "Ne mogu reći ni da ni ne. Netko mi govori da šutim, pa moram slušati, ali uskoro će sve izaći na vidjelo. Nema ništa što ostaje skriveno zauvijek."

Što se tiče povratka u UFC, Masvidal ne gubi vrijeme. Već trenira šest dana u tjednu s trenerima i timom iz American Top Teama na Floridi kako bi se vratio u formu potrebnu za MMA borbe.

Iako su datum i lokacija trenutno najvažniji, Masvidal već ima neke ideje o potencijalnim protivnicima. Jedna od njih je možda čak i borba protiv dugogodišnjeg rivala Conora McGregora.

"Moglo bi biti ove godine", rekao je Masvidal o svom sljedećem meču. "Moglo bi biti u Vegasu, 7. prosinca. Sredit ću Michaela Chandlera. Moglo bi biti i iduće godine, za Super Bowl. Nisam još siguran."

"Pregledat ću sve svoje opcije. Vidjet ću što nudi najbolju zaradu. Volim se boriti, ali to ne moraju svi znati jer bi mogli pokušati spustiti cijenu."

Linker
10. rujan 2024 13:00