UFC

Matt Brown o prekidu Izzyjevog meča: ‘Mi smo borci i radije bismo da nas iznesu na nosilima‘

Matt Brown

 Vaughn Ridley/Getty images/Profimedia
UFC-ov veteran smatra da je sudac prerano prekinuo meč, barem govoreći iz perspektive borca

Kao što se ishod meča između Seana O‘Malleyja i Petra Yana komentirao danima nakon što je meč završio, tako se komentira i odluka Marca Goddarda da prekine meč između Israela Adesanye i Alexa Pereire, iako je Izzy još uvijek bio na nogama.

Adesanya nije ništa zamjerio Goddardu, ali je iskazao razočaranje jer mu sudac nije dopustio priliku da se izvuče iz nezahvalne situacije. Michael Bisping također je pojasnio kako se ne radi o lošem potezu suca, ali da bi mečeve na toj razini trebalo puštati nešto dulje.

Na red za dati mišljenje došao je i Matt Brown (23-19-0, 16-13 UFC). Ovaj veteran UFC-ove velter kategorije jedan je od pravih primjeraka borca koji se vode stavom ‘‘ubij ili budi ubijen‘‘ i kroz svoju karijeru ponudio nam je pregršt spektakularnih ratova u kavezu. Stoga ne čudi njegovo djelomično neslaganje s prekidom Marca Goddarda.

‘‘Mislim da to nije loš prekid, ali volio bih da ih je sudac pustio malo ulje. Da sam ja sudac, pustio bih taj meč nešto dulje. Smatram da se Izzy ne bi izvukao iz one situacije i vjerujem da nitko zapravo ne vjeruje da bi se on izvukao. Ali u ovom sportu viđali smo neke uistinu lude situacije. Volio bih da mu je pružena prilika za izvući se.‘‘, započeo je Brown u ‘‘The Fighter vs. Writer‘‘ podcastu, a zatim je dodatno iskazao svoje mišljenje.

‘‘On (Adesanya) je još uvijek pokušavao eskivirati udarce. Također, to je bio meč za svjetsku titulu. Morate biti svjesni da se radi o petoj rundi meč za titulu. Poznajete borce i sudac zna da je to tip koji je višestruki svjetski prvak. Takve stvari moraju se poštovati. U 90 posto slučajeva smatram da je meč trebalo pustiti nešto dulje.‘‘, dodao je ‘‘Immortal‘‘.

Marc Goddard kao i svi oni koji brane njegov potez ističu da je sigurnost borca na prvom mjestu i da nema potrebe za većom štetom. Matt Brown ističe kako profesionalni borac zna na što je pristao i u što se upustio onog trenutka kad je odlučio ući u kavez.

‘‘Mi bismo radije završili uspavani i izneseni na nosilima. To je rizik koji smo spremni prihvatiti. Razumijem komisije i da su u sve to uključeni zdravstveni djelatnici kao i raznorazna politika. Puno je tih faktora, ali garantiram vam da nema borca koji nije spreman biti iznesen na nosilima. Mi smo spremni poginuti u kavezu. Nikad nećemo reći da je prekid nastupio prekasno. Slažem se s Izzyjem, vratite nam Stevea Mazzagattija.‘‘, zaključio je Brown.

I uistinu, koliko god je pohvalno što UFC i komisije pokušavaju staviti zaštitu boraca u prvi plan, realnost je da jednom kada borac kroči u kavez, uistinu je spreman poginuti unutra. UFC bi trebao puno više uložiti u ono što se događa izvan kaveza kad je u pitanju zdravstveno stanje boraca.

Linker
15. travanj 2024 08:27