UFC

Mackenzie Dern dominantno porazila Angelu Hill; Buckley i Ferreira oduševili brutalnim nokautima

Mackenzie Dern

 Isaac Brekken/Getty images/Profimedia
UFC Fight Night 223 event pokazao se jako dobrim i uzbudljivim eventom

Ako ste odlučili propustiti meč između Mackenzie Dern (13-3-0, 8-3 UFC) i Angele Hill (15-13-0, 10-13 UFC) jer ste smatrali da će borba biti dosadna i nedostojna ‘‘main eventa‘‘, grdno ste se prevarili.

Mackenzie Dern i Angela Hill pružile su jedan vrlo uzbudljiv meč na pet rundi, a u konačnici je slavila Mackenzie Dern, sasvim zasluženo.

Mackenzie Dern pružila je možda i najbolji nastup u dosadašnjoj MMA karijeri

Runda 1:

Strašno dinamičnu prvu rundu ponudile su Angela Hill i Mackenzie Dern. Posebno agresivna bila je Dern koja je očito htjela doći do ekspresnog prekida. Nije Dern panično išla po pokušaje rušenja, nego se otvoreno upustila u razmjene, a sredinom runde desnicom fantastično pogađa Angelu Hill i šalje ju na tlo. Do kraja runde gledali smo mnoštvo ‘‘grappling‘‘ razmjena. Dern je tražila priliku za ‘‘leglock‘, a pred sam kraj runde bila je u jako dobroj poziciji za izvesti polugu na ruci Angele Hill. Uspjela se Hill braniti do kraja runde i sigurno je dobila podosta samopouzdanja nakon što je nekoliko minuta provela u parteru s Dern i sasvim je korektno parirala u tom segmentu.

Runda 2:

Mackenzie Dern i drugu je rundu otvorila agresivno, a bilo je podosta iznenađujuće to što Dern djelovala konkretnije u stojci i Hill se mučila s njenom agresivnošću u stojci. Dern je bacala jako brze boksačke kombinacije, a Hill je vjerojatno bila zaokupljena i razmišljanjem o obrani rušenja, te se nije mogla u potpunosti fokusirati na ono što se događa u stojci. Uspjela je Angela ipak primiriti Mackenzie Dern pritiskom uz ogradu kaveza i jedan dio runde borkinje su provele u toj poziciji. Hill je pokušavala uzeti kontrolu nad leđima Mackenzie Dern, ali ništa konkretno nije uspotavila. Nakon što su borkinje izašle iz klinča, Dern je opet počela bacati ‘‘divlje‘‘, ali i precizne kombinacije. Hill je morala vratiti borbu u klinč uz ogradu kaveza, jer Dern joj je radila velike probleme dok se borba odvijala na distanci. 17 sekundi prije kraja runde Hill čisto pogađa desnicom i bio je to njen najbolji udarac u dotadašnjem tijeku borbe. Mackenzie Dern kao da se samo dodatno razbjesnila nakon tog udarca i do kraja runde smo gledali plasiranje udaraca u otvorenoj razmjeni. Dern i Hill odradile su deset minuta u jako visokom tempu i gledali smo meč definitivno dostojan statusa glavne borbe večeri.

Runda 3:

