UFC

Legendarni UFC-ov ratnik otvorio dušu: Ljude zovem krivim imenima, a prošli tjedan mi je u mraku‘

Spencer Fisher
 screenshot
Spencer Fisher bio je jedan od najistaknutijih UFC-ovih boraca 2000-ih godina

Svatko tko je UFC pratio dulje vremena, posebno tijekom 2000-ih godina te "dvoznamenkastih" PPV priredbi, jako dobro zna tko je Spencer Fisher. Danas 44-godišnji bivši borac jedan je od prvih pravih UFC-ovih ratnika. Borac čiji se svaki nastup gledao s potpunom koncentracijom jer se znalo da se svake sekunde može dogoditi nešto čudesno. Uvijek se borio otvoreno, spreman primiti udarac da bi nakon njega pogodio svoj i fanovi su ga obožavali. Zapravo, ne samo fanovi, obožavala ga je i sama UFC promocija, uključujući Danu Whitea, koji je u promociju došao otprilike u slično vrijeme kad i ovaj borac.

Ipak, njegova karijera zaustavljena je 2012. godine. Nakon poraza u trećoj borbi protiv Sama Stouta, nalazi su pokazali ozbiljne neurološke probleme i uslijedila je nemogućnost dobivanja licence. Zapravo, priznaje danas Spencer kako su problemi krenuli još 2007. godine, nakon poraza od Hermesa France. Udarac kojim je u toj borbi nokautiran je kod njega nešto promijenio. Prvih gadnih simptoma sjeća se njegova dugogodišnja supruga Emily, kojoj je Spencer nakon te borbe govorio da se mora pripremiti za borbu, ne shvaćajući da je istu već odradio i izgubio. Idući dan na aerodromu pokušao je hodao ravno po liniji i nije uspio. To su bili prvi simptomi koje je primijetio, no unatoč njima je odradio još 11 borbi. No, priznaju danas on i supruga kako mu se ponašanje upravo nakon spomenute borbe krenulo mijenjati, zajedno s karakterom. Puno lakše je gubio kontrolu, znao je biti nagao i eksplozivan.

2013. je umirovljen, nakon čega mu je UFC dao posao u promociji. Cilj mu je bio čisto promotivan, pojavljivati se na događajima gdje bi bio pozvan, odnosno imao je sličan ugovor poput Chucka Liddella ili Foresta Griffina. Ipak, početkom 2017. godine taj mu je ugovor prekinut, nakon čega je ostao bez iznosa od pet tisuća dolara mjesečno koje mu je isti osiguravao. Već tada je bio na ozbiljnoj terapiji i upravo ta primanja su istu pokrivala. Od tada teško žive, budući da je novac zarađen u borilačkoj karijeri potrošen. No, najgore od svega je ozbiljno Spencerovo stanje. Naime, dijagnosticiran mu je CTE poremećaj, a o tome je napokon odlučio progovoriti. MMA Fighting je tim putem napravio veliku priču o Spencerovoj karijeri i životu nakon nje.

"Zaboravljam gdje idem, imam napade depresije, zbunjenosti i ošamućenosti, ljude nazivam krivim imenima ili im uopće ne znam ime. Postoje trenuci kad se ne mogu sjetiti imena svoje djece. Izgubio sam ravnotežu oko svega, imam problema sjetiti se što sam jučer radio i gdje sam bio. Tjedan ranije mi je potpuno u tami. Imam podršku svoje obitelji koja razumije moje stanje i pokušavaju mi pomoći najbolje što mogu. Ne želim umrijeti u tami bez da poznajem ikoga koga vidim. Ne želim napustiti svijet bez da poznajem ljude koje volim", ispričao je Spencer kako se danas osjeća. Nažalost po njega, problemi nisu samo psihičke prirode. Sve što je prošao u svoje 33 profesionalne borbe, od čega je 17 odradio u UFC-u, odnijelo je svoj danak:

"Moje tijelo je prebijeno, a zapravo je sve gore. Kao da me sve moje ozljede tek sad počinju proganjati. Sve to dolazi uz mozak, koji je ipak najviše u problemu. Depresija je samo jedan dodatak koji mi odmaže u pokušaju da si sve posložim i ostanem na pravom putu."

Tijekom UFC karijere Spencer je upisao devet pobjeda i osam poraza, a dva puta bio je u borbi za izazivača, no iste je gubio od Hermesa France i Frankieja Edgara. Zarađivao je puno, bio je velika zvijezda i uvijek pri vrhu svih "fight cardova". Uostalom, svi su ga željeli gledati, a on je obožavatelje svakim svojim nastupom hranio onim što isti žele vidjeti.

Njegova supruga Emily cijelo je vrijeme bila uz njega, a danas je ona veliki borac koji se brine za obitelj. Ali, ona na poseban način proživljava sve što se Spenceru događa.

"Nekad bi se jednostavno samo izgubio. Ne bi bio to epileptični napad niti ništa slično. Doživjela sam to par puta. Jednostavno sjedi, oči su mu otvorene, a on je u potpunosti zamrznut. Jednostavno nestane. Dođem do njega i krenem ga tresti da se vrati. On onda dođe sebi, ali se počne odmah nakon toga jako znojiti. Jako sam zabrinuta što budućnost donosi. Pazim na to što on jede, pazim na to kako vježba i savjetujem ga oko svih malih stvari. Vjerojatno sam mu već i dosadna oko toga, no znam što bi moglo uslijediti u budućnosti i vidjela sam kako izgledaju životi supruga u takvom slučaju. To me zabrinjava, zabrinjava me i to hoće li doći do srčanih problema. Svaki mali incident takvim ljudima sve dodatno otežava. Nekad se uspiju vratiti nakon toga, ali nekad ne", kratko je ispričala svoj dio Emily.

Dugo Spencer nije htio govoriti o ovome, ali je shvatio da je bolje da se otvori sada nego kad više ne bude imao priliku. Naravno, postojao je strah da bi mogao biti izbrisan iz UFC povijesti te kako bi cijela priča djelovala na njegovu ostavštinu. Ipak, otvorio je dušu.

"Mislio sam da bi bilo dobro nešto reći sada, prije nego se dogodi da više u sebi nemam priču koji bih vam iznio. Ne želim jednog dana biti potrošeni borac koji ne može sklopiti poštenu rečenicu", rekao je, dodavši još na kraju svoju želju za koju ne vjeruje da će mu biti ispunjena. Odnosno, volio bi da može djelovati na sve borce koji danas u borbe ulaze poput njega, otvoreno i bez suzdržavanja po pitanju primanja udaraca.

"Da mogu ikoga spriječiti u tome, to bi bilo lijepo. No, sumnjam da bi me itko slušao. Svi oni imaju svoje snove, uistinu ne znam bi li me itko poslušao", zaključio je na kraju čovjek koji je tijekom karijere oduševljavao fanove. Nažalost, platio je debelu cijenu istog.

Ako vam zanima cijela priča, posvetite svoje vrijeme originalnom članku MMA Fightinga. Uistinu se isplati!

Linker
19. travanj 2024 07:56