UFC

Koje ‘alate‘ treba Israel Adesanya kako bi porazio Dricusa Du Plessisa? Demetrious Johnson detaljno je pojasnio

Israel Adesanya

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
ONE-ov prvak muha kategorije muha kategorije vjeruje kako Adesanya mora obogatiti svoj repertoar

Dricus Du Plessis prije mjesec dana postao je prvakom UFC-ove srednje kategorije. Južnoafrikanac porazio je Seana Stricklanda na UFC 297 eventu i okrunio je svoj sjajan pobjednički niz.

Čak osam uzastopnih pobjeda upisao je Dricus unutar UFC-ovog kaveza, a osma ga je dovela do statusa prvaka. Nakon pet teških rundi u meču sa Stricklandom, Dricusu je potreban odmor i rekuperacija, a nakon toga može se okrenuti obrani titule prvaka.

Nekoliko je potencijalnih kandidata za napad na pojas. Sean Strickland nada se revanšu, ali teško će dobiti takvu priliku, jer nije upisao niti jednu obranu pojasa. Khamzat Chimaev povremeno se spominje kao potencijalni kandidat, ali njemu će vjerojatno trebati još jedna pobjeda.

Najveći favorit za napad na Dricusovu titulu prvaka svakako je Israel Adesanya, ponajveći borac u povijesti UFC-ove srednje kategorije. ‘‘Izzy‘‘ je ostao bez statusa prvaka u devetom mjesecu prošle godine, a bolji od njega bio je Sean Strickland. Adesanya je izgledao neprepoznatljivo u tom meču i odlučio je uzeti privremenu pauzu kako bi vratio motivaciju i ‘‘glad‘‘ za ovim sportom.

Čini se da se motivacija brzo vratila, a meč između njega i Dricusa nudi zanimljivu priču. Svi se sjećaju njihove prepirke u kojoj je Dricus isticao sebe kao prvog afričkog prvaka i pritom je argumentirao kako Adesanya, Francis Ngannou i Kamaru Usman ne žive u Africi i pojas su osvojili trenirajući na drugim kontinentima. Adesanyu su pogodili navodi Dricusa Du Plessisa i silno ga je htio ušutkati unutar kaveza.

Ta priča nikada nije dobila rasplet i sada je možda idealan trenutak za nešto takvo. No, može li Adesanya uistinu ‘‘ušutkati‘‘ Du Plesissa. Svoju analizu dao je Demetrious Johnson, jedan od najvećih boraca svih vremena.

‘‘Mighty Mouse‘‘ smatra kako Adesanya treba dodati određena oružja u svoju igru, ako želi ugroziti novog prvaka srednje kategorije.

‘‘Ne sviđa mi se ta borba za Israela Adesanyu, jer smatram da nije uzeo dovoljno vremena.‘‘, započeo je Demetrious u MMA Houru, a zatim je nastavio s detaljnijom analizom i osvrtom.

‘‘Moje pitanje za ‘Izzyja‘ glasilo bi: ‘Izzy, jesi li uzeo vremena kako bi dodao nove alate u svoj repertoar?‘. Ako bih sada analizirao tu borbu, jedna od stvari koje ‘Izzy‘ voli raditi, jest povlačenje. On voli bacati kontre, ali Dricus radi dobar posao jer ne propada previše prema naprijed dok napada. ‘Izzy‘ također voli bacati ‘kickove‘, a voli bacati i udarce kojima ‘ubada‘, ubada, ubada, a zatim plasira snažan udarac. To su neke stvari koje voli i svaki put ih radi. Pogledajte neke od njegovih prijašnjih mečeva. Alex Pereira je previše srljao, dok Yoel Romero i Sean Strickland to nisu radili.

Da sam ja dio ‘Izzyjevog‘ kampa, rekao bih mu: ‘Hej Izzy, poradit ćemo na tvom klinču i na tvom hrvanju, jer ako netko ne srlja previše u meču protiv tebe, želim da se osjećaš ugodno krećući se prema naprijed‘. Ako se vratite u povijest i pogledate njegove kickboksačke mečeve, to je izgledalo prekrasno. On je bio kickboksač koji se kretao prema naprijed i vršio pritisak. Ako bih mu dodao opasan klinč i ‘double leg‘ rušenje, on bi ponovno postao prvakom srednje kategorije. Čak bi skinuo mojih rekordnih 11 obrana titule.

Njegove sposobnosti kontriranja su fenomenalne. Ali ako netko ne srlja previše prema naprijed, osjeća li se Adesanya dovoljno samouvjereno da forsira klinč i hrvanje, a nakon toga se vrati kontrama koje postanu puno lakše nakon toga.‘‘, detaljno je pojasnio Demetrious Johnson, inače sjajan poznavatelj i analitičar MMA borbi.

Demetrious je u nastavku razgovora s Arielom Helwanijem dodao kako nije siguran je li Adesanya dodao sve te alate u svoju igru. Ako jest, onda mu definitivno preporučuje borbu protiv Dricusa. U suprotnom, Demetrious bi savjetovao Adesanyu da još neko vrijeme provede razvijajući nove vještine.

‘‘Ako nije dodao te alate, ne bih prihvatio taj meč na njegovom mjestu. Taj meč stilski mi ne izgleda dobro po ‘Izzyja‘. Ali ja ću uvijek navijati za njega i velik sam fan. No, kao MMA borac, smatram da on treba više vremena za razviti te stvari koje mu nedostaju.‘‘, zaključio je Johnson.

Linker
28. travanj 2024 00:41