UFC

Koliko zarađuju najveće UFC-ove zvijezde? Procurili su ‘insajderski‘ podaci, radi se o jako dobrim iznosima

Ronda Rousey

 Ethan Miller/Getty images/Profimedia
Podaci su izvučeni iz sudske tužbe koja se vodi protiv UFC-a

Plaće UFC-ovih boraca tema su koja uvijek privlači veliku pažnju javnosti, ali nerijetko dobivamo samo neslužbene podatke. Nije tajna da u MMA zajednici vlada opće mišljenje da su UFC-ovi borci potplaćeni, a uzmemo li u obzir vrijednost kompanije i prihode koje ostvaruju, borci definitivno dobivaju jako mali dio kolača.

No, konkretne brojke uvijek su zanimljive. Tako je MMA Fighting došao do jako zanimljivih informacija koje su isplivale u sklopu protumonopolskog sudskog spora koji grupa boraca vodi protiv UFC-a. Jedan od eksperata pozabavio se podacima iz dokumentacije i došao je do plaća nekih od najvećih UFC-ovih zvijezda. Bitno je napomenuti kako se radi o ciframa koje su borci zaradili na nekom od evenata između 2011. i 2016. godine.

Conor McGregor očekivano prednjači na ovoj listi. Najveća MMA zvijezda uprihodila je 6,81 milijun dolara za nastup na UFC 205 eventu. McGregor je tada nokautirao Eddieja Alvareza i postao je prvakom lake kategorije. Uz pojas u lakoj kategoriji, McGregor je držao i pojas perolake kategorije, a tada je bio na vrhuncu svoje MMA karijere.

Ronda Rousey također je dobro zarađivala nastupajući u UFC-u. Najveća ženska MMA zvijezda u povijesti porazila je Mieshu Tate na UFC 168 eventu, a bio je to njihov drugi međusobni okršaj. Ronda je slavila ‘‘submissionom‘‘ u trećoj rundi, a u ‘‘džep‘‘ je pospremila 1,81 milijun američkih dolara.

Jon Jones zaradio je 3,63 milijuna dolara za nastup na UFC 182 eventu (pobjeda nad Cormierom), dok je Anderson Silva uzeo 4,37 milijuna dolara za revanš s Chrisom Weidmanom.

Dva podatka zaprepastila su MMA javnost. B.J. Penn za nastup na UFC 137 eventu (poraz od Nicka Diaza) zaradio je ‘‘samo‘‘ 475 tisuća dolara. Podatak ne bi bio toliko strašan da nije otkriveno kako je CM Punk uprihodio 1,042 milijuna dolara za svoj meč na UFC 203 eventu. CM Punk vjerojatno je najgori borac koji je kročio u UFC-ov kavez (u novijoj povijesti), ali došao je s reputacijom popularnog kečera.

‘‘Zbilja su dali milijun CM Punku, odustajem od ovoga.‘‘, napisao je Bobby Green komentar na objavu MMA Fightinga.

Zaključak je da velike UFC-ove zvijezde zarađuju jako lijepe cifre, ali teško je i zamisliti koliko boraca zarađuje manje honorare od CM Punka, a daleko su kvalitetniji borci.

Linker
10. svibanj 2024 22:33