UFC

Kevin Lee pao na doping testu i čeka kaznu: ‘To su lijekovi kojima liječim ADHD!‘

Kevin Lee
 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Nakon rezultatskog posrtanja u prošloj borbi, Kevin Lee našao se u novim problemima

Krajem kolovoza Kevin Lee imao je novu priliku za iskorak i potvrdu svog potencijala. Najavljivao je veliki povratak i put prema vrhu, sebe već proglasivši čovjekom koji će detronizirati Kamarua Usmana. Imao je protiv sebe dobrog borca u Danielu Rodriguezu, no borca kojeg bi netko njegovih ambicija trebao savladati bez prevelikih problema. Dogodilo se to da je Lee čisto poražen, a nije greška reći kako je odradio možda i najgoru borbu svoje karijere. Njegovim nastupom toliko je bio razočaran i Dana White, da je izjavio kako će morati razmisliti što napraviti s njim.

Tu nažalost nije bio kraj problemima, budući da je nedugo nakon borbe stigao pozitivan rezultat doping testa. Lee je bio pozitivan na amfetamine, što je rezultiralo automatskom privremenom suspenzije komisije savezne države Nevade. Odluka o kazni bit će donesena kasnije, ali kako je sve izašlo u javnost, Lee je odlučio putem Instagrama iznijeti svoju stranu priče.

"Testiranje nakon moje posljednje borbe je pokazalo da sam iznad limita. 2018. dijagnosticiran mi je ADHD odraslih i to je ono što me pogodilo. Nisam pronašao pravu terapiju sve do 2020. godine, kad sam se oporavljao od dvostruke operacije koljena. Prepisan mi je Adderall da bih popravio svoje mentalno stanje. Rekao sam to predstavnicima USADA-e, ali se prije prošle borbe nisam prijavio za terapeutsko izuzeće koje bi mi komisija dala. Zbog toga se ispričavam UFC-u, komisiji, protivniku, Dani Whiteu, matchmakerima i fanovima. Nikad nisam imao namjeru postići nepoštenu prednost u performansama. Bio je to pokušaj borbe protiv anksioznosti s kojom se borim svakoga dana. Surađujem s komisijom i nadam se da ćemo se uskoro dogovoriti. Iskoristit ću ovo vrijeme da se oporavim i vratim jači. Ispričavam se zbog nedostatka profesionalizma", napisao je Lee.

ADHD je inače poremećaj hiperaktivnosti i pažnje, a najčešće se pojavljuje kod djece, iako je u posljednje vrijeme sve češći i kod odraslih ljudi. Sve je više onih koji se s njim bore gotovo cijeli život. Osobe s ADHD-om su većinom izuzetno inteligentne i kreativne, zbog toga što im je mozak aktivniji nego kod prosječnog čovjeka, no s druge strane imaju velikih problema s koncentracijom u njima sekundarnim aktivnostima.

Još od poraza koji mu je u listopadu 2017. godine nanio Tony Ferguson, a radilo se o borbi za privremenu titulu, Lee nikako da pronađe svoj mir. Mijenjao je kampove i kategorije, a svaki put je tvrdio kako se vraća jači i bolji nego prije, da bi to nerijetko završilo razočaranjem. Bilo je svijetlih trenutaka, poput senzacionalnog nokauta protiv Gregora Gillespieja, u studenom 2019. godine, no to mu je ujedno i jedina pobjeda u posljednjih pet borbi. Svakako uvijek vrijeme napomenuti kako je Kevinu tek 29 godina te da još ima vremena posložiti se, no nažalost nam se čini kako tone sve dublje.

UFC još uvijek nije reagirao na sve ovo, ali možemo pretpostaviti kako čekaju službenu odluku o suspenziji, koja bi svakako trebala biti reaktivna na 28. kolovoza.

Linker
21. travanj 2024 21:58