UFC

Magomed Ankalaev pobijedio Santosa u meču od kojeg se očekivalo puno više

Magomed Ankalaev

 Screenshot (youtube, Ufc)
Šestorangirani izazivač UFC-ove poluteške kategorije pružio je blijedo izdanje, ali dovoljno za slavlje

Thiago Santos i Magomed Ankalaev na papiru su nudili potencijalno vrlo zanimljiv meč. Oba borca preferiraju borbu u stojci te su izuzetno opaki udarači. Ipak, dogodilo se ono čemu smo svjedočili u nekoliko posljednjih Santosovih mečeva. Brazilac je ponovno bio poprilično pasivan, a Dagestanac je prihvatio tu igru i rutinski je došao do pobjede jednoglasnom odlukom.

78 značajnih udaraca naspram 60 Santosovih kroz 25 minuta borbe, dovoljno govori. Santos je rano tokom meča spoznao snagu protivnikovih udaraca i brzo se uhvatio opreznog pristupa. Ankalaevu je to savršeno odgovaralo te je kontrolirao tempo velikim dijelom borbe.

Santos je najbolji trenutak imao u drugom dijelu druge runde. Borci su završili u otvorenoj razmjeni, a Brazilac je overhandom uzdrmao Ankalaeva koji je završio na podu. Međutim, nakon toga, gledali smo još rezerviraniju borbu od strane oba borca. Ankalaev je u četvrtoj rundi upisao i jedino rušenje u ovom meču, a u petoj rundi pokazao se svježijim te je rutinski priveo borbu kraju.

Osma je to pobjeda za Ankalaeva pod okriljem UFC-a, kroz ukupno devet nastupa. Paul Craig jedini ga je uspio savladati, još u njegovom UFC debiju iz 2018. godine. Ankalaev nakon toga pobjeđuje osam puta zaredom, a uoči meča protiv ''Marette'', izjavio je kako očekuje napad na pojas ukoliko savlada Santosa. Dodao je tada Ankalaev kako vjerojatno dosta toga ovisi i o načinu na koji pobijedi, ali ovo definitivno nije pobjeda kojom će čelnike uvjeriti da zaslužuje preskočiti Rakića ili Blachowicza. Međutim, Ankalaev ostaje pri svom mišljenju.

''Smatram da zaslužujem borbu za titulu. Naravno da će ovisiti o UFC-u tko će biti moj idući protivnik, ali osjećam kako zaslužujem meč za titulu. Htio sam se boriti pet rundi kako bih se testirao. Želio sam vidjeti jesam li spreman otići sve do vrha. Očekivao sam da on bude agresivniji i više grappla, ali nije se dogodilo. Bio je jako oprezan.'', rekao je Magomed Ankalaev nakon pobjede.

Santos s druge strane je upisao četvrti poraz u posljednjih pet nastupa. Thiago je 2019. godine pružio izuzetno kompetentan meč protiv Jona Jonesa, no izgubio je podijeljenom sudačkom odlukom. Mnogi su smatrali kako će Santos nakon takvog nastupa brzo zaslužiti novu priliku za napasti pojas, ali Brazilac nakon tog meča nije isti borac. Glover Teixeira, Aleksandar Rakić i Magomed Ankalaev pokazali su se nepremostivim preprekama, a pobjedu je upisao samo protiv Johnnyja Walkera. Dojam je kako 38-godišnji Brazilac ipak ne pripada samom vrhu kategorije.

U sunaslovnoj borbi večeri, gledali smo obračun bantamaša. Ova borba također donosi potvrdu kako jedan brazilski borac više ne pripada vrhu, a upitno je hoće li pripadati UFC-u nakon četvrtog poraza u nizu. Radi se o Marlonu Moraesu koji je četvrti put zaredom izgubio nokautom. Kineski borac Song Yadong trebao je samo dvije minute i šest sekundi kako bi završio bivšeg izazivača za pojas UFC-ove bantam kategorije.

24-godišnji Yadong sjajnim aperkatom nokautirao je Moraesa i time je došao do treće uzastopne pobjede. Izuzetno talentiran je kineski borac, a ovom pobjedom mogao bi skočiti u top 10. Moraes je do ovog meča zauzimao desetu poziciju u poretku izazivača, dok je Yadong bio na 14. mjestu.

