UFC

Maia najavio još dvije borbe pa mirovinu, za jednu pronašao savršenog protivnika: 'On me proziva već godinama'

Demian Maia
 screenshot
Demian Maia je pobjedom protiv Bena Askrena ostvario jednu od svojih impresivnijih pobjeda u dugoj i uspješnoj karijeri. Nakon iste je 41-godišnjak otkrio koliko dugo se još namjerava boriti, a odradio je i vrlo zanimljivu prozivku potencijalnog idućeg protivnika.

41-godišnji Demian Maia (28-9, 22-9 UFC) bio je sredinom prošle godine na prekretnici karijere. Niz od tri uvjerljiva poraza od tri najbolja borca kategorije (Woodley, Usman, Covington) udaljio ga je od svjetskog vrha i trebalo je donijeti odluku hoće li nastaviti karijeru. Ipak, odlučio je ono što je potpisao s UFC-om odraditi do kraja. Vratio se u veljači ove godine, a onda je uslijedio niz od tri pobjede prekidom, nad Lymanom Goodom, Anthonyjem Roccom Martinom te posljednja, ovog vikenda nad Benom Askrenom.

Protiv Askrena je Maia odradio vrlo zanimljiv nastup. Iako je poznato kako se najbolje osjeća na podu, nije forsirao promjenu nivoa borbe. Bio je spreman dulje ostati na nogama i odgovarati udarcima, što se na kraju pokazalo kao vrhunska strategija. Unatoč tome što je vjerojatno izgubio prve dvije runde, Maia je u trećoj uspio iskoristiti prvu pravu priliku i završiti borbu.

"Znao sam da se mogu boriti na nogama protiv njega. Meni je u prirodi ići na grappling, no pokušao sam ga umoriti kroz borbu na nogama. Znao sam da je izuzetno snažan u gornjoj poziciji pa sam morao tražiti pravu priliku i pravi trenutak", objasnio je Maia odmah nakon borbe što je bila njegova strategija koja je mnoge iznenadila. Na kraju mu je bila itekako profitabilna jer je osim velike pobjede Maia zaradio i bonus za najbolju borbu priredbe.

Kako mu je 41 godina, a iza njega čak 31 UFC nastup, jasno je kako je njegova karijera pri kraju. Za razliku od većine boraca, Maia ima točno osmišljen plan oko toga koliko će se još boriti. Uostalom, planski je prije ove borbe potpisao novi ugovor na još tri borbe.

"Želim odraditi još dvije borbe jer toliko još imam i na svom ugovoru. Nakon toga imam puno planova čime se želim baviti kad se umirovim. Volio bih se boriti protiv Diega Sancheza jer me on proziva već godinama. Bila bi to dobra borba dva veterana i uvjeren sam da je ljudi žele vidjeti", otkrio je Demian svoj plan, ali i vrlo zanimljiv potencijalni okršaj dva borca koji su dugo godina članovi najveće svjetske promocije.

Kasnije je još nešto otkrio o samoj borbi i o tome kakav stav ima prema svom protivniku, koji je jučer doživio tek drugi poraz u karijeri.

"Bio je to veliki ispit za mene, ispit koji sam želio dugo vremena. On je sjajan borac kojeg jako cijenim i znao sam da će biti pravi rat. Ja imam dobru obranu od rušenja, no znao sam da će me on uspjeti rušiti. No, vjerujem u svoje vještine borbe s leđa i to sam iskoristio. Što se tiče kraja borbe, najvažnije je bilo osigurati poziciju iz koje me neće ugroziti, a onda krenuti odraditi svoj posao. Bilo me strah da možda nemam dovoljno vremena, ali kad su mi iz kuta rekli da imam dvije minute, znao sam kako mi je to dovoljno da završim borbu. Savladao sam borca kojeg jako cijenim i s kojim bih svakako jednog dana volio trenirati", gospodski je iznio svoje dojmove vjerojatno najbolji grappler kojeg smo imali priliku gledati u slobodnoj borbi.

Gledat ćemo ga još samo dva puta i to će biti borbe koje niti jedan pravi fan ne bi smio propustiti.

Linker
26. travanj 2024 03:10