UFC

Khabib objavio svoju ljestvicu najvećih boraca u povijesti: Uvrstio je Cro Copa i Miočića!

Khabib Nurmagomedov

 Carmen Mandato/Getty images/Profimedia
Legendarni dagestanski borac otkrio je svoju top 15 listu najvećih ikad

Diskusija o najvećim borcima u povijesti MMA-a jedna je od onih tema kojoj se ne nazire kraj, ali uvijek je interesantna. Posebno je interesantna kad neki od najvećih boraca ikad daju svoje mišljenje, a to se dogodilo sinoć na Twitteru.

Umirovljeni Khabib Nurmagomedov ničim izazvan je odlučio podijeliti svoju ljestvicu najvećih boraca u povijesti sporta, a objavio je top 15 ljestvicu na svom Twitter profilu. Prvo mjesto dijele Fedor Emelianenko i Jon Jones.

Jones je borac kojeg bi velika većina odabrala kao najvećeg u povijesti, dok je Fedor Emelianenko dugi niz godina kotirao kao najveći borac u povijesti, ali kasnije je kompromitirao svoj status s brojnim porazima protiv boraca koji ne pripadaju samoj eliti.

Karijeru je završio s ukupno 40 pobjeda i sedam poraza, a gubio je od boraca kao što su Matt Mitrione, Ryan Bader, ‘‘Bigfoot‘‘ Silva, ali i od elite poput Fabricija Werduma i Dana Hendersona. Fedoru se spočitava i to što nikad nije bio članom UFC-a, ali ne treba smetnuti s uma da je Fedor jedno vrijeme bio u nizu od 27 uzastopnih pobjeda i držao je titulu prvaka teške kategorije u Prideu koji je tada bio najjača MMA organizacija na svijetu.

Nevjerojatna je Fedorova ostavština u ovom sportu i mnogi su zapravo saznali za ovaj sport zbog Fedora Emelianenka kojem pripadaju velike zasluge za popularizaciju MMA-a. Naravno da mu kod Khabibovog odabira ide u prilog i to što su sunarodnjaci, ali Fedor definitivno i zaslužuje biti pri vrhu ljestvice.

Na drugom mjestu je legendarni Georges St-Pierre, borac prema kojem je Khabib više puta iskazao divljenje, a potom slijede Anderson Silva, Demetrious Johnson i Daniel Cormier, veliki prijatelj Khabiba Nurmagomedova.

Od ostatka ljestvice izdvojit ćemo dvojicu boraca koji drže 14. mjesto na Khabibovoj ljestvici.

‘‘Cro Cop/Miočić‘‘, napisao je Khabib, a interesantno je kako je odlučio dvojicu hrvatskih boraca uvrstiti na istu poziciju.

Neki će ipak reći kako je Miočić kao najveći teškaš u povijesti zaslužio biti ispred boraca kao što su Royce Gracie, Randy Couture ili Cain Velasquez, a vjerojatno i ‘‘Cro Cop‘‘ ima dobre argumente za biti ispred nekog od njih.

Na kraju krajeva, ovo je Khabibov odabir na koji ima puno pravo i uvijek je zanimljivo vidjeti kako razmišljaju neki od velikana ovog sporta.

Linker
27. travanj 2024 00:03