UFC

Jose Aldo novi je član UFC-ove Kuće slavnih: Saznajte kojim velikanima se pridružuje u ‘Hall of Fameu‘

Jose Aldo

 Alex Goodlett/Getty images/Profimedia
36-godišnji brazilski velikan očekivano je dobio veliku počast od strane UFC-a

Među brojnim zanimljivostima koje je UFC 283 event iznjedrio, jedna od značajnijih veže se uz Josea Alda. Jedan od najvećih MMA boraca u povijesti saznao je jako lijepu vijest tijekom održavanja samog eventa.

UFC je javno obznanio da će Jose Aldo ove godine biti uvršten u njihovu Kuću slavnih (‘Hall of Fame‘). Ako je netko zaslužio, onda je to definitivno Jose Aldo. Brazilac je u osmom mjesecu 2022. godine odradio posljednji nastup (poraz od Meraba Dvalishvilija) i zaključio je MMA karijeru. Vjerojatno ćemo ga još koji put gledati u boksačkim mečevima jer je to njegova velika želja, ali MMA karijeru zaključio je nakon 39 nastupa (31-8).

Aldova MMA karijera zbilja je nešto posebno. U dva navrata osvajao je UFC-ovu titulu prvaka u perolakoj kategoriji, a ukupno je sedam puta branio taj pojas. Prije toga držao je titulu u WEC-u koji je kasnije pripojen UFC-u, a pod okriljem WEC-a titulu prvaka dvaput je uspješno obranio. Rekorder je UFC-ove perolake kategorije kad je broj obrana titule u pitanju, a u jednom periodu svoje karijere Aldo je bio na omjeru pobjeda i poraza 25-1.

Sve do kraja 2015. godine, Aldo je djelovao nezaustavljivo, a onda se pojavio Conor McGregor. Meč Irca i Brazilca bio je silno promoviran od strane UFC-a. McGregor je bio zvijezda u strelovitom usponu, a Jose Aldo jedan od najvećih prvaka u povijesti ovog sporta. Samo 13 sekundi trebao je McGregor da porazi Alda, a karijera Josea Alda nakon toga krenula je ipak određenom silaznom putanjom.

Zadržao se Jose još šest i pol godina pri samom vrhu, uspio je čak i vratiti titulu u perolakoj kategoriji, a blizu pojasa bio je u bantamu. Ipak, šest poraza upisao je nakon spomenutog poraza od Conora i nije to više bio onaj nepobjedivi Jose Aldo.

MMA fanovi pamtit će Alda po brutalnim ‘‘low kickovima‘‘ kojima je u ranijim fazama svoje karijere uništavao noge svojih protivnika. Naročito je to osjetio Uriah Faber kojeg je Aldo porazio 2010. godine, ali osjetili su i mnogi drugi.

Frankie Edgar, Mike Brown, Kenny Florian, Marlon Vera, Ricardo Lamas, Chan Sung Jung samo neka su od imena u Aldovom rezimeu pobjeda, a dvaput je Aldo porazio i Chada Mendesa. Posebno upečatljiva je druga pobjeda nad Mendesom koju je upisao 2014. godine. Taj meč u gotovo svim relevantnim izborima proglašen je najboljom borbom godine i radi se o pravom klasiku.

Mnogi će se složiti da je Aldova najveća mrlja u karijeri zapravo taj ekspresni poraz od Conora McGregora. Veliko rivalstvo uspostavljeno je još uoči te borbe, a Jose Aldo kao da je podlegao pritisku i nije niti dobio šansu pokazati što zapravo zna. Prilika za revanš je izostala, a Jose Aldo proteklog vikenda osvrnuo se na činjenicu da revanš nikad nisu odradili.

‘‘Nešto ranije bi to možda imalo smisla, ali više ne.‘‘, rekao je Aldo, a zatim je otkrio kako gaji jako dobar odnos sa svojim nekoć velikim rivalom.

‘‘Imam puno poštovanja za njega. Mi smo prijatelji, čak se i pratimo na Instagramu, a ponekad razmijenimo i pokoju poruku. Fanovi me ponekad pitaju mrzim li Conora McGregora, ali kako bih mrzio tipa koji mi je omogućio najviše novca. Imam samo poštovanje i prijateljstvo za njega, a o revanšu više ne razišljam.‘‘, otkrio je Aldo.

Jose će u UFC-ovu Kuću slavnih biti uvršten u sedmom mjesecu ove godine, a postat će novim članom takozvanog ‘‘Modern winga‘‘ (‘Moderno krilo‘). Radi se o sekciji predviđenoj za borce koji su debitirali nakon uvođenja unificiranih MMA pravila, odnosno nakon UFC 28 eventa održanog u 11. mjesecu 2000. godine. Ukupno je devet boraca dosad uvršteno u ‘‘Modern wing‘‘, a Jose Aldo bit će deseti. Pridružit će se Forrestu Griffinu, B.J. Pennu, Urijah Faberu, Rondi Rousey, Michaelu Bispingu, Rashadu Evansu, Georgesu St-Pierreu, Khabibu Nurmagomedovu i Danielu Cormieru. Impresivna grupa boraca, mora se priznati.

Listu svih članova UFC-ove Kuće slavnih možete pogledati OVDJE, a ispod teksta pogledajte zanimljivi UFC-ov prilog o Aldovom putu do Kuće slavnih.

Linker
27. travanj 2024 06:59