UFC

Mala škola MMA-a u režiji Alexandera Volkanovskog: ‘Korejski Zombi‘ demoliran je u borbi za pojas

Alexander Volkanovski

 Alex Bierens de Haan/Getty images/Profimedia
Prvak perolake kategorije pružio je možda najimpresivniji nastup u svojoj karijeri

Alexander Volkanovski (23-1-0, 10-0 UFC) - 11 KO, 3 SUB, 9 DEC. Jedini poraz u 4. profi meču, nokautom. Pojas branio dvaput, drži ga od kraja 2019. godine. Australac makedonskih korijena. 33 godine. Nadimak ''The Great''. P4P trećerangiran.

Chan Sung Jung (17-6-0, 7-3 UFC) - 6 KO, 8 SUB, 3 DEC. Nikad izgubio submissionom. Triput nokautom, triput odlukom. Dobio Dana Igea sredinom prošle godine, prije tog poraz od Ortege. Četvrtorangiran u perolakoj, uskočio umjesto Hollowayja. 35 godina, nadimak ''Korejski Zombi''. UFC debi odradio 2011. godine, 2013. se borio za pojas, izgubio od Alda tehničkim nokautom u četvrtoj rundi. Deveti main event zaredom. Želi biti drugi prvak iz Azije, nakon Weili Zhang.

Nevjerojatno dobar nastup pružio je Alexander Volkanovski u glavnoj borbi večeri na UFC 273 priredbi. 33-godišnji Australac makedonskih korijena, tehničkim nokautom u četvrtoj rundi pobijedio je Chan Sung Junga. Volkanovski je time upisao treću uzastopnu obranu pojasa UFC-ove perolake kategorije. Australac titulu drži od kraja 2019. godine, a pod okriljem UFC-a ima 11 pobjeda u jednako toliko nastupa.

''Korejski Zombi'' prezentirao je svoju poznatu čvrstoću, ali vještinama jednostavno nije mogao parirati prvaku. Jung se nadao osvojiti pojas u drugom pokušaju, nakon što je 2013. godine izgubio od Josea Alda. Nažalost po Korejca, činjenica je kako su borci iz samog vrha ipak bolji od njega i nešto mu ipak nedostaje da se popne na sami tron ove kategorije. Volkanovski je dominirao od samog početka, a kako se meč odvijao, saznajte u nastavku ovog teksta.

''Zombi'' je nakon minutu borbe ušao u otvorenu razmjenu, ali Volkanovski je puno bolje prošao sjajno pogodivši lijevim krošeom. Nije Jung ipak ozbiljnije bio uzdrman i borci su nastavili s ispitivanjem snaga. Prvak je dobro radio prednjim direktom i djelovao je jako smireno i staloženo. Puno je bolji Volkanovski bio kad su boksačke kombinacije u pitanju, a ''Zombi'' je pokazao jako malo tijekom prve runde. Prvak je čak uspio i srušiti ''Zombija'' drugoj polovici runde, ali Korejac se brzo pridigao na noge. Kontrolirao je Volk izazivača pritiskom uz ogradu kaveza, a 15 sekundi prije kraja, poslao je Junga na pod sjajnom boksačkom kombinacijom. Bila je o prava škola MMA-a u režiji Volkanovskog, nakon prvih pet minuta.

Poprilično je zadivljujuće koliko je Volkanovski kompletan MMA borac, počevši od sjajnih kombinacija u stojci pa sve do obrambenih detalja kao što su blokiranja protivnikovih ''calf kickova''. Australac je djelovao osjetno bolje od izazivača koji je djelovao bezidejno. Sredinom runde Volkanovski je opako uzdrmao ''Zombija'' i činilo se kao da bi to mogao biti kraj, ali Korejac je poznat kao izuzetno čvrst borac te je ubrzo čak i uzvratio kontrom. Prepoznao je Volkanovski da nije pametno srljati i meč je odveo u parter. Prvak je kroz prvih 10 minuta pružio jedno od najboljih izdanja u svojoj karijeri. Chan Sung Jung konstantno je bio korak ili dva iza Volkanovskog koji je sve njegove pokušaje lakoćom neutralizirao.

