UFC

Khamzat Chimaev održao je jedan od najljepših govora u povijesti UFC-a: ‘Kršćani, muslimani, židovi, držite se zajedno!‘

Khamzat Chimaev

 Giuseppe CACACE/AFP/Profimedia
Jedan od najpopularnijih UFC-ovih boraca sjajno je iskoristio vrijeme za mikrofonom

Veliku, zapravo najveću pobjedu u dosadašnjoj karijeri upisao je Khamzat Chimaev na UFC 294 eventu u Abu Dhabiju. Neporaženi Čečen sačuvao je svoju neporaženost i nakon borbe protiv Kamarua Usmana, bivšeg prvaka UFC-ove velter kategorije.

Morao se Chimaev namučiti da bi došao do pobjede u ovom meču. Usman se očekivano pokazao ‘‘tvrdim orahom‘‘ i odradio je svih 15 minuta protiv Chimaeva. Khamzat je imao odličnu prvu rundu, ali druge dvije bile su tijesne i Usman je prezentirao svoju kvalitetu.

Chimaev je na kraju ipak zasluženo slavio, a do pobjede je došao većinskom odlukom sudaca (29-27 x2, 28-28). Odradio je Khamzat dobar nastup, ali najviše je oduševio govorom koji je održao nakon meča. Chimaev je iskoristio priliku da se obrati svijetu i pritom je pozvao na mir.

‘‘Ljudi, znate što se trenutno događa u svijetu. Nisam bio sretan jer se ovaj tjedan moram boriti u kavezu dok gledam kako djeca umiru. Nebitno gdje u svijetu: u Ukrajini, Siriji, Afganistanu, Palestini, SAD-u, nije bitno gdje se događa. Kad djeca ginu, teško je. Volim djecu, a kući me čeka dječak star tri mjeseca.‘‘, započeo je Khamzat dirljiv govor, a potom je nastavio.

‘‘Kad netko pogine/umre, ne znam što bih rekao. Muslimani, kršćani, židovi, nije bitno što ste. Molim vas, ljudi, držite se zajedno. Dopustite nam da živimo na ovom svijetu i dopustite nam da budemo sretni. Hvala vam!‘‘, dodao je Chimaev.

Khamzat je silno pogođen stanjem u pojasu Gaze i situacijom između Palestine i Izraela. Dok mnogi zauzimaju strane u vezi tog sukoba, Chimaev nas je podsjetio kako se radi o ljudskim životima i da je mir zapravo najbitniji u cijeloj toj priči. Bila je to uistinu lijepa poruka, a mnogi su njegov govor označili najboljim ‘‘octagon interviewom‘‘ u povijesti UFC-a.

Lijepe riječi Chimaev je uputio i svom današnjem protivniku, Usmanu. Tijekom cijelog ‘‘fight weeka‘‘ vidjelo se da Chimaev respektira Usmana, a danas je dodatno potvrdio svoje poštovanje prema bivšem prvaku.

‘‘Čovječe, ja sam bio školarac dok se on borio. Ja sam veliki Usmanov fan i veliki sam fan njegovih trenera. Bojao sam se njegovih trenera. Mi smo borci i ne bojimo se, ali on ima jako dobre trenere i dobar tim. Imam i ja dobre trenere, a ovaj (smeđi) pojas puno mi znači. Gotovo osam godina radio sam za to.‘‘, poručio je Khamzat i zatim je zahvalio cijelom svom timu.

Nije ‘‘Borz‘‘ tu stao sa zahvalama. Čečen je iskoristio priliku zahvaliti i UFC-ovim čelnicima, jer unutar te organizacije postao je globalnom zvijezdom. UFC mu pruža platformu preko koje se može ovako obraćati cijelom svijetu, a Khamzat je više nego zahvalan.

‘‘Ne znam što bih rekao. Nisam ovdje zbog titule, nego zbog novca i da bih se borio. Dana (White) i Hunteru (Campbell), hvala vam na svemu. Nekoć sam trenirao u prostoriji dva sa dva (4 metra kvadratna). Nisam imao hranu, a zbog ovih ljudi (zbog Whitea i Campbella) ovo sam što trenutno jesam.‘‘, poručio je Chimaev i nastavio je redom zahvaljivati i usput je dodao kako je sretan jer danas može nahraniti svoju majku.

Što dodati, osim da se radi o jednom fenomenalnom govoru, a snimku kompletnog govora možete pogledati u videu ispod ovog teksta.

Linker
10. lipanj 2024 11:51