UFC

Ušutkao je kritičare! Aljamain Sterling potvrdio je status kralja UFC-ove bantam kategorije

Aljamain Sterling

 Rey Del Rio/Getty images/Profimedia
Tijesnom sudačkom odlukom Sterling je pobijedio Petra Yana

VIše od godinu dana čekali smo na revanš između Aljamaina Sterlinga (21-3-0, 13-3 UFC) i Petra Yana (16-3-0, 8-2 UFC). Nakon diskvalifikacije ruskog borca i Sterlingova osvajanja pojasa u bantamu, mnogi su željno iščekivali revanš. Yan je u međuvremenu došao do titule privremenog prvaka, a Sterling se dugo oporavljao od ozljede vrata.

Danas smo napokon dočekali revanš, a gledali smo nevjerojatno tijesnu borbu. Nakon pet rundi neizvjesne borbe, Aljamain Sterling pobijedio je podijeljenom sudačkom odlukom (48-47 x2, 47-48). Mora se priznati kako su suci imali jako težak posao prilikom bodovanja, a borba je mogla otići i na drugu stranu. Sterling je ipak porazio privremenog prvaka i tako je postao neprikosnovenim prvakom UFC-ove bantam kategorije. Ušutkao je Aljo sve one koji su ga nazivali ''prvakom na papiru'' i pokazao je zaslužuje tron kategorije. Sedmi put zaredom slavio je Sterling, a Yan je nakon meča izjavio kako se smatra pokradenim i zatražio je treću borbu. Što se točno događalo u ovoj borbi, pročitajte u nastavku teksta.

Najzanimljivija situacija u prvoj minuti borbe bili su povici publike. ''Let's go Petr (Yan)'' odjekivalo je dvoranom, iako su borci nastupali na američkom tlu u Jacksonvilleu, a Sterling je američki borac. Pokušao je Aljo doći do rušenja ''double leg'' rušenjem, ali Yan je lakoćom obranio taj pokušaj. Glavnina Sterlingovih pokušaja dolazila je preko lijevog ''middle kicka'', dok je Yan po svom običaju krenuo nešto sporije. Poprilično oprezni i pasivni bili su Yan i Sterling kroz prvih pet minuta, ali možda su nam Chimaev i Burns jednostavno previsoko podigli letvicu u meču prije ovog.

Yan je i drugu rundu otvorio kao borac koji se kreće prema naprijed i kontrolira sredinu kaveza. Sterling je nakon nešot više od minute napokon došao do rušenja i uzeo je Yanova leđa. Radi se o poziciji koju je Yan najviše htio izbjeći protiv borca kao što je Sterling, ali ruski borac djelovao je poprilično mirno i čak je zadavao udarce iz podređene pozicije. Sterling je bio totalno pasivan i publika je počela glasno negodovati zbog pozicije u kojoj se borci nalaze. Sterling se ubrzo nakon toga aktivirao i serijom udaraca ozbiljno je ugrožavao Yana. Tražio je Aljo priliku i za ''RNC'', ali mora se priznati kako je Yan pokazao zavidnu mirnoću iz teške pozicije. Ipak, Sterling je čisto odnio drugu rundu

Prva runda bila je poprilično tijesna, Sterling je jasno dobio drugu i Yan je shvatio kako je vrijeme za podizanje tempa i preuzimanje kontrole. Agresivno je ušao u rundu bacajući kickove i lakoćom je obranio pokušaj rušenja od strane Sterlinga. Sterling je bio uporan i ubrzo je ipak došao do rušenja i ekspresno je uzeo Yanova leđa. Yan se ponovno našao u identičnoj situaciji kao u drugoj rundi, a Sterling je tražio priliku za gušenje. Kontrolirao je Aljo protivnika do kraja runde, ali konkretnu štetu nije prouzročio. Nije nemoguće da je Yan gubio 3-0 u rundama u ovoj fazi, iako prva runda je bila jako tijesna.

Yan je serijom udaraca otvorio četvrtu rundu i Sterling je na kratko završio na koljenima, a Yanu je bilo jasno da gubi i počeo je preuzimati više rizika. Sterling se nije mogao nositi s Yanom u stojci i odlazak u parter bio mu je imperativ. Yan se kickovima konstantno dovodio u opasnost jer bi Sterling često hvatao njegovu nogu i tako bi ga jedino uspijevao rušiti. Ponovno je Sterling bio jako blizu da završi na Yanovim leđima, ali Rus se dobro obranio ovaj put i završio je u gornjoj poziciji zatvorenog garda Aljamaina Sterlinga. Bila je to karta za dobiti rundu, što je Yanu svakako trebalo, ali puno opasnije djelovao je u stojci. Odlučio se Petr ipak za kontrolu iz gornje pozicije sve do kraja runde, a uputio je i nekoliko dobrih udaraca laktovima.

Sterling je petu rundu otvorio pokušajem rušenja, ali Yan je dobro reagirao i obranio je pokušaj prvaka. Uzimanje Yanovih leđa zapravo je jedini položaj iz kojeg je Sterling bio bolji borac, ali činjenica je da je dvije runde proveo u toj poziciji i taktički je puno bolje odrađivao ovaj meč, u odnosu na prvu međusobnu borbu. Sjajno je Yan sredinom runde pogodio ''letećim koljenom'' na koji je nadovezao udarac direktom. Yan je bio bolji i svježiji borac u petoj rundi, a Sterling se poprilično trošio neuspješnim pokušajima rušenja. Nakon jednog ''scramblea'' minutu prije kraja, Yan je završio u gornjoj poziciji i kontrolirao je Sterlinga sve do kraja borbe te mu je čak nakratko uzeo i kontrolu nad leđima. Suce je čekao jako težak posao. Druga i treća runda čisto su otišle Sterlingu, četvrta i peta Yanu. Dileme se nameću oko prve runde, ali Sterling je na koncu slavio.

Bio je ovo možda i najlošiji Yanov meč u UFC-u, ako uzmemo u obzir koliko je griješio u drugoj i trećoj rundi. Ipak, tek mu je 29 godina i nema sumnje kako će ponovno izboriti borbu za pojas.

Linker
17. travanj 2024 21:03