UFC

Jose Aldo volio bi priliku za napad na pojas: ‘Ako bih mogao preskočiti red, to bi bilo sjajno‘

Jose Aldo

 Leandro Bernardes/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Legendarni 37-godišnji Brazilac nije prežalio propuštenu priliku u bantam kategoriji

Gotovo puni 21 mjesec Jose Aldo izbivao je iz UFC-ovog kaveza. Brazilac se u osmom mjesecu 2022. godine povukao iz sporta nakon poraza od Meraba Dvalishvilija. Aldo je u tim trenucima bio jednu pobjedu udaljen od napada na titulu u bantam kategoriji, a Brazilac je silno htio postati ‘‘double champom‘‘, odnosno, nadao se pojasu u dvije težinske kategorije.

Titulu prvaka u perolakoj kategoriji držao je dugi niz godina, ali do pojasa u bantamu ipak nije uspio doći. Nakon tri uzastopne pobjede nad vrlo dobrim borcima (Marlon Vera, Pedro Munhoz, Rob Font), Merab je prekinuo Aldov niz i poslao ga je u mirovinu.

Aldo je nakon toga odradio tri boksačka meča, od čega su dva profesionalna (1-0-1) i jedan egzibicijski (1-0). No, Aldu je preostao jedan meč prema ugovoru s UFC-om, a dolazak UFC-a u Rio de Janeiro pokazao se idealnom prilikom za Aldov posljednji meč prema ugovoru.

Jose je pristao nastupiti na UFC 301 eventu, ali ‘‘matchmakeri‘‘ nisu mu dali lak zadatak. Jonathan Martinez našao se na suprotnoj strani kaveza. Prije svega, ne radi se o protivniku iz samog vrha, niti Martineza možemo nazvati zvijezdom. Međutim, Jonathan je u meč protiv Alda ušao kao 12-rangirani izazivač u bantamu i uživao je niz od čak šest uzastopnih pobjeda. Posebno impresivne bile su njegove pobjede nad Cubom Swansonom, Adrianom Yanezom i Saidom Nurmagomedovim. Dakle, poprilično opasan i nezgodan protivnik.

No, unatoč okolnostima, dugoj pauzi, nezgodnom protivniku ali i poznim borilačkim godinama, Jose Aldo odradio je odličan nastup i porazio je Martineza jednoglasnom odlukom sudaca.

30-27 rezultat je na sve tri sudačke kartice i 37-godišnji Aldo dokazao je kako još uvijek može parirati borcima na najvišoj razini. Naravno da je takva izvedba pobudila neke nove želje i ambicije. Aldo bi rado napao pojas u bantam kategoriji.

‘‘Moj menadžer kaže da mogu preskočiti red, jer kad sam odlazio iz UFC-a, bio sam jako dobro rangiran. Drago mi je da sam bio dio ovog eventa i mislim da možemo biti sretni jer smo imali priredbu ovdje u Riju. Kad sam u prvom mjesecu počeo pregovarati s UFC-om, nisu imali u planu dolazak u Rio de Janeiru, ali Bogu hvala, ipak su došli ovdje.

Ne kažem da sam spasio ovaj ‘fight card‘, ali sretan sam jer sam mogao biti ovdje. Nadam se da sam donekle pomogao. Ako bih mogao preskočiti red, to bi bilo sjajno. Sada ću se odmoriti i vratiti treninzima, a nakon toga slijede novi izazovi.‘‘, rekao je Aldo na konferenciji za medije.

Teško će Aldo ipak preskočiti Meraba Dvalishvilija u redu za napad na titulu i veće su šanse kako će ipak napustiti UFC. Naime, Aldo je otkrio da je ima ponudu za nastup na boksačkom eventu koji će predvoditi Jake Paul i Mike Tyson, što je dobar pokazatelj da se Aldu dobre ponude otvaraju i u svijetu boksa.

Aldo je još otkrio kako je za svoj posljednji meč prema postojećem ugovoru s UFC-om tražio Coryja Sandhagena ili Henryja Cejuda za protivnike. Nažalost po Alda, obojica su ozlijeđeni i nisu bili u mogućnosti prihvatiti taj meč. Tu je u priču uskočio Jonathan Martinez kojeg je Aldo rutinski porazio.

Je li ovo uistinu Aldov kraj u UFC-u ili će doći do potpisivanja novog ugovora, vrijeme će pokazati. Kako god se priča rasplela, Jose Aldo utisnut je među legende MMA-a i UFC-a kao najveće svjetske MMA organizacije.

Linker
13. lipanj 2024 21:17