UFC

Kamaru Usman ne vidi Alexa Pereiru kao ‘P4P‘ broj jedan: ‘Nokauti nisu dovoljni. Dokaži da si kompletan borac‘

Kamaru Usman

 Instagram (kamaru Usman)
Nekadašnji vladar UFC-ove ‘‘P4P‘‘ ljestvice smatra kako Pereira nije istaknuo argument za preuzimanje prvog mjesta na toj ljestvici

UFC-ov predsjednik Dana White svim silama pokušava uvjeriti svijet kako Jon Jones i dalje zaslužuje biti na prvom mjestu UFC-ove ‘‘P4P‘‘ ljestvice. White ipak nema direktni utjecaj prilikom sastavljanja te ljestvice, a njegov ‘‘mezimac‘‘ odnedavno je skliznuo na treće mjesto poretka.

Islam Makhachev sasvim zasluženo drži prvo mjesto na toj ljestvici, a odnedavno je Alex Pereira borac koji okupira drugo mjesto. ‘‘Poatan‘‘ je krajem šestog mjeseca porazio Jirija Prochazku i nakon te pobjede preskočio je Jonesa. ‘‘Bonesov‘‘ najveći problem leži u njegovoj inaktivnosti. Jako rijetko gledamo ga u kavezu.

Tri godine trebale su Jonesu kako bi se spremio za debi u teškoj kategoriji, a mnogi su mišljenja da je zapravo izbjegavao Francisa Ngannoua i čekao stilski pogodniji ‘‘matchup‘‘. Jones je u trećem mjesecu prošle godine napokon odradio taj teškaški debi, ali nakon pobjede nad Ganeom, nismo ga gledali u kavezu. Sve do 11. mjeseca čekat ćemo njegov sljedeći nastup i takav manjak nastup spustio ga je na treće mjesto ove ljestvice.

‘‘P4P‘‘ rang ljestvica nerijetko izaziva žustre polemike među fanovima, borcima, novinarima itd. Puno je onih koji sada vjeruju da bi Pereira trebao zauzeti čak i najvišu poziciju u poretku, ali Kamaru Usman ne slaže se s tom teorijom.

Borac koji je nekoć držao prvo mjesto te ljestvice smatra kako ‘‘Poatan‘‘ još nije napravio dovoljno za preuzeti vrh.

‘‘Kada pričamo o ‘pound-for-poundu‘, ne zaboravimo da se radi o hipotetskoj ljestvici. Posjedujete li najveću razinu udaračkih vještina, hrvanja, kickboksa, grapplinga i jiu-jitsua? To bi ‘P4P‘ ljestvica trebala označavati. Ako vas stave u bilo koju težinsku kategoriju, vaša kvaliteta trebala bi se prenositi i kroz te kategorije te vas dovesti do broja 1. To je ono što ‘P4P‘ predstavlja. Da, možete samo stajati i nokautirati gotovo svakog protivnika, tipove koji se ne kreću i ne pokušavaju vas srušiti. Ali, to ne znači da zaslužujete prvo mjesto na ‘P4P‘ ljestvici. Ako ništa, barem dokaži da si ‘pound-for-pound‘. Sruši sljedećeg tipa, dođi do ‘mounta‘, napravi ‘armbar‘ iz gornje pozicije. To bi promijenilo moje mišljenje.‘‘, rekao je Usman u podcastu koji vodi s Henryjem Cejudom.

Usman je u pravu kad kaže da je ‘P4P‘ poredak nešto hipotetski gledano, odnosno, bez jasne definicije i kriterija kojima se formira ljestvica. No, ovo što on iznosi kao argument također nisu opće uvaženi kriteriji, nego njegov subjektivni dojam.

Linker
11. listopad 2024 21:23