UFC

Kakav nastup Jareda Cannoniera: Američki borac školovao je Marvina Vettorija!

May 11, 2019; Rio de Janeiro, Brazil; Jared Cannonier (red gloves) reacts to fight against Anderson Silva (blue gloves) during UFC 237 at Jeunesse Arena.,Image: 432587105, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia

 USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Network/ddp Usa/profimedia
Vrlo zanimljiv UFC-ov event odvio se u noći sa subote na nedjelju

Očekivali smo jedan vrlo uzbudljiv meč u glavnoj borbi večeri na UFC on ESPN 47 eventu, a Jared Cannonier i Marvin Vettori nisu nas iznevjerili. Trećerangirani (Vettori) i četvrtorangirani izazivači (Cannonier) srednje kategorije odradili su pet jako uzbudljivih rundi, a do pobjede je došao fantastični Jared Cannonier. Bio je to jedan od najboljih nastupa Jareda Cannoniera u dosadašnjoj karijeri, a iskusni američki borac oborio je i rekord srednje kategorije kad su u pitanju pogođeni značajni udarci. No, krenimo redom po rundama.

Runda 1:

Marvin Vettori već na samom početku borbe uspio je uzdrmati Jareda Cannoniera, ali nije Talijan išao neoprezno srljati u potrazi za prekidom. Ostao je Vettori strpljiv, jer je itekako svjestan da Cannonier u trenutku može preokrenuti borbu u svoju korist. Brzo se Cannonier oporavio i desnicom je jako lijepo pogodio Vettorija. Gledali smo vrlo interesantan početak meča. Vettori je nešto konstantnije bacao udarce, a ponajviše je radio prednjim direktom. Cannonier je očekivano bio manje frekventan i čekao je otvaranje Vettorija. Minutu i 40 sekundi prije kraja runde Vettori je povezao još jednu lijepu boksačku kombinaciju i ponovno je ‘‘poljuljao‘‘ Cannoniera. Nikada Vettori nije slavio nokautom pod okriljem UFC-a, a Cannoniera je uspio dvaput uzdrmati tijekom prvih pet minuta borbe. Runda je ipak završila s pritiskom Cannoniera, a Jared je u nekoliko navrata lijepo pogodio desnim direktom i desnim krošeom.

Runda 2:

Odlično je Jared Cannonier otvorio drugu rundu i nakon otprilike minutu i pol fantastično je desnicom pronašao bradu Vettorija. Vidno je Talijan usporio nakon tog udarca, a Cannonier je ‘‘namirisao krv‘‘ i krenuo je žešće pritiskati svog protivnika. Vettori je ostao smiren, ali sredinom runde Cannonier ga je pogodio ‘‘low kickom‘‘ nakon kojeg je Marvin završio na tlu. Jared je zauzeo gornju poziciju u parteru i zadao je seriju udaraca u glavu Vettorija. 47 naprema 10 izgledala je statistika značajnih udaraca nakon u drugoj rundi, nakon samo tri minute te runde. Vettori se našao u velikim problemima, a Cannonier nije prestajao pogađati boksačkim kombinacijama. Dodao je Cannonier i udarce koljenima i laktovima iz klinča, a Vettori je djelovao zrelo za prvi poraz prekidom u svojoj karijeri. Posebno dobro Cannonier je pogađao desnim direktom, ali Vettori je uspio preživjeti sve nalete i krajem runde čak je zadao nekoliko dobrih udaraca.

Runda 3:

Nevjerojatno što je Vettori uspio preživjeti u toj drugoj rundi i djelovao je relativno svježe početkom treće runde. Kao da je shvatio da je izdržao sve najjače Jaredove udarce i dobio je samopouzdanje za nastavak. Međutim, Cannonier je nastavio pritiskati, lijepo je pogađao prednjim direktom, a povremeno bi vezao i precizne udarce desnicom. Efektivniji je bio Cannonier sa svojim udarcima, a djelovao je i tehnički bolje u stojci. Sredinom runde uspio je Cannonier nakratko i srušiti Vettorija ‘‘double leg‘‘ rušenjem, ali Talijan se još uvijek nije predavao i brzo se pridigao iz partera. Lice Marvina Vettorija bila je sve više obliveno krvlju, a Jared Cannonier neprestano je vršio pritisak i redao je udarac za udarcem. Fantastično se Cannonier pripremio za ovaj meč. Vettori je pred kraj treće runde svoju priliku odlučio potražiti kroz hrvanje, uspješno je srušio Cannoniera, ali Cannonier je po tko zna koji put prezentirao koliko ga je teško zadržati u donjoj poziciji. Ekspresno se američk borac vratio na noge i runda je završila razmjenom u stojci. Cannonier je definitivno vodio 2-1 u rundama nakon prve tri runde, a druga runda lako je mogla biti bodovana rezultatom 10-8 u korist ‘‘Killa Gorille‘‘.

