UFC

Khamzat Chimaev o Shavkatu Rakhmonovom: ‘Nisam tip koji bira protivnike, spreman sam boriti se odmah‘

Andreas Michael i Khamzat Chimaev

 Instagram (khamzat Chimaev)
Neporaženi Čečen i dalje se drži svoje uloge borca koji je spreman boriti se s bilo kime, bilo kad i bilo gdje

Vjerojatno najveća MMA vijest proteklog tjedna bio je ugovoreni meč između Natea Diaza i Khamzata Chimaeva. 10. rujna (deveti mjeseC) datum je kada ćemo svjedočiti ovom obračunu, a njih dvojica predvodit će UFC 279 event.

Radi se o podosta nelogičnom uparivanju od strane UFC-a. Nate Diaz na izlaznim je vratima i to će mu biti posljednji meč pod okriljem UFC-a. S druge strane, Khamzat Chimaev jako je blizu napada na titulu, trenutno je treći u poretku izazivača velter kategorije, a borit će se protiv Diaza koji nije niti rangiran. Pobjedom protiv Diaza, Chimaev bi trebao biti sljedeći na redu za napasti titulu za koju će se 20. kolovoza (osmi mjesec) boriti Leon Edwards i Kamaru Usman. Chimaev je u gostovanju kod Ariela Helwanija u MMA Houru otkrio kako je ‘‘title shot‘‘ mogao dobiti i bez obračuna s Diazom.

‘‘Nakon borbe s Diazom, nadam se da ću se boriti s Usmanom. Ako Leon (Edwards) pobijedi, borit ću se protiv njega. Mogu čekati pobjednika tog meča. Ne moram se niti boriti s Diazom, odrađujem taj meč iz zabave.‘‘, objasnio je Chimaev.

Kad je u pitanju obračun između Edwardsa i Usmana, Chimaev je istaknuo kako se nada pobjedi Usmana, jer on želi biti prvi borac koji će poraziti Usmana unutar UFC-a. Dodatna motivacija jeste činjenica da je Usman prvoplasirani borac na ‘‘P4P‘‘ ljestvici, a Chimaev ne vjeruje da bi Edwards preuzeo tu poziciju u slučaju pobjede. Ipak, Khamzat ne podcjenjuje Edwardsa i smatra da Britanac ima podjednake šanse u tom meču kao i prvak.

‘‘Mislim da je to 50-50 borba. Leon ima dobru obranu, puno je trenirao hrvanje, ali malo više šanse ipak dajem Usmanu, zato što je on pametan borac. Njegove vještine nisu ludo dobre, ali on je pametan i zna pronaći način za pobjedu. On je stariji od nas, dulje je u ovoj igri, a to ga čini pametnijim, kad prođete toliko ratova. Ali kad moj red dođe, otkinut ću mu glavu.‘‘, rekao je ‘‘Borz‘‘.

Kao što je više puta već navedeno, meč između Chimaeva i Diaza poprilično je iznenađujuć kad se sve okolnosti uzmu u obzir. Jedno vrijeme spominjao se potencijalni obračun Chimaeva i Colbyja Covingtona. Radi se o borbi koja na papiru ima daleko više smisla, jer Colby je prvorangirani borac u poretku izazivača UFC-ove velter kategorije. Obojica su pokazivali određeni interes za tom borbom, ali Colby Covington jako je tih posljednjih mjeseci, točnije nakon incidenta s Jorgeom Masvidalom krajem trećeg mjeseca. ‘‘Gamebred‘‘ je tada fizički napao Colbyja, zadao mu je nekoliko udaraca i izbio mu je zub. U tijeku je sudski proces, a Colby je netipično tih i povučen posljednjih mjeseci.

‘‘Ne znam što je s Colbyjem. Ne objavljuje ništa, ne priča ništa, nestao je. Mislim da će zaraditi od onog što se dogodilo s Masvidalom. Ne znam što je s njim.‘‘, pojasnio je Khamzat zašto se ne bori protiv ‘‘Chaosa‘‘.

Iako je Chimaev u lovu na titulu u velter kategoriji, dva UFC nastupa odradio je i u srednjoj kategoriji. U oba je slavio prekidom, a nije tajna da je i ta kategorija unutar njegovih ambicija. Chimaev planira postati prvakom u barem dvije težinske kategorije, a u srednju kategoriju mogao bi se vratiti vrlo brzo.

‘‘Nakon Diaza, možda odem u višu kategoriju, ako Usman bude htio dulju pauzu. Želim oba pojasa.‘‘, otkrio je neporaženi Čečen.

Kad su u pitanju perspektivni borci UFC-ove velter kategorije, nekoliko imena nameće se pri vrhu te liste. Chimaev se već probio gotovo do samog vrha, a Sean Brady i Shavkat Rakhmonov sve su bliže. U kontekstu Khamzata Chimaeva, naročito je zanimljiv Shavkat Rakhmonov koji bi stilski mogao predstavljati vrlo zanimljiv i težak izazov za Chimaeva, kao i za sve ostale borce unutar kategorije. Kazahstanac je fizički impresivan, ali i nevjerojatno potkovan u svim segmentima MMA-a. Trenutno je na 16 profesionalnih nastupa, a svih 16 puta slavio je prekidom. Osam puta nokautirao je protivnike, a osam puta slavio je ‘‘submissionom‘‘. Radi se o nevjerojatnom učinku, a Rakhmonov je trenutno desetorangiran u poretku izazivača UFC-ove velter kategorije i sve je bliže samom vrhu. Svjestan je toga i Chimaev.

‘‘Da, Shavkatu ide dobro također. Ima 15-0 (16-0) ili koliko već. Sve više pričaju o njemu i dobro mu ide. Trenutno je desetorangiran ili tako nešto. Ako dogura do vrha, da, borit ću se s njim. Ali on je trenutno daleko od mene. Mora se boriti s Gilbertom ili nekim iz top 5. Ako pobijedi, ja sam spreman za njega. Zapravo pustite to. Ako UFC želi da se borim s njim, borit ću se istog trena. Nisam ja taj tip koji bira protivnike. Ako sam zdrav, uvijek ću se boriti.‘‘, poruka je Chimaeva.

Njegovo kompletno gostovanje u MMA Houru možete pogledati u videu pri dnu teksta. Mora se priznati da njegove govorne sposobnosti na engleskom jeziku također napreduju i stoga ne propustite ovaj intervju, jer Chimaev posljednjih mjeseci nije odrađivao puno intervjua.

Linker
26. travanj 2024 02:39