Početkom treće runde Hill hvata nogu Mackenzie Dern u jednoj od razmjena u stojci, pogađa ju desnicom i šalje ju na tlo. Nije Dern bila uzdrmana, nego je jednostavno izgubila balans. Nije se Hill htjela pretjerano zadržati u parteru, iako je imala gornju poziciju. Neoprezno se Hill postavila prilikom naleta Dern i Mackenzie je sjajno pogodila koljenom u glavu Angele Hill, a zatim ju je srušila. Hill se ekspresno oporavila od teškog udarca i uspjela se vratiti u stojku. Dern je nastavila s pritiskom i ponovno je srušila Angelu Hill. Djelovala je Angela pomalo uzdrmano zbog onog udarca koljenom, a Dern je uspjela doći do ‘‘full mounta‘‘. Bila je to jako opasna situacija za Hill. Dern je zadavala udarce kojima je tražila prekid, a Hill je morala paziti da ne prepusti kontrolu s leđa svojoj protivnici koja je elitna BJJ borkinja. Dominirala je Dern u trećoj rundi iz ‘‘full mounta‘‘, pogađala je laktovima i bila je sve bliže pobjedi prekidom. Hill je samo preživljavala, a u panici da sudac ne prekine meč nakon serije udaraca od strane Dern, Hill je završila u ‘‘armbaru‘‘. Dern nije uspjela dovršiti zahvat prije isteka runde, ali ovu rundu zasigurno je uzela rezultatom 10-8. Bila je to apsolutna dominacija Mackenzie Dern u trećoj rundi. Angela Hill pokazala je veliku srčanost u toj rundi i nije dopuštala protivnici da ju završi.

Runda 4:

Hill je u stojci djelovala neprepoznatljivo i Dern je nastavila dominirati i u četvrtoj rundi. Uspijevala je Hill eskivirati neke od njenih pokušaja, ali izostali su njeni udarci i Dern je krupnim koracima gazila ka pobjedi. Jedini način kojim je Hill uspijevala parirati jest pritisak uz ogradu kaveza, a to je tražila i u četvrtoj rundi. Velik dio četvrte runde odvio se u klinču uz ogradu, ali Dern je također uspijevala doći do dominantne pozicije u tim trenucima. Runda je završila u parteru, ali bez neke konkretnije akcije vrijedne spomena.

Runda 5:

Dern je petu rundu otvorila ekspresnim rušenjem i završila je u gornjoj poziciji zatvorenog garda Angele Hill. Sredinom runde Hill je aktivno krenula u izvlačenje iz podređene pozicije, ali Dern je konstantno bila korak ispred i prijetila je uzimanjem leđa svojoj protivnici. Na koncu je Dern ipak završila u bočnoj kontroli i pogodila je Angelu s nekoliko jakih udaraca. Krenula je Dern u novi pokušaj poluge na ruci, Hill se branila, ali Dern joj je nedugo poslije završila na leđima, a potom i u ‘‘full mountu‘‘. Imala je Dern gotovo sve dominantne pozicije u parteru tijekom pete runde, ali Angela Hill jednostavno je odbijala biti završena i ostala je mentalno unutar borbe sve do samog kraja. Izgubila je Hill ovaj meč uvjerljivom jednoglasnom odlukom (49-43, 49-44, 49-44), ali pokazala je borilački duh i također zaslužuje poštovanje.

30-godišnja Mackenzie Dern vratila se pobjedama nakon desetog mjeseca prošle godine i poraza od Yan Xiaonan. Dern je u tjednu uoči ovog meča navodila kako se muči s brakorazvodnom parnicuom, a trener Jason Parillo mjesec dana bio je odsutan iz njenog trening kampa jer je pripremao Lukea Rockholda za meč. Unatoč svim tim poteškoćama, Dern je izdominirala Angelu Hill i uspješno je obranila svoje osmo mjesto u poretku izazivačica unutar slamka kategorije.

Angela Hill je upisala poraz nakon dvije uzastopne pobjede. UFC-ova veteranka trebala je imati prednost u stojci, ali ispostavilo se da Dern ima prednost u svim segmentima i jednostavno je bolja borkinja od Angele Hill.

Anthony Hernandez izdominirao je Edmena Shahbazyana i upisao je četvrtu pobjedu zaredom

U sunaslovnoj borbi večeri čekao nas je interesantan obračun u srednjoj kategoriji. Anthony Hernandez (11-2-0, 5-2 UFC, 1 NC) i Edmen Shahbazyan (12-4-0, 5-4 UFC) nudili su klasični sukob stilova. Anthony Hernandez odličan je ‘‘grappler‘‘, a Edmen Shahbazyan jako je opasan u stojci. Pobjedu je odnio ‘‘grappler‘‘ i to vrlo uvjerljivom izvedbom.

