UFC

‘Makhacheva se može nathrvati, za razliku od Khabiba. Bilo bi beskorisno pokušavati nathrvati Khabiba‘

Islam Makhachev (lijevo) i Khabib Nurmagomedov (desno)

 Screenshot (instagram, Islam Makhachev)
Navjerojatniji kandidat za napad na pojas u lakoj kategoriji analizirao je određene razlike između Makhacheva i Khabiba

Situacija pri vrhu UFC-ove lake kategorije trenutno je poprilično jasna. Islam Makhachev aktualni je prvak i ujedno jedan od najboljih boraca na kompletnom UFC-ovom rosteru, a oko njegovog sljedećeg izazivača nema previše polemike.

To će biti Arman Tsarukyan, sjajni armenski borac lake kategorije. Spominjalo se kako bi Tsarukyan i Makhachev mogli ukrstiti rukavice već u desetom mjesecu ove godine, ali Islam vuče određene ozljede i svoj sljedeći nastup pomaknuo je za 2025. godinu. Glasna su nagađanja da ćemo meč između njega i Tsarukyana gledati 18. siječnja (1. mjesec) na eventu koji će se vjerojatno održati u Los Angelesu.

Osim prilike da osvoji UFC-ov pojas, 28-godišnji Tsarukyan imat će priliku osvetiti poraz koji je pretrpio još kao 23-godišnjak. U četvrtom mjesecu 2019. godine, tada vrlo mladi Arman debitirao je pod okriljem UFC-a. "Matchmakeri" odmah u debiju uparili su ga s Makhachevim, a meč se održao na UFC-ovom eventu i Sankt Petersburgu.

Nakon tri runde u kojoj smo gledali sjajne grappling razmjene, zasluženo je slavio Makhachev jednoglasnom odlukom sudaca. Mladi Arman pružio je odličan otpor i mnogi taj meč smatraju jednim od najtežih u Islamovoj dosadašnjoj karijeri. Gotovo šest godina kasnije, Makhachev i Tsarukyan trebali bi odmjeriti snage (još čekamo službenu potvrdu), a Tsarukyan je u tom periodu silno napredovao. Upisao je devet pobjeda i samo jedan poraz u UFC-u (vs. Gamrot) nakon tog meča s Islamom, a trenutno je u nizu od četiri uzastopne pobjede. Mnoge zanima kako će Arman koji je znatno iskusniji, ali i bolji nego u prvom meču, proći u novom okršaju s Makhachevim.

Naravno, napredovao je i Makhachev. Islam je slavio u posljednjih 14 nastupa, drži prvo mjesto UFC-ove "P4P" ljestvice i ponekad djeluje gotovo nepobjedivo. U potpunosti je naslijedio Khabiba Nurmagomedova koji je ostao nepobjediv i karijeru je završio bez poraza. Sada tako dominantno djeluje i Makhachev, ali Arman Tsarukyan tvrdi da ipak postoje razlike između Islama i Khabiba u najboljim danima.

"Islam je svugdje dobar, ali nije da postoji aspekt gdje ga ne možete nadmudriti. Moguće je to napraviti u boksu, kickboksu, hrvanju i u parteru, samo morate biti spremni na sve. Za razliku od Khabiba na vrhuncu forme, on je bio tako dobar hrvač i bilo bi jako teško nadjačati u tom segmentu borbe. Morali biste raditi na obrambenim hrvačkim vještinama i udaračkim tehnikama ako želite imati šanse s Khabibom. Bilo bi beskorisno pokušavati hrvati s Khabibom.", poručio je Arman za Red Corner MMA.

Možda Arman uistinu misli tako, a možda jednostavno pokušava "ući u glavu" svom vjerojatno sljedećem protivniku. Kako god, novi meč između Armana i Islama bit će jako, jako kvalitetan, a Islam je sve bliže da čak i nadmaši rezultate koje je ostvarivao Khabib unutar UFC-ovog kaveza.

Linker
22. listopad 2024 10:45