''Zombi'' je u treću rundu ušao agresivnije i tražio je otvorene razmjene. Imao je Korejac određenog uspjeha u takvim situacijama, ali Volkanovski je i dalje uredno sve držao pod kontrolom. Fascinantan je prednji direkt Volkanovskog, naročito ako uzmemo u obzir kako se radi o osjetno nižem borcu s kraćim ''reachom'' od protivnika. Lice ''Zombija'' izgledalo je sve lošije, a Volkanovski je nemilosrdno gazio ka pobjedi. Krajem runde, Volkanovski je ponovno poslao izazivača na pod sjajnim udarcima, ali zvono ga je spriječilo u naumu da zaustavi svog protivnika. Paul Felder i Joe Rogan nisu bili sigurni treba li ''Zombi'' uopće nastaviti s borbom. Volkanovski ga je demolirao od prve sekunde, a Jung je krajem treće dionice bio vidno uzdrman. Korejcu predaja nije bila opcija u tom trenutku i meč je ušao u četvrtu rundu.

Namirisao je prvak krv početkom četvrte runde i nastavio je točno tamo gdje je i stao u prošloj rundi. Boksačke kombinacije čisto su odsjedale na glavi ''Zombija'' i Herb Dean ubrzo je odlučio kako ova borba više nema smisla i Korejca je poštedio nepotrebne dodatne štete. Bila je ovo prava škola MMA-a u režiji Alexandera Volkanovskog i ''Zombi'' se pokazao totalno nedoraslim protivnikom, iako se radi o ponajboljem borcu ove kategorije.

33-godišnji Volkanovski trenutno je trećerangirani borac na UFC-ovoj ''P4P'' ljestvici, ali nitko se ne bi mogao buniti ako Volkanovski zauzme i prvo mjesto tog poretka. Australac je danas upisao 24. pobjedu u 25. profesionalnom nastupu, odradio je impresivan nastup, doslovno bez greške i nije krivo smatrati ga najboljim borcem na cijelom UFC rosteru.

Što se ostatka ove sjajne priredbe tiče, Aljamain Sterling u sunaslovnoj borbi večeri pobijedio je Petra Yana u revanšu. Podijeljenom sudačkom dlukom Sterling je došao do slavlja, a bio je to uistinu težak meč za bodovanje. Više o toj borbi možete pročitati OVDJE.

Khamzat Chimaev i Gilbert Burns pružili su meč za pamćenje. Brazilac je ušao u borbu kao veliki autsajder ali dobrano je namučio sjajnog Čečena. Ipak, Chimaev je ostao neporažen i u svom 11. profesionalnom nastupu. Tri runde pravog rata gledali smo u tom obračunu, a detaljniji izvještaj pročitajte na LINKU.

Mackenzie Dern podijeljenom sudačkom odlukom pobijedila je Teciu Torres, a Mark O. Madsen ''main card'' otvorio je pobjedom protiv Vinca Pichela (jednoglasna odluka). Kompletne rezultate UFC 273 eventa pročitajte pri dnu teksta, a više o preliminarnom dijelu priredbe i 60. profesionalnoj pobjedi Alexeya Oleinika, možete pročitati OVDJE.

UFC 273 - rezultati

Glavni dio priredbe:

Alexander Volkanovski def. Chan Sung Jung via TKO - R4, 00:45

Aljamain Sterling def. Petr Yan via podijeljenom sudačkom odlukom (48-47 x2, 47-48)

Khamzat Chimaev def. Gilbert Burns via jednoglasnom sudačkom odlukom

Mackenzie Dern def. Tecia Torres via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28 x2, 28-29)

Mark Madsen def. Vinc Pichel via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27 x2, 29-28) (live blog)

Preliminarni dio priredbe:

Ian Garry def. Darian Weeks via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28, 30-27 x2)

Anthony Hernandez def. Josh Fremd via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27 x2, 29-28)

Raquel Pennington def. Aspen Ladd via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28 x3)

Mike Malott def. Mickey Gall via KO - R1, 03:41

Aleksei Oleinik def. Jared Vanderaa via sub (scarf hold) - R1, 03:39

Piera Rodriguez def. Kay Hansen via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28 x3)

Julio Arce def. Daniel Santos via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27 x2, 29-28)

Linker
14. travanj 2024 01:55