UFC

Justin Gaethje oštro okrivio UFC zbog ozljeda: ‘Ne žele promijeniti te s****** rukavice‘

 Justin Gaethje

 Amy Kaplan/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Organizacija je svjesna da do ‘eye pokea‘ dolazi upravo zbog dizajna koji otvara ruke i ostavlja prste u ispruženom položaju

Nova priredba donjela je još jednu kontroverzu u UFC organizaciji.

Trenutno, slučajni ubod u oko tijekom borbe jednostavno je dio ovog sporta. Bez obzira koliko puta jedan borac gurne prste u oči drugom borcu, to se smatra nenamjernom greškom i rijetko se zbog toga oduzmu bodovi. Treba izrazito malo snage da bi ubod bio efektivan i zaustavi motivirane napadače.

Za vikend smo jednom takvom primjeru svjedočili na UFC Atlantic City priredbi kada je tijekom sučeljavanja Chrisa Weidmana i Brune Silve bilo nekoliko nekažnjenih "eye pokesa", uključujući dva u završnom dijelu koji su rezultirali pobjedom Weidmana.

A kako izgleda ništa se ne poduzima kako bi se uvele neke promjene.

UFC borac, Justin Gaethje, izjavio je da je promocija djelomično odgovorna za sve ubode u njihovim borbama.

"Šteta što UFC ne želi promijeniti te s****** rukavice", podijelio je na svom Twitter profilu.

Ključno kod slučajnih ozljeda oka je čvrsta koža rukavica koja otvara ruke i ostavlja prste ispruženima.

O ovoj temi vodila se rasprava još 2022. godine kada se provelo istraživanje koje je dokazalo da se učestalost uboda razlikuje ovisno o rukavicama.

Rezultati su pokazali kako se u UFC-u dogodi jedan ubod na svakih 10 borbi dok je omjer Bellatora bio pohvalnih 1:44.

Gaethje je posebno svjestan ovog problema jer je njegov trener Trevor Wittman razvio vlastiti model MMA rukavica - ONX glove, koje savijaju ruku tako da je gotovo nemoguće da prsti budu u ispruženom položaju.

Prema izjavi Joea Rogana, UFC je bio zainteresiran za dizajn, ali je dogovor propao jer im Wittman nije htio prodati dizajn.

Zaključno, organizacija je itekako svjesna da su njihove rukavice loše dizajnirane i uzrokuju ubode očiju. Također, znaju i da postoje rukavice koje bi to spriječile, ali su ih iz vlastitih interesa odlučili ne koristiti.

Linker
01. svibanj 2024 15:23