Meč između Edmena Shahbazyana i Anthonyja Hernandeza započeo je točno onako kako se i očekivalo. Shahbazyan je bio vrlo oštar i precizan u stojci, a Anthony Hernandez nije se osjećao najugodnije u toj fazi borbe. Shahbazyan je u par navrata čisto pogodio boksačkim kombinacijama, a Hernandez je dobro osjetio te udarce i nakratko je bio uzdrman nakon tih udaraca. Prvih par Hernandezovih pokušaja rušenja nisu bili dobri, ali uspio je Hernandez pretvoriti drugu polovicu u runde u meč prepun hrvanja, ‘‘scrambleova‘‘ i pokušaja ‘‘submissiona‘‘. Čak je i Shahbazyan imao dobrih trenutaka u takvim razmjenama. Nakratko je Edmen bio u ‘‘full mountu‘‘, a Hernandez mu je dao i leđa pokušavajući se izvući. Nije Edmen Shahbazyan iskoristio tu priliku, Hernandez mu se izvukao i preuzeo je gornju, dominantnu poziciju. Runda je završila s pregršt pritiska uz ogradu kaveza, a Shahbazyan i Hernandez odradili su prvih pet minuta u vrlo visokom tempu.

Edmen Shahbazyan više puta se našao u takvim slučajevima, a u drugu rundu ušao bi vrlo umoran nakon toga. Nešto slično dogodilo se i ovaj put. Anthony Hernandez kao da se tek zagrijao i nastavio je sjajno hrvački pritiskati. Shahbazyan se pokušavao obraniti, ali Hernandez je nemilosrdno pritiskao. Uspio se Edmen u par navrata vratiti na noge, ali Hernandez bi ga ekspresno srušio i vratio u podređenu poziciju. Napadao je Hernandez raznoraznim pokušajima gušenja, ali Shahbazyan se dobro branio i izvlačio iz jako nezgodnih pozicija. Hernandez je napadao raznim varijacijama giljotine, miksao je pozicije iz kojih je dominirao, a Shahbazyan je pokušavao preživjeti do kraja runde. Hernandez je pred kraj runde zadao nekoliko odličnih udaraca laktom i nije bio daleko od pobjede tehničkim nokautom. Shahbazyan je ipak uspio izdržati do kraja runde.

Desetak sekundi trebao je Hernandez prije nego je došao do rušenja u trećoj rundi. Bilo je to njegovo šesto uspješno rušenje, a imao je čak 15 pokušaja u tom trenutku. Zauzeo je Hernandez gornju poziciju, a ubrzo je uzeo i leđa Shahbazyanu. Nizao je Hernandez udarac za udarcem, a Herb Dean samo je čekao trenutak u kojem može opravdano prekinuti ovu agoniju Edmena Shahbazyana. Nakon 61 sekundu treće runde, Dean je prekinuo meč i Hernandez je došao do pobjede tehničkim nokautom.

Bio je to još jedan odličan nastup 29-godišnjeg američkog borca i njegova četvrta uzastopna pobjeda. UFC-ova srednja kategorija ne obiluje ovakvim borcima koji sjajno hrvaju i mogu to raditi od prve do posljednje sekunde. Hernandez je nešto drukčije od većine srednje kategorije i vrijeme je da ga UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ počnu uparivati s rangiranim borcima. Hernandez ima potencijal za velike stvari u kategoriji do 84 kilograma i bit će jako zanimljivo vidjeti koliko daleko će dogurati.

Joaquin Buckley debitirao u velteru novim spektakularnim nokautom

U jučerašnjoj najavi spominjali smo vam kako će Andre Fialho (16-7-0, 2-4 UFC) i Joaquin Buckley (16-7-0, 6-3 UFC) ponuditi ili vatromet ili spektakularni nokaut. Dobili smo ovo potonje, a deblji kraj izvukao je Andre Fialho kojeg je Buckley nokautirao u drugoj rundi.