Od ostatka priredbe valja izdvojiti novu pobjedu Alexa Pereire te poraz Terrancea McKinneyja. Bruno Silva bio je protivnik Alexa Pereire u brazilskom obračunu boraca srednje kategorije. Trebao je Silva biti stilski pogodan protivnik za Pereiru, jer radi se o protivniku koji preferira borbu u stojci. Uzmemo li u obzir da je Pereira prošle godine došao u UFC s pedigreom ponajboljeg kickboksača na svijetu, sve mu je išlo u korist te se očekivala spektakularna pobjeda. Pereira na koncu jeste upisao drugu UFC pobjedu, ali nastup nije bio naročito uvjerljiv.

Bruno Silva pokazao se izuzetno čvrstim i kroz dvije runde bio je gotovo pa ravnopravan borac. Osjetnija razlika napravila se tijekom treće runde u kojoj je Pereira pogodio 48 značajnih udaraca naspram 12 Silvinih. Pereira je još uoči ovog meča prozivao Adesanyu uz tvrdnje da ga se prvak boji, ali teško će Adesanya ostati impresioniran ovakvim nastupom Alexa Pereire. Ipak, sjajni Brazilac došao je do nove pobjede i nastavlja svoj pohod ka vrhu.

Terrance McKinney, jedan od perspektivnijih boraca UFC-ove lake kategorije danas je ipak naišao na zasad nepremostivu prepreku. Samo dva tjedna nakon pobjede nad Faresom Ziamom, 27-godišnji američki borac prihvatio je meč protiv Drewa Dobera. Eksplozivno je McKinney ušao u meč te je brzo uzdrmao Dobera. Djelovalo je kao da će ''T-Wrecks'' doslovno proći kroz borca kao što je Dober, a time bi njegov ''hype'' višestruko jači postao. Ipak, iskusni Dober preživio je nalet eksplozivnog protivnika te je dočekao svoj trenutak. Pogodio je Dober koljenom u tijelo McKinneyja koji je završio na podu, a zatim je dovršio posao ''GNP-om''. Tri minute i 17 sekundi trebao je Dober da se vrati pobjedama nakon dva uzastopna poraza.

Dojam je kako se McKinney previše ispuhao u početnom naletu prilikom kojeg je dao sve od sebe da rano završi čvrstog borca kao što je Drew Dober. Nije mu to pošlo za rukom i skupo je platio cijenu te pogreške. Ipak, radi se o iskustvu koje će mu dobro doći u budućnosti.

Kompletne rezultate ostatka priredbe pročitajte pri dnu ovog teksta.

UFC Fight Night 203 - rezultati:

Glavni dio priredbe:

Magomed Ankalaev def. Thiago Santos via jednoglasnom odlukom (49-46, 49-46, 48-47)

Song Yadong def. Marlon Moraes via KO (punches) - R1, 02:06

Sodiq Yusuff def. Alex Caceres via jednoglasnom odlukom (30-27, 30-27, 29-28)

Khalil Rountree def. Karl Roberson via TKO - R2, 00:25

Drew Dober def. Terrance McKinney via TKO - R1, 03:17

Alex Pereira def. Bruno Silva via jednoglasnom odlukom (30-27, 30-27, 30-27)

Preliminarni dio priredbe:

Matthew Semelsberger def. A.J. Fletcher via jednoglasnom odlukom (29-28, 29-28, 29-28)

JJ Aldrich def. Gillian Robertson via jednoglasnom odlukom (30-27, 30-27, 30-27)

Javid Basharat def. Trevin Jones via jednoglasnom odlukom (30-27, 30-27, 29-28)

Damon Jackson def. Kamuela Kirk via submission (arm-triangle gušenje) - R2, 04:42

Miranda Maverick def. Sabina Mazo via submission (RNC) - R2, 02:15

Cody Brundage def. Dalcha Lungiambula via submission (giljotina) - R1, 03:41

Guido Cannetti def. Kris Moutinho via TKO - R1, 02:07

Azamat Murzakanov def. Tafon Nchukwi via TKO - R3, 00:44

Linker
20. travanj 2024 02:15