UFC

KOMENTAR: Treba li White odstupiti sa svoje pozicije? Pogriješio je, ali otkaz nema nikakvog smisla

Dana White

 Sports Press Photo/ddp USA/Profimedia
UFC-ov predsjednik glavna je tema MMA javnosti nakon što je javno ošamario svoju suprugu

Dana White zabrljao je i tu nema dileme. UFC-ov predsjednik tijekom novogodišnje večeri, pod utjecajem alkohola fizički se sukobio sa svojom suprugom Anne White. Video koji je TMZ objavio pokazuje kako se par prvo verbalno zakačio, zatim je Anne White prva ‘‘povukla obarač‘‘ i ošamarila je Danu Whitea. UFC-ov predsjednik instantno je uzvratio, a netko je sve zabilježio kamerom.

Naravno da je snimka odmah procurila u javnost i proširila se društvenim mrežama. Dana White i njegova supruga nisu bježali od krivnje i od same snimke, te su odmah istupili u javnost s objašnjenjem.

Oboje su se ‘‘posuli pepelom‘‘, priznali su pogrešku, a Whiteova supruga potvrdila je da se radi o izoliranom incidentu i da njen suprug Dana White nikad prije nije nešto takvo učinio.

Ipak, to nije bilo dovoljno da priča tu završi. Naravno da su mnogi formirali svoja mišljenja na temelju onog što su vidjeli, a s obzirom da svijet MMA-a pauzira od velikih zbivanja i evenata, Whiteov incident još se žešće našao pod povećalom MMA javnosti.

Kevin Iole s Yahoo Sportsa još prije dva dana izbacio je kolumnu u kojoj Whitea poziva da barem nakratko odstupi sa svoje pozicije kako bi podigao svijest o problemu obiteljskog nasilja. Iole tvrdi da je White zasjenio sve dobro što je učinio kroz svoju karijeru onog trenutka kad je ošamario svoju suprugu i da će ga epitet ‘‘obiteljskog nasilnika‘‘ pratiti vječno.

‘‘Ovo će se spominjati u biografijama koje će biti pisane o njemu. Razapinjat će ga na društvenim mrežama, pisat će se po svim medijima o tome, a bit će navedeno i na Wikipediji pod njegovim imenom. On će izgubiti poštovanje mnogih koji su bili njegovi fanovi i koji su se ugledali na njega jer je UFC izgradio u globalnog sportskog velikana.‘‘, između ostalog napisao je Iole.

Zavirite li na portale poput MMA Junkieja ili MMA Fightinga, također ćete naići na kolumne u kojima autori pozivaju na kažnjavanje Whitea i privremeno ili trajno odstupanje s mjesta UFC-ovog predsjednika.

‘‘Zašto bi standardi trebali biti drukčiji za Whitea? Ne govorim da White nužno mora biti otpušten. Snažno vjerujem u drugu priliku, ali drugu priliku morate zaslužiti. White se treba pravilno i javno suočiti sa svojim postupcima i načinom na koji oni utječu ne samo na njega i njegovu obitelj, nego i na brojne ljude koji rade za njega i zajedno s njim. Da, uputio je ispriku i to je dobar početak. Ali to je samo početak i tu ne bi trebao biti i kraj. Neka surađuje s organizacijama protiv obiteljskog nasilja, neka usvoje načela protiv potpisivanja boraca optuženih za obiteljsko nasilje, neka postanu proaktivna snaga za promjene. Ova nesretna situacija može se iskoristiti kao ‘‘katalizator‘‘ za promjene nabolje. To je jedini način da ovaj incident ostavi iza sebe i produktivno krene prema naprijed. Ili neka jednostavno odstupi, jer na kraju krajeva, ne možete se samo tako iskupiti zbog dizanja ruke na žensko biće.‘‘, zaključak je Jeda Meshewa s MMA Fightinga.

