UFC

Khabib Nurmagomedov o umirovljenju: ‘Osjećam kao da sam se oslobodio iz zatvora‘

Khabib Nurmagomedov
 Vladimir Astapkovich/Sputnik/Profimedia
Neporaženi borac iz Dagestana progovorio je o životu nakon povlačenja iz sporta

Prošle godine krajem listopada, Khabib Nurmagomedov umirovio se nakon 29. pobjede u karijeri te pritom iznenadio sve okupljene. Nagađalo se kako je Dagestanac donio odluku u naletu emocija zbog smrti oca, no osam mjeseci kasnije, nema apsolutno nikakvih naznaka da će se Nurmagomedov predomisliti. Naravno, radi se o još uvijek kratkom periodu, no trenutni dojam je kako će obećanje majci ostati ispoštovano.

32-godišnjak nije u potpunosti napustio sport. Nastavio je trenirati te pomagati mladim borcima i timskim kolegama. Međutim, Khabibu je drago što je izašao iz spartanskog režima koji žive profesionalni sportaši.

''Živim život prosječne osobe, a ne profesionalnog sportaša. Mislim da je život sportaša blizu životu u zatvoru. Svaki dan činite iste stvari - trenirate, odmarate, ponovno trenirate i ponovno odmarate. Konstantno živite u istom režimu, istim tempom, bez usporavanja. Jednom kada usporite, više niste prvak i zato sam se jednostavno oslobodio iz tog zatvora.'', rekao je Khabib u razgovoru za UFC Russia.

Ipak, nekome tko je kompetitivan poput bivšeg UFC prvaka zasigurno nedostaju određene stvari koje nosi život sportaša na najvišoj razini. Nurmagomedov se osvrnuo i na tu temu.

''Moglo bi se reći da mi sve nedostaje. Često osjećam kako mi fali natjecanje i natjecateljski duh. Puno je stvari koje mi fale jednostavno zato što sam cijeli život proveo radeći ih. Međutim, nije prošao niti jedan trenutak da sam požalio zbog svoje odluke, no to natjecateljsko okruženje, trening kampovi, skidanje kilograma i slične stvari mi ipak nedostaju. Radi se o svojevrsnoj ovisnosti koje se ne možete riješiti, jednostavno je tu. Ponekad želim ući u kavez i razvaliti, boriti se pet rundi i dovesti se do teških iskušenja. No takav je život. U jednoj fazi života svakako bih morao napustiti sport.'', dodao je ''Orao''.

Većina se već sada pita kako bi Khabib prošao poput borca poput Charlesa Oliveire, a takva pitanja nametat će se svaki puta kada prvakom postane borac kojeg Khabib nije pobijedio. Svjestan je toga i Dagestanac.

''Vrijeme će pokazati jesam li donio pravu odluku. Uvijek pokaže. Radi se o nagađanjima kojima nema kraja. Uvijek će biti novih izazivača i novih prvaka, puno gladnijih i puno mlađih. Bilo ih je prije mene i bit će ih poslije mene.'', rekao je Nurmagomedov te nastavio s nekoliko životnih savjeta.

''Morate napustiti ovaj sport u pravo vrijeme. Najbogatiji čovjek je onaj koji je dostatan samom sebi. Ako imate dovoljnu količinu svega, imat ćete i mirnoću uma, a tada ste najbogatiji. Čak i ako nemate silne milijune, no zadovoljni ste onime što imate, bit ćete najbogatiji.''

Vrijeme će pokazati kako će se Khabib nositi s manjkom kompetitivnosti i određenom rupom u životu na kakav je navikao. No poznavajući njegov mentalitet i karakter, čini se kako je maestralna izvedba protiv Justina Gaethjea njegov ''posljednji ples''

Linker
02. travanj 2024 02:13