UFC

Kamaru Usman o ‘trash talku‘ i prekoračenju granica: ‘Živimo u vremenu kada svi žele biti viđeni i prepoznati‘

Kamaru Usman (lijevo) i Colby Covington (desno)

 Jason Silva/Zuma Press/Profimedia
Bivši prvak UFC-ove velter kategorije smatra da borci više ne poznaju granice

Nekoliko dana nakon UFC 296 eventa, MMA javnost gotovo niti ne priča o samoj borbi između Colbyja Covingtona i Leona Edwardsa. Dvojica vrhunskih velteraša ponudili su meč za zaborav, ali zato se i dalje priča o konferenciji za medije koju smo gledali prije tjedan dana.

Colby Covington tada je uvrijedio Leona Edwardsa poručivši mu kako će ga ‘‘odvesti u sedmi krug pakla, a tamo će pozdraviti njegovog oca‘‘. Edwardsa je silno pogodila ta izjava, a mnogi su se pitali ‘‘gdje su granice?‘‘. Koliko daleko bi UFC-ovi borci trebali ići s ‘‘trash talkom‘‘?

Svoje mišljenje u PBD Podcastu dao je i Kamaru Usman, borac koji je dvaput ulazio u kavez s Colbyjem Covingtonom i dobro je upoznat s Colbyjevim uvredama i provokacijama. Mnogi smatraju kako bi UFC trebao postaviti određenu granicu, ali Usman smatra da to nije nešto čime bi se Dana White trebao baviti.

‘‘Mislim da to nije posao Dane Whitea. Dana je promotor i njegov posao je promovirati borbe. On ima cijelu kompaniju o kojoj brine. Ovo je borilački sport i teško je reći dvojici odraslih muškaraca: ‘Hej, nemoj ovo govoriti‘. Ne radi se o unaprijed dogovorenom scenariju. Ja kao muškarac kakav sam i danas i kao netko tko je prošao odrastanje kakvo sam prošao, shvaćam gdje su granice. Postoje granice koje se jednostavno ne prelaze. Mislim da se radi o odgoju.‘‘, započeo je Usman, a zatim je dodao.

‘‘Sad smo u nekom čudnom vremenu gdje svi žele biti viđeni i svi žele da se čuje za njih. Pretrpani smo informacijama. Imamo mikrofone, mobilne telefone i svi želimo biti što izloženiji. Ljudi su spremni reći bilo što, neovisno radi li se o muškarcima ili ženama, spremni su govoriti bilo što, samo da budu primijećeni. Nekima od njih glavom prolaze misli: ‘Neće me nitko primijetiti ako ne pređem granicu‘. Ja nikada nisam bio takav tip. Mislim da mi to donekle nije išlo u korist. Nekim ljudima se nije sviđalo to što dominiram sve svoje protivnike, a pritom ih ne omalovažavam. Nije postojala granica koju McGregor nije bio spreman prijeći. Vidjeli smo gdje ga je to dovelo. On je bez dileme najpopularniji MMA borac ikad. Uz sve to, danas imamo puno djece koja si misle: ‘Mogu govoriti i raditi što god želim, jer to će me učiniti slavnim.‘‘‘, pojasnio je Kamaru.

Usman uistinu nije bio jedan od onih boraca koji su popularnost gradili na temelju ‘‘trash talka‘‘. Volio se Kamaru ponekad upustiti u verbalne rasprave, ali ništa pretjerano. On je ‘‘govorio‘‘ unutar kaveza, a dominacija koju je nekoć imao unutar velter kategorije, učinila ga je itekako poznatim u svijetu MMA-a. Nije bilo potrebe da prelazi granice.

Linker
30. travanj 2024 06:03