Joaquin Buckley prezentirao je svoje eksplozivne kretnje početkom borbe, a Fialho je bio puno smireniji i odmjereniji nego inače. Portugalac nije započeo borbu vršeći pritisak kao što to inače radi, nego je strpljivo čekao da se Buckley otvori i pruži mu priliku za konkretnije napade. Bila je to dobra taktika koju je Fialho lijepo sproveo u djelo. Približavajući se kraju runde, Fialho je sve češće, ali i sve čišće pogađao. Lijepu boksačku tehniku prezentirao je Fialho i precizno je pogađao direktima. Buckley se mučio sa skraćivanjem distance i Fialho je kontrolirao borbu. Krajem runde Buckley je odlučio hrvati i dvaput je uspio srušiti svog protivnika eksplozivnim ‘‘double leg‘‘ rušenjima. Fialho se lakoćom pridigao i Buckley nije uspio uspostaviti nikakvu kontrolu u prvoj rundi.

Postao je Buckley agresivniji u drugoj rundi i kao da je otpisao hrvanje te se posvetio rješavanju zagonetke u stojci. Bolje Joaquin počeo skraćivati distancu i nakon otprilike dvije minute imao je lijepu sekvencu u kojoj je zadao nekoliko čistih udaraca u glavu Fsvog protivnika. Fialho kao da je pomalo usporio u odnosu na prošlu rundu, ali vjerojatno je čekao nova otvaranja od strane Buckleyja. Otprilike minutu prije kraja runde došlo je do nenamjernog sudara glavama i borba je nakratko pauzirana. Fialho je dobio udarac glavom u nos i sudac je prekinuo meč kako bi provjerio je li sve u redu s Portugalcem. Fialho je zatražio da se borba nastavi, ali nekoliko sekundi nakon što se meč nastavio, Buckley pogađa lijevim ‘‘high kickom‘‘ i okončava meč. Sudac je stvorio malu konfuziju jer nije jasno dao do znanja da je meč prekinut i Buckley je zadao još jedan udarac, a sudac ga je nešto snažnije odgurnuo kako bi mu dao do znanja da je meč završen.

Joaquin Buckley prekinuo je niz od dva poraza zaredom i uspješno je debitirao u velter kategoriji. Borac nadimka ‘‘New Mansa‘‘ uvijek pruža jako uzbudljive nastupe, a nerijetko dolazi do pobjede spektakularnim nokautima. Ponovno nam je priuštio takav meč i finiš, a Andre Fialho upisao je treći poraz zaredom. Sva tri puta izgubio je nokautom i nameće se pitanje što je sljedeće za ovog kvalitetnog borca koji je jednostavno upao u loš niz.

Carlos Diego Ferreira vratio se na najbolji mogući način

‘‘Main card‘‘ UFC Fight Night 223 eventa započeo je obračunom dvojice veterana lake kategorije. Carlos Diego Ferreira (18-5-0, 9-5 UFC) vratio se u kavez nakon dulje pauze, a ‘‘matchmakeri‘‘ su ga uparili s Michaelom Johnsonom (21-19-0, 13-15 UFC). Ferreira je došao do pobjede u drugoj rundi, a Johnsona je spektakularno završio.

Prva runda ponudila je borbu isključivo u stojci. Michael Johnson uspješno je obranio jedini pokušaj rušenja od strane Ferreire i zadržao je borbu tamo gdje je i htio. Kod Ferreire se vidjelo da je dulje vrijeme izbivao iz kaveza dobar dio prve runde mučio se s pronalaskom distance, ali i s brzinom Michaela Johnsona. Johnson je u nekoliko navrata blago uzdrmao Ferreiru i oduševljavao je brzinom svojih ruku. Ferreira je kroz prvi dio runde previše forsirao pokušaje desnim ‘‘high kickom‘‘, ali bacao ih je bez ikakvog ‘‘setupa‘‘ i naravno da nisu odsjedali tamo gdje bi trebali. Kako je runda odmicala, Ferreira je počeo bolje osjećati distancu i nekoliko puta je lijepo pogodio Johnsona prednjim i stražnjim direktom. Oba borca odradili su prvu rundu u visokom tempu i gledali smo zanimljivu prvu rundu.