‘‘Ne možeš se samo tako iskupiti nakon što si podigao ruku na ženu.‘‘, ovo je citat koji i Simon Samano s MMA Junkieja gura u prvi plan, zato što se radi o izjavi Dani Whitea.

Da, UFC-ov predsjednik više puta kroz povijest javno je osuđivao obiteljske nasilnike i nasilnike nad ženama. 2014. godine zabilježen je strašni slučaj prilikom kojeg je NFL igrač Ray Rice pretukao svoju zaručnicu Janay Palmer (Video možete pogledati OVDJE, ali uz PAŽNJU da se radi o uznemirujućoj snimci). White je tada opsežno pričao o tome da nikad nije pogledao video koji je tako uznemirujuć kao Riceovo premlaćivanje zaručnice i dodao je: ‘‘Ne bih htio biti Roger Goddell u ovom trenutku.‘‘

Roger Goddell inače je NFL-ov komesar, a Rice je bio suspendiran na dvije utakmice. Ubrzo je Goddell priznao pogrešku i NFL je implementirao novo pravilo: Šest utakmica suspenzije bez primanja plaće za svakog tko prvi put počini kazneno djelo obiteljskog nasilja, a doživotna suspenzija za ponavljanje djela.

NFL je tada naišao na burne kritike javnosti i Rice je ubrzo suspendiran na neodređeno. Bilo je tu svakakvih povlačenja po sudovima, tužbi itd., a Rice se nakon nekoliko mjeseci izborio za ukidanje suspenzije. Da ne duljim previše o NFL-u, Ray Rice ishodio je povratak u NFL, ali niti jedna ekipa nije ga više htjela potpisati i 2016. godine službeno je završio karijeru.

Dok se sav taj slučaj odvijao, Dana White također je bio zatražen za svoje mišljenje, a osim gore citirane rečenice kojom se sada služe kolumnisti poznatih MMA portala, White je dao još neke vrlo zanimljive izjave.

‘‘Mi se ponašamo ljudski i dopuštamo borcima da se iskupe za svoje pogreške. Jedna je stvar za koju se nikad ne možete iskupiti, a to je dizanje ruke na ženu. Takvo je pravilo kod nas u UFC-u od samog početka. Nikad ne možete obrisati krivnju za udaranje žene.‘‘, rekao je White i tada je odavao dojam čelnika sportske organizacije koji je čvrsto odlučio stati na kraj obiteljskim nasilnicima nad ženama.

Hoće li Dana White izgubiti kredibilitet ako ne odstupi, makar i privremeno?

Nažalost, ako očekujete da Dana White bude dosljedan nečemu što se ne tiče zarade i pohlepe, uzalud se nadate. Dosljednost i kredibilitet Dane Whitea kad su u pitanju obiteljski nasilnici i nasilje nad ženama, davno su pala u vodu, ako su ikad uopće i postojali.

Jed Meshew s MMA Fightinga spominjao je neke slučajeve poput Thiaga Silve, Willa Chopea, Luisa Pene, Abela Trujilla itd, ali bez da ih je detaljnije pojasnio. Pojašnjenje ćete dobiti u nastavku teksta.

Will Chope i Luis Pena neki su od primjera boraca koji su otpušteni iz UFC-a zbog obiteljskog nasilja. Pena je u desetom mjesecu 2021. godine pretukao svoju djevojku i ubrzo je dobio otpusne papire iz UFC-a.

‘‘Ovo je jako loš slučaj. Znali smo otprije da Pena ima probleme i pokušavali smo mu pomoći. Ipak, ovo je jako gadno i morali smo ga otpustiti.‘‘, govorio je tada Dana White u obraćanju medijima.

Jedan od medijskih predstavnika pitao je Whitea: ‘‘A što ako netko poput Jona Jonesa napravi ovakvo nešto? Postoji li šansa da otpustite i takvog borca?‘‘, na što je White odgovorio:

‘‘Nešto ovakvo (aludirao je na otkaz) može se dogoditi bilo kome. Da, bilo tko može biti otpušten.‘‘

I uistinu, bilo tko može biti otpušten iz UFC-a, ali neće svatko biti otpušten u slučaju nasilja nad svojom suprugom/djevojkom itd. Pravila nisu ista za sve.