Runda 4:

Cannonier je i četvrtu rundu otvorio pogađavši desnicom, a desni ‘‘cross‘‘ radio je velike probleme Marvinu Vettoriju. Vettori je imao uspjeha s prednjim direktom, ali Cannonier bi na uzvraćao snažnim ‘‘low kickovima‘‘. Nakon nešto manje od dvije minute četvrte runde, Cannonier je odradio odličan ‘‘level change‘‘ i ‘‘double leg‘‘ rušenjem srušio je Vettorija. Nije Jared ipak uspio zadržati Vettorija u donjoj poziciji i borba se brzo vratila u stojku. Cannonier je neprestano radio prednjim direktom, a Vettori kao da nije niti pokušavao eskivirati te udarce, nego ih je jednostavno sve primao. Vidjelo se to na njegovom licu koje je bilo sve oštećenije. 195 značajnih udaraca pogodio je Cannonier nakon 19 minuta borbe, dok je Vettori u tom trenutku bio na 105 značajnih udaraca. Vrlo uzbudljiv meč pružali su dvojica top 5 boraca srednje kategorije, a četvrta runda završila je s nekoliko dobrih udaraca Marvina Vettorija. Talijan je pogodio kombinacijom ‘‘1-2‘‘ (prednji-stražnji direkt), zatim je plasirao lijevi ‘‘high kick‘‘ u blok Cannoniera, a u posljednjoj sekundi pogodio je još jednim prednjim direktom. Ipak, Jared Cannonier bio je nešto bolji i u četvrtoj rundi.

Runda 5:

Vettori je vjerojatno trebao prekid kako bi izbjegao poraz i mogli smo očekivati jednu interesantnu rundu. Desnica Jareda Cannoniera napravila je raditi velike probleme Vettoriju, ali nevjerojatno čvrsti Marvin nije se predavao te je uzvraćao svojim kombinacijama. Nedostajalo je ipak Vettoriju tehničke kvalitete za ozbiljnije ugroziti Cannoniera. Pošlo mu je to za rukom tijekom prve runde, ali Cannonier kao da se prilagođavao stilu Vettorija kroz prvih pet minuta, a potom je u potpunosti preuzeo inicijativu. Jared Cannonier je u ovom meču definitivno oduševio i svojom kondicijskom pripremom. Jako lijepo se Cannonier kretao i tijekom posljednje runde, doslovno je uživao u meču. Minutu i pol prije kraja runde upisao je i još jedno rušenje ‘‘double leg‘‘ tehnikom, a Vettoriju je zadao nekoliko snažnih udaraca iz gornje pozicije. Cannonier je pogodio 249 značajnih udaraca u ovom meču i oborio je rekord srednje kategorije kad su u pitanju značajni udarci. Prijašnji rekord iznosio je 186 pogođenih značajnih udaraca.

Uistinu fantastičan nastup 39-godišnjeg Jareda Cannoniera koji i u poznim godinama svoje karijere još uvijek vidno napreduje. Vettori je odradio dobru prvu rundu, ali nakon toga je uslijedilo 20 minuta školovanja od strane Cannoniera. Jednoglasno

Jared je uoči meča isticao kako će biti spreman boriti se u devetom mjesecu na eventu u Sydneyju, a nadao se novom meču za titulu. Nakon ovakve izvedbe, definitivno nije nemoguće da ga UFC nagradi još jednom prilikom. Cannonier je sada na dvije pobjede zaredom, a krajem prošle godine porazio je Seana Stricklanda.

Marvin Vettori dvaput se borio u ovoj kalendarskoj godini. U trećem mjesecu tijesno je porazio Romana Dolidzea, a danas je uvjerljivo izgubio od Jareda Cannoniera. Talijanu je tek 29 godina i pregršt je vremena za napredak.

Arman Tsarukyan upisao je novu pobjedu prekidom, a ‘‘prelimsi‘‘ su ponudili ponešto kontroverze

U sunaslovnoj borbi večeri gledali smo meč koji mnogima nije imao pretjeranog smisla onda kada je najavljen, ali na kraju smo dobili vrlo zanimljivu borbu. Arman Tsarukyan (20-3-0, 7-2 UFC) se borio protiv Joaquima Silve (12-4-0, 5-4 UFC), a meč nije imao pretjeranog smisla jer Tsarukyan je osmorangirani izazivač unutar lake kategorije, dok Joaquim Silva nikada nije bio rangiran.

Veliki favorit bio je Tsarukyan u toj borbi, a prva runda gotovo u cijelosti protekla je u Armanovoj dominaciji u parteru. Brzo je Armenac došao do rušenja, a Silvu je kontrolirao četiri minute i 26 sekundi.

Brazilac se u drugoj rundi ipak ‘‘probudio‘‘ i pružio je puno bolji otpor. Silva je fizički mogao parirati snažnom Tsarukyanu, a u drugoj polovici druge runde uspio je blago i uzdrmati Tsarukyana. Morao je Arman prionuti na hrvanje nakon toga i Silvi nije dopustio da ga ozbiljnije ugrozi.

Kao da se Tsarukyan naljutio nakon toga i u treću rundu ušao je puno odlučnije, s jasnom namjerom da završi Silvu. Dvaput je Arman rušio svog protivnika, uzimao je dominantne pozicije i postajao je sve konkretniji s udarcima iz gornje pozicije. Drugom polovicom runde Tsarukyan je došao i do ‘‘full mounta‘‘, a tri minute i 25 sekundi nakon početka treće runde, sudac je odlučio prekinuti meč nakon serije Tsarukyanovih udaraca.

Armanu je to sedma pobjeda u devetom nastupu pod okriljem UFC-a, a gubio je samo od Islama Makhacheva i jako tijesno do Mateusza Gamrota. Vrijeme je da ga UFC upari s top 5 izazivačima.

Dvije podosta bizarne situacije imali smo na preliminarnom dijelu eventa. Meč između Carlosa Hernandeza i Denysa Bondara završio je sekundu prije isteka vremena, a do prekida je došlo nakon nenamjernog sudara glavama. Pristupilo se proglašenju pobjednika na temelju do tada viđenog, a Hernandez je slavio na bodove.

Još bizarnija bila je završnica meča između Dana Arguete i Ronnieja Lawrencea. Argueta je slavio ‘‘giljotinom‘‘ u prvoj rundi, ali naknadnim pregledom snimke utvrđeno je kako Lawrence nije tapkao, a ishod meča preinačen je u ‘‘no contest‘‘.

Kompletne rezultate UFC on ESPN 47 eventa pročitajte u nastavku ovog članka.

UFC on ESPN 47 - rezultati priredbe:

Glavni dio priredbe:

Jared Cannonier def. Marvin Vettori via jednoglasnom odlukom sudaca (49-45, 49-45, 48-46)

Arman Tsarukyan def. Joaquim Silva via TKO - R3, 3:25

Armen Petrosyan def. Christian Leroy Duncan via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 29-28, 29-28)

Pat Sabatini def. Lucas Almeida via submission (arm-triangle choke) - R2, 1:48

Manuel Torres def. Nikolas Motta via KO - R1, 1:50

Nicolas Dalby def. Muslim Salikhov via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 29-28)

Preliminarni dio priredbe:

Alessandro Costa def. Jimmy Flick via TKO - R2, 1:03

Kyung Ho Kang def. Cristian Quinonez via submission (rear-naked choke) - R1, 2:25

Carlos Hernandez def. Denys Bondar via technical decision (prekid nastupio nakon nenamjernog sudara glavama) - R3, 4:59 (30-27, 30-27, 29-28)

Tereza Bleda def. Gabriella Fernandes via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 30-27)

Daniel Argueta vs. Ronnie Lawrence završeno je ‘‘no contestom‘‘ nakon greške suca Keitha Petersona - R1, 2:20

Modestas Bukauskas def. Zac Pauga via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 29-28, 29-28)

Linker
30. travanj 2024 17:14