Ferreira je početkom druge runde pokušao doći do rušenja, ali Johnson je još jednom lakoćom obranio taj pokušaj. Borba se nastavila u stojci, Johnson je djelovao opušteno, ali Diego Ferreira u jednom trenutku fantastično pogađa desnim ‘‘overhandom‘‘, a Johnson je ostao bez svijesti prije nego je i završio na tlu. Ferreira je nepotrebno zadao još jedan udarac, ali kasnije se ispričao zbog tog udarca. Brutalan nokaut u režiji 38-godišnjeg Brazilca koji je ovom pobjedom prekinuo niz od tri uzastopna poraza. Borba je završila minutu i 50 sekundi nakon početka druge runde.

Carlos Diego Ferreira prije nekoliko godina bio je borac za kojeg se smatralo da će konkurirati za sam vrh lake kategorije. Nekoliko poraza i višestruke ozljede ispriječile su se njegovom putu ka vrhu, ali Ferreira se sada vratio i najavio je kako vjeruje da može još pokušati doći do napada na titulu. Meč protiv Johnsona nije najbolje otvorio, ali kako je borba odmicala, Ferreira je hvatao svoj ritam i došao je do fantastične pobjede nokautom.

Michael Johnson upisao je drugi poraz u posljednja četiri nastupa, a ovo mu je prvi poraz nokautom od trećeg mjeseca 2019. godine. Tada ga je nokautirao Josh Emmett. Osim Emmetta i Ferreire, Johnsona je još samo Justin Gaethje nokautirao, a ‘‘Menaceu‘‘ je ovo bio 40. profesionalni nastup.

Preliminarni dio priredbe također je ponudio jako dobre mečeve

Na preliminarnom dijelu eventa Viacheslav Borschev sjajnim nastupom porazio je Kineza Hayisaera Maheshatea. ‘‘Slava Claus‘‘ nokautirao je Maheshate u drugoj rundi borbe, a prva runda ponudila je zanimljiv obračun koji se vodio isključivo u stojci.

Karolina Kowalkiewicz porazila je Vanessu Demopoulos jednoglasnom odlukom sudaca, a iskusnoj Poljakinji to je treća pobjedom zaredom. Demopoulos je bila u seriji od tri uzastopne pobjede, ali Karolina je taj niz prekinula.

Chase Hooper pružio je jako dobar nastup protiv Nicka Fiorea i slavio je jednoglasnom odlukom sudaca. Hooper je pokazao određeni napredak u stojci. Prešao je Chase u laku kategoriju, pokazao je napredak u stojci, a pogodio je čak 217 udaraca. Uistinu odlična izvedba 23-godišnjeg Hoopera.

Kompletne rezultate UFC Fight Night 223 eventa pročitajte u nastavku teksta.

UFC Fight Night 223 - rezultati priredbe:

Glavni dio priredbe:

Mackenzie Dern def. Angela Hill via jednoglasnom odlukom sudaca (49-43, 49-44, 49-44)

Anthony Hernandez def. Edmen Shahbazyan via TKO - R3, 1:01

Loopy Godinez def. Emily Ducote via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 29-28, 29-28)

Joaquin Buckley def. Andre Fialho via KO - R2, 4:15

Diego Ferreira def. Michael Johnson via KO - R2, 1:50

Preliminarni dio priredbe:

Viacheslav Borshchev def. Maheshate via TKO - R2, 2:37 of R2

Karolina Kowalkiewicz def. Vanessa Demopoulos via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 30-27, 30-27)

Gilbert Urbina def. Orion Cosce via TKO - R2, 2:55

Rodrigo Nascimento def. Ilir Latifi via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 28-29, 29-28)

Chase Hooper def. Nick Fiore via jednoglasnom odlukom sudaca (30-26, 30-27, 30-27)

Natalia Silva def. Victoria Leonardo via TKO - R1, 2:58

Themba Gorimbo def. Takashi Sato via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 30-27)

Linker
26. travanj 2024 15:44