Samo nekoliko dana ranije, točnije krajem devetog mjeseca 2021. godine, upravo Jon Jones bio je uhićen zbog nasilja nad svojom zaručnicom i majkom njihovih triju kćeri.

Prema izvještaju, policija je na teren izašla nakon poziva iz Caesars Palace hotela, tj. nakon što su dobili obavijest kako odrasla ženska osoba, kasnije identificirana kao Jessie Moses, Jonesova zaručnica i majka njegovih triju kćeri, krvari iz nosa i usta. Kad je policija došla na lice mjesta, obaviješteni su kako je sumnjivac već napustio posjed, ali da je nedaleko priveden od druge patrole, gdje se identificirao kao Jon Jones. Bivši UFC prvak opirao se uhićenju, nakon čega je priveden uz uporabu sile. Dok su ga pokušavali privesti, Jones je postao agresivan te je udario glavom u policijsko vozilo, čime je napravio štetu na limariji i boji vozila.

Prvobitno spomenutoj patroli, Moses je otkrila detalje. Rekla im je kako su Jones i ona zajedno 17 godina, da su zaručeni te imaju troje djece. Rekla je kako se nisu svađali, no da je on oko 23 sata i 30 minuta izašao s prijateljima, dok je ona ostala u hotelskoj sobi. Izjavila je kako je spavala kad se Jones vratio te da on nije bio dobre volje. Nakon što je upitana je li bilo fizičkog kontakta rekla je: "Da, u manjoj količini."

Jon Jones nikad nije opovrgavao da se taj incident dogodio, a nije pokazao niti pretjerano kajanje za svoj čin. Sredinom 2019. godine Jones je također imao zabilježen slučaj nasilja nad slabijim spolom, a tada je uporabom fizičke sile ugrozio konobaricu u striptiz klubu.

Konobarica je izjavila kako ju je Jones pljesnuo po stražnjici, silom stavio u krilo i počeo ljubiti u vrat. Osim toga ju je čvrsto zagrlio oko vrata (opisano kao položaj gušenja). Djevojka je izjavila kako mu je pokušala reći da prestane, ali da je nije poslušao. Nakon što ju je pustio, odlučio je otići iz lokala.

Iako je gotovo tri godine van kaveza, ta inaktivnost Jona Jonesa nema veze s ovim slučajevima nasilja nad ženama. Jones pauzira jer se priprema za debi u teškoj kategoriji, a nikad nije bilo niti naznake da će ga UFC otpustiti zbog gore navedenih incidenata.

Pokojni Anthony ‘‘Rumble‘‘ Johnson također je imao ozbiljnu povijest obiteljskog nasilja, ali unatoč tome, UFC ga je u dva navrata držao na svome rosteru. Ipak, još bizarniji slučaj od ‘‘Rumbleovog‘‘ jest onaj Grega Hardyja.

Greg Hardy bivši je igrač američkog nogometa (NFL), a 2014. godine počinio je ozbiljno kazneno djelo obiteljskog nasilja nad svojom partnericom.

Zgrabio ju je, bacio ju je na namještaj, gušio ju je i prijetio joj je ubojstvom. Prvotno je optužen na 18 mjeseci uvjetne zatvorske kazne, a 60 dana morao je provesti i iza rešetaka. Hardy se žalio, zatražio je suđenje pred porotom, a navodna žrtva nasilja nije se više pojavljivala na sudu, izgubio joj se kontakt i tužba je odbačena. Prema nekim navodima, Hardy se sa žrtvom uspio naknadno nagoditi.

Već spominjani Roger Goddell naknadno je suspendirao Hardyja na 10 utakmica, jer je istraga pokazala da postoje nepobitni dokazi da je Hardy prekršio NFL-ova pravila ponašanja. Istraga koju je NFL proveo dokazala je da je Hardy uistinu uporabio silu i da je ostavio vidljive tragove gušenja na vratu žrtve. Kasnije su procurile i policijske fotografije žrtve njegovog nasilja i njegova NFL karijera bila je gotova.

Novo utočište pronašao je u MMA-u, a zbog cjelokupne kontroverze s kojom je napustio MMA, Hardy je odmah postao mamac za publiku i medije. Naravno da je Dana White ugrabio priliku i Hardy je svoj profesionalni MMA debi odradio na Dana White‘s Contender Seriesu. Kakva ironija nakon svega što je White pričao tijekom slučaja ‘‘Ray Rice‘‘, zar ne? Nakon dvije pobjede na svojevrsnoj probi za UFC i jedne pobjede pod okriljem Xtreme Fight Night promocije, Dana White više nije htio čekati i potpisao je Hardyja.

Bivši NFL-ov igrač s poviješću obiteljskog nasilja nad partnericom odradio je čak 10 UFC nastupa, ali ispostavilo se da nema kvalitetu za UFC i prošle godine otpušten je nakon tri uzastopna poraza nokautom.

Thiago Silva bit će posljednji slučaj kojeg se ovaj tekst dotiče, a bit ću kratak. Brazilac je 2014. godine bio optužen za nasilje nad bivšom suprugom Thaysom. UFC ga je otpustio prije same presude suda, a Dana White izjavio je da Silva nikad više neće nastupti u UFC-u.

Pola godine kasnije, Silva je oslobođen optužbi na sudu, a UFC ga je sljedeći dan ponovno potpisao. 15 dana kasnije, ponovno su raskinuli ugovor s njim i Silva se uistinu nikad više nije borio u UFC-u.

Što je poanta ovog osvrta?

Poanta je ukazati da pravila očito nisu ista za sve. UFC će bez oklijevanja otpustiti osrednje borce čiji odlazak promocija neće niti osjetiti. Luis Pena, Thiago Silva ili Will Chope borci su koji mogu upisati pokoju pobjedu u UFC-u, ali daleko su od vrha svojih kategorija, kao što su daleko i od zvjezdanog statusa.

Jon Jones i Anthony ‘‘Rumble‘‘ Johnson (pokoj mu duši) s druge strane, kotirali su (Jones još kotira) kao najbolji borci svijeta, a Jones je ujedno i ponajveća zvijezda u povijesti UFC-a.

Greg Hardy također je imao potencijal postati zvijezdom i marketinški je djelovao isplativo. Nažalost po UFC, Hardy nije imao kvalitetu za postati zvijezdom. Otkaz mu nije donijela povijest obiteljskog nasilja, jer s takvom poviješću je i doveden u UFC. Još prije samog potpisivanja za UFC, fanovi na društvenim mrežama, aktivni borci, umirovljeni borci, svi su bili suglasni da UFC ne treba potpisati dokazanog nasilnik nad ženama. White i UFC nisu marili, a Hardyju su otkaz priskrbili tek loši rezultati. Mnogi su ipak uživali gledajući ga kako gubi.

Bilo je tu još nekoliko slučajeva, među njima i onaj Travisa Brownea kojeg je bivša supruga optužila da ju je pretukao, ali iz UFC-a je došla informacija da ne postoje utemeljeni dokazi zbog kojih bi otpustili Brownea. Slične stvari događale su se i Sijari Eubanks 2021. godine, kad su se Twitterom proširile snimke fizičkog sukoba između nje i njene partnerice Lilly Ruiz, dok je njihovo dijete svjedočilo tom slučaju. Nikakvi pravni postupci nisu na kraju podneseni protiv Eubanks i ona je još uvijek u UFC-u.

Naravno da neki od optuženih boraca/borkinja uistinu nisu krivi za ono što ih se optuživalo, ali borci poput Jona Jonesa i Grega Hardyja neosporno su bili počinitelji obiteljskog nasilja nad svojim partnericama. Unatoč tome, UFC je jednostavno zažmirio, jer radi se o borcima koji im donose zaradu.

To vam dovoljno govori o dosljednosti Dane White i zašto ne biste trebali očekivati neke velike poteze pokore od strane UFC-ovog predsjednika. Tko god malo bolje prati ovaj sport i UFC kao organizaciju, odavno zna da Dana White i UFC nisu osoba i organizacija na kojem se traže primjeri morala i moralnih autoriteta. Novac, novac i samo novac. Koliko god vas Dana White s pokunjenim izrazom lica pokušavao uvjeriti da UFC brine i o nekim dubljim moralnim vrijednostima, činjenice ukazuju na suprotno i White je nebrojeno puta sam sebi ‘‘skočio u usta‘‘.

Licemjerno i besmisleno je tvrditi da će White izgubiti kredibilitet ako ne odstupi makar nakratko sa svoje pozicije zbog nasilja nad svojom suprugom. Kad je obiteljsko nasilje u pitanju, Dana White i UFC nikad nisu ni imali nekakav kredibilitet. Moralnu vertikalu glumili su na prosječnim borcima od kojih nemaju prevelikog značaja, a istovremeno su ignorirali prijestupe Jona Jonesa, osobe koja je na dobrom putu da joj kriminalni dosje bude deblji od borilačkog rezimea, a radi o borcu koji je po mnogima najveći u povijesti ovog sporta.

Što se pozitivno može izvući iz cjelokupne situacije?

Ariel Helwani reći će da je Dana White oduvijek bio ovakav tip osobe, ali pod time ne misli na White kao obiteljskog nasilnika, nego na Whitea kao licemjera i osobu niskih moralnih vrijednosti. Rijetki su oni koji bi zauzeli Helwanijevu stranu kad god bi se Ariel činjenicama okomio na UFC-ovog predsjednika, a brojni utjecajni predstavnici svjetskih medija tek sada se javljaju i pokušavaju glumiti moralne vertikalne preuveličavajući ono što je White napravio te novogodišnje večeri u Meksiku.

Činjenica je da je sukob započeo udarcem od strane Whiteove supruge, a on je uzvratio. Oboje se osjećaju krivima, žao im je što se to dogodilo i ne planiraju nikakve daljnje akcije jedno protiv drugog. Ta priča mogla je čak tu i završiti, bez nepotrebnog preuveličavanja.

Ipak, treba naglasiti da je ovo dobra prilika da se Danu Whitea i UFC pritisne u ovakvim trenucima i da se iskoristi prilika za uvođenje rigoroznog pravila koje će vrijediti za sve kad su u pitanju borci/UFC-ovi zaposlenici osuđeni za obiteljsko nasilje ili bilo kakvo nasilje nad ženama. To bi mogla biti najpozitivnija stvar koja će se izvući iz Whiteovog šamaranja vlastite supruge.

Treba li White odstupiti s mjesta predsjednika UFC-a?

Definitivno ne. Mjesec ili dva mjeseca pauze ne donose apsolutno nikakvu korist žrtvama obiteljskog nasilja. Dana White neće vratiti nekakav kredibilitet kratkotrajnim (ili dugotrajnim) povlačenjem, niti će popraviti svu dosadašnju štetu koju je počinio. White je veće nasilje nad ženama počinio onda kad je potpisao Grega Hardyja i onda kada Jona Jonesa nije otpustio nakon ponovljenog nasilja nad nježnijim spolom. Ako je neki kredibilitet i dosljednost svojim stavovima na tu temu ikad i imao, izgubio ih je tada i sigurno ih neće vratiti odstupanjem sa svoje pozicije, bilo to kratkotrajno ili dugotrajno povlačenje. Whiteova suspenzija ne donosi apsolutno nikakvu konkretnu promjenu. Bio bi to samo ušminkani privid da se nešto konkretno poduzelo i promijenilo.

Linker
19. travanj 2024 06:14