UFC

Khabib Nurmagomedov otkrio koliko su mu novca nudili za povratak: ‘Teško je reći ‘ne‘, ali novac nije najbitniji‘

Khabib Nurmagomedov

 Px Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Neporaženi Dagestanac ustrajan je u svojoj odluci o umirovljenju

Prerani odlazak Khabiba Nurmagomedova iz profesionalnog sporta nešto je što brojni MMA fanovi još nisu prežalili. Nurmagomedov se povukao u 10. mjesecu 2020. godine, nakon treće obrane pojasa u UFC-ovoj lakoj kategoriji.

Khabib je u Abu Dhabiju deklasirao Justina Gaethjea, a zatim se povukao objasnivši kako je dao obećanje majci i više ne planira ulaziti u kavez bez svog oca. Khabibov otac Abdulmanap Nurmagomedov preminuo je ranije te godine, a Khabib je karijeru zaključio prije nego je upisao onih famoznih 30-0 koje su svi priželjkivali.

Zaustavio se Dagestanac na omjeru 29-0, a UFC ga je svim silama pokušao navesti da se barem još jednom okuša u njihovom kavezu. U razgovoru s Danielom Cormierom za UFC-ovu ‘‘Ultimate 30 Countdown‘‘ emisiju, Khabib se osvrnuo na svoje umirovljenje, ali i na ponude koje je dobivao od strane UFC-a kako bi ga natjerali da se predomisli.

‘‘Teško je, nije lako reći ‘ne‘ kada ti nude 20, 30 ili 40 milijuna dolara. Ali za mene, taj novac nije sve i nije nešto najvažnije. Nije to bila laka odluka, ali ako sam odlučio, onda sam definitivno odlučio. Gotovo je i ostavljam to iza sebe. Sretan sam i nikad nisam požalio zbog svoje odluke. Nikada!‘‘, objasnio je Nurmagomedov.

U trenucima kad je napustio sport, Khabib je bio prvoplasirani borac na UFC-ovoj ‘‘P4P‘‘ ljestvici i jedan od najpopularnijih boraca na svijetu. Uz to, nosio je i pojas prvaka u lakoj kategoriji i bio je neporažen. Jako je malo boraca koji se povuku u toj fazi karijere, dok su na apsolutnom vrhuncu svoje moći. Khabibovo obećanje majci bilo je jače od novca koji UFC može ponuditi, ali i od svih sportskih ambicija koje su možda ostale neostvarene. Khabib je pojasnio Cormieru kako ga je njegov šampionski mentalitet doveo do statusa statusa koji je tada uživao.

‘‘Rekao sam ti još 2012. godine: ‘Bit ću prvak. Imat ću 10-0 omjer u UFC-u, bit ću neporažen sa 27-0 omjerom‘. Ne želim govoriti o brojkama, ali pričao sam ti i za koliko novca ću se boriti, a ti si govorio: ‘Ne, to je nemoguće. Nitko se u ovom sportu ne bori za tolike iznose‘. To je bilo još 2012. godine, rekao sam ti. Nakon šest godina, to se i ostvarilo. Radi se o mentalnoj snazi, vjerujete li u to što planirate ostvariti ili ne? Ako netko ima šampionski mentalitet, ako ste unutar sebe istinski natjecatelj i uspijete li ostati fokusirani i požrtvovni, uspjeh će doći. Morate biti strpljivi i to je to. Ja sam išao tim putem cijeli svoj život, još od djetinjstva. Ne znam koliko sam imao godina, dvije ili tri godine sam imao kad sam se prvi put našao na strunjačama. Cijeli život sam trenirao.‘‘, objasnio je Khabib recept za uspjeh.

Kad je Khabib u pitanju, podijelit ćemo još jednu lijepu vijest. Khabibovo rodno selo Kirovaul uskoro će biti preimenovano i nosit će naziv Manapkala. Radi se o promjeni imena u čast Khabibovom pokojnom ocu Abdulmanapu Nurmagomedovu. Ostavština Abdulmanapa Nurmagomedova nemjerljiva je i mnoštvo je danas elitnih boraca koji su prošli njegovu borilačku školu.

Linker
28. travanj 2024 01:01