UFC

Kakva bomba iz UFC-a! Jon Jones saznao ime protivnika za teškaški debi, Ngannou napušta UFC!

Jon Jones

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Nevjerojatan rasplet dogodio se pri vrhu UFC-ove teške kategorije

8. veljače (2. mjesec) 2020. godine. Tog datuma posljednji put gledali smo Jona Jonesa u kavezu, barem zasad. Jedan od najvećih boraca u povijesti MMA-a tog datuma porazio je Dominicka Reyesa podosta kontroverznom sudačkom odlukom i upisao je ukupno 11. obranu titule u poluteškoj kategoriji.

Nedugo nakon toga, Jones je napustio tron u poluteškoj kategoriji i najavio je prelazak u tešku kategoriju. O tome je pričao još 2013. godine, ali bolje ikad nego nikad smatrali su mnogi. Vjerovalo se da bi Jones mogao uzeti maksimalno godinu dana za nabijanje nekoliko kilograma mišićne mase, ali Jonesov teškaški debi još uvijek čekamo, iako je sada 15.1.2023.

Bilo je tu priča da se Jones uskoro vraća, šuškalo se o mečevima protiv Francisa Ngannoua i Stipe Miočića, ali čini se da je cijeloj toj ‘‘sapunici‘‘ došao kraj i da će Jones uskoro uistinu debitirati među teškašima. Sinoć se puno toga dogodilo u vezi raspleta ove priče, pa krenimo redom.

Sve su ‘‘zahukale‘‘ osobe zadužene za reklame na T-Mobile Areni u Las Vegasu. Na toj dvorani osvanula je reklama za UFC 285 event zakazan za 4. ožujka (3. mjesec), a Jon Jones i Ciryl Gane u glavnim su ulogama.

To je već bio jako dobar znak da Jones ima ugovoren meč, a ubrzo se oglasio Ariel Helwani kao jedan od najpouzdanijih izvora u svijetu MMA-a. Ariel je pojasnio da je Jones trebao debitirati još 10. prosinca (12. mjeseca), ali UFC se odlučio čekati Ngannoua do trećeg mjeseca. Pregovori s Ngannouom i njegovim novim ugovorom nisu tekli najbolje, a tu je Stipe Miočić iskočio kao sljedeća najizglednija opcija.

UFC i Miočić također se nisu dogovorili prema Helwaniju i tu je Ciryl Gane došao na red. Helwani je u svom obraćenju navodio da se još ne radi o stopostotno sigurnoj informaciji, ali neposredno nakon što je završio UFC Fight Night 217 event, dobili smo sve potvrde.

Dana White potvrdio je obračun Ciryla Ganea i Jona Jonesa na UFC 286 eventu zakazanom za 4. ožujka. Gane i Jones borit će se za titulu prvaka u teškoj kategoriji. Da, dobro ste pročitali, neće to biti meč za privremenog prvaka, nego za upražnjenu titulu u teškoj kategoriji. Pa što je onda s Francisom Ngannouom. To je možda još i veća vijest od Jonesovog debija.

‘‘Otpustit ćemo Francisa Ngannoua. Odustajemo od prava na njega i on može ići gdje god želi.‘‘, rekao je Dana White na konferenciji na medije.

Ovo je zbilja nevjerojatna vijest i ogroman udarac za UFC. Još od početka 2022. godine, Francis Ngannou isticao je da neće potpisati novi ugovor s UFC-om, sve dok mu ne omoguće izlet u boksačke vode. UFC mu nije bio spreman dopustiti boksačke nastupe, a možda se nisu dogovorili niti oko financijskih uvjeta. Tako je UFC ostao bez prvaka ‘‘kraljevske‘‘ teške kategorije.

Sada će biti jako zanimljivo vidjeti kako će se UFC oporaviti od takvog udarca na svoju reputaciju, a bit će zanimljivo vidjeti i gdje će završiti Francis Ngannou. Boksački meč protiv Tysona Furyja sada je puno realnija opcija kad Ngannou nije pod ugovorom s UFC-om, ali ‘‘Predator‘‘ će zasigurno potpisati ugovor i s nekom od velikih MMA organizacija.

Zbilja nevjerojatna večer u UFC-u, ali konkluzija je da se Jon Jones napokon vraća u kavez i 4. ožujka (treći mjesec) predvodit će UFC 285 event. Ciryl Gane bit će njegov protivnik, a pobjednik će postati novim prvakom UFC-ove teške kategorije.

Francis Ngannou više nije UFC-ov prvak teške kategorije, niti je UFC-ov borac uopće.

Linker
03. travanj 